door

Nieuw in het Zuiderzeemuseum: Zee vol verhalen

Foto 1. Het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum is vernieuwd! Stap in de nieuwe vaste expositie Zee vol Verhalen en hoor de bewoners van vroeger en nu vertellen. In dit gedeelte zie je hoe de Afsluitdijk werd gebouwd, waarna alles in deze streek veranderde. Foto: Zuiderzeemuseum © Erik Hesmerg

Woest, grillig en gevaarlijk! De Zuiderzee was niet voor de poes

archief oud artikel 14 februari 2020 Geschiedenis Enkhuizen, Noord-Holland Wilde golven, overstromingsrampen en vissersboten die nooit meer werden gezien. Het leven aan de kust van de Zuiderzee was geen pretje en vaak behoorlijk gevaarlijk. Tot de Afsluitdijk werd aangelegd en de Zuiderzee veranderde in het veel kalmere IJsselmeer. Je ziet het in de nieuwe vaste expositie Zee vol Verhalen in Het Zuiderzeemuseum. Ervaar hoe een vissersschip zich staande hield bij donder en bliksem en zie een ijsvlet met krassende ijzers over de bevroren Zuiderzee reizen.

Voor en na de Afsluitdijk

Het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum is helemaal vernieuwd om ruimte te maken voor de nieuwe expositie. Zee vol Verhalen gaat over de mensen die leefden rondom en van de Zuiderzee. Een zwaar en gevaarlijk leven, want de Zuiderzee kon flink tekeer gaan. Je bezoek begint direct in deze harde realiteit, tussen de houten schepen waar de vissers ooit mee uitvoeren. Een film op een van de zeilen laat onder andere de enorme golven zien die alles wat ze tegenkwamen wegspoelden tijdens de watersnoodramp. Toch kozen de vissers vrijwel elke dag het ruime sop, want deze woeste zee zat vol vis, hun enige inkomen. Uit de hele expositie blijkt dat het leven aan de kust van de Zuiderzee verre van romantisch was. Toen kwam 1932, het jaar waarin de Afsluitdijk klaar was en de ontembare Zuiderzee veranderde in het rustige IJsselmeer. En het leven in deze streek voorgoed mee veranderde.

Strijd om het bestaan

In de expositie kom je de spullen tegen van de vroegere bewoners, soms aan het plafond, soms als onderdeel van een kamertje. Ze geven een beeld van het leven zo'n honderd jaar geleden aan de Zuiderzee. Je ziet hoe krap de huisjes waren, maar ook hoe vrolijk alles was beschilderd. Zelfs de de werkkamer van Cornelis Lely is hier te zien, de plek waar hij werkte aan het afsluiten van de Zuiderzee: zijn levenswerk. Bij een gevlochten mand hoor je het verhaal van de mandenmaker, iets verderop vertellen zeilmakers, nettenbreiers en garnalenpelsters over hun leven. Hier draaide alles om het water en de visserij. Hoe groot de impact was van de Afsluitdijk vertellen zes hedendaagse bewoners in speciaal voor deze expositie gemaakte videoportretten. Gewone portretten hangen ook overal. Maak meteen je eigen portret, de gouden schilderijlijst hangt al klaar. Even erachter gaan staan en klikken maar.

Speciale verhalenroute voor kinderen

Kinderen kunnen hun eigen route volgen door Zee van Verhalen. Samen met Berend reizen ze honderd jaar terug in de tijd om te zien hoe hun leeftijdsgenootjes toen leefden. Wow, sliepen ze met zoveel tegelijk in een bedstee? Zelf uitproberen mag, de bedstee staat er klaar voor. Klim op een vissersschip en ontdek hoe dat nou was, leven aan boord. Daarna is het zelf in elkaar zetten van een vissersschip een eitje. Ook leuk: verschillende klederdracht hoeden en mutsen uitproberen en met het toen-en-nu-memoryspel erachter komen wat je allemaal onthouden hebt je van de avontuurlijke tour.

Handige weetjes

Foto 2. Stukjes interieur van vroeger, waarbij je goed de verschillen in stijl ziet tussen de vissersdorpen rondom de Zuiderzee. Foto: Zuiderzeemuseum © Erik Hesmerg
Foto 3. Ook de klederdracht verschilde rondom de hele kust van de Zuiderzee. Foto: Zuiderzeemuseum © Erik Hesmerg
Foto 4. De spullen van vroeger vertellen allemaal hun eigen verhaal. Foto: Zuiderzeemuseum © Erik Hesmerg

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2020-05-29 14:03:04 · Gepubliceerd: 14 februari 2020 - 1314