door

Onthulling gedenksteen Multatuli start van Multatuli jaar

Foto 1. Ook Multatuli heeft nu een fraaie gedenksteen in de Nieuwe Kerk Amsterdam. De steen werd op 17 februari onthuld door koning Willem-Alexander, samen met de voorzitter van het Multatuli Genootschap en leerlingen van de Amsterdamse Multatulischool. Foto: Nieuwe Kerk Amsterdam © Evert Elzinga

Koning onthulde gedenksteen in Nieuwe Kerk Amsterdam

archief oud artikel 16 februari 2020 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Dit jaar is het op 2 maart precies 200 jaar geleden dat Multatuli geboren werd, reden om van 2020 een Multatuli jaar te maken. De aftrap van het Multatuli jaar was op maandag 17 februari: toen onthulde Koning Willem-Alexander een gedenksteen voor de schrijver in De Nieuwe Kerk Amsterdam. "De schrijver en de taal verdienen het dat zijn tweehonderdste geboortedag wordt gevierd", stelde de koning. Hij noemde Multatuli 'de dwarsdenker van de negentiende eeuw' en uitte zijn bewondering voor de schrijver.

200ste geboortejaar van Multatuli

Met de gedenksteen is Multatuli de nieuwste naam in het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk Amsterdam. Veel andere schrijvers gingen hem al voor, zoals historische schrijvers Joost van den Vondel en P.C. Hooft of meer recent Hella Haasse. Er zijn namelijk veel bekende, maar ook minder bekende, schrijvers begraven in deze kerk of ze worden er herdacht met een gedenksteen. Multatuli, pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker, werd vooral beroemd met zijn roman Max Havelaar of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij. Hierin stelde hij de wandaden van Nederlanders in Indië aan de kaak. Met zijn bijzondere stijl van schrijven beïnvloedde hij veel beroemde schrijvers na hem.

Bezoek Multatuli's huis

Het Multatuli jaar is een mooi moment om zijn geboortehuis aan de Korsjespoortsteeg in Amsterdam te bezoeken, waar hij op 2 maart 1820 op de bovenste verdieping geboren werd. Nu huist hier het Multatuli Museum. Je stapt er binnen in een typisch middenstandshuis van de negentiende eeuw. Overal staan de meubels, gebruiksvoorwerpen en boeken van Multatuli. Het is alsof de schrijver elk moment kan binnenlopen om achter zijn bureau plaats te nemen en weer te gaan schrijven. Het museum heeft een uitgebreid documentatiecentrum van en over Multatuli en er zijn regelmatig nieuwe tentoonstellingen over zijn leven en werk. De fair trade Max Havelaarkoffie staat al op je te wachten.

Tip: neem deel aan de Multatuliwandeling door Amsterdam. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en leidt je langs plekken in de binnenstad die een rol speelden in het leven van Multatuli. Deelname is op aanvraag mogelijk vanaf vijf personen.

Activiteiten in het Multatuli jaar

Tijdens het Multatuli jaar wordt van alles georganiseerd. Een greep uit de activiteiten:
  • In het Multatuli Museum is de tentoonstelling Jubeljaren te zien, met de mooiste affiches voor Multatuli evenementen door de jaren heen;
  • Van maart tot juni is er een Multatuli-tentoonstelling in de universitaire bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam;
  • Er zijn plannen voor een Multatuli filmfestival;
  • In november volgt een Multatulinacht van de Waarheid, in samenwerking met Toneelgezelschap Malpertuis in De Brakke Grond Amsterdam. Dit is meteen de lancering voor een digitaal standbeeld: Multatuli Online.

Digitaal standbeeld

In november 2020 wordt een digitaal standbeeld voor Multatuli onthuld: Multatuli Online. Een site waarop je straks al zijn boeken, brieven en wat hij nog meer geschreven heeft kunt lezen, maar ook wat over hem geschreven is. Allemaal gekoppeld aan kaarten en beeldmateriaal uit zijn tijd. Zo zie je waar hij zelf was als hij schreef, waar zijn verhalen zich afspeelden en hoe die plekken er toen uitzagen. Via Multatuli Online reis je straks door zijn leven en werk.
Foto 2. Links een portret van de schrijver Multatuli door César Mitkiewicz, 1864; bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Multatuli Museum. Rechts: in het geboortehuis van Multatuli (met de trap) vind je nu het Multatuli Museum. Foto: Multatuli Museum
Foto 3. Arnold Grunberg hield een indrukwekkende lofrede in de Nieuwe Kerk Amsterdam tijdens de onthulling van de gedenksteen van Multatuli. Veel schrijvers na hem werden geïnspireerd door Multatuli. Foto: Nieuwe Kerk Amsterdam © Evert Elzinga
Foto 4. De Nieuwe Kerk in Amsterdam. In deze kerk onthult koning Willem-Alexander een gedenksteen voor de schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli. Daarmee start hij het Multatuli jaar. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Erik en Petra Hesmerg.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2020-03-11 14:04:43 · Gepubliceerd: 16 februari 2020 - 626

Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam

Nu te bezoeken

Ontdek De Nieuwe Kerk


Een tentoonstelling over de eeuwenlange en veelbewogen geschiedenis van de kerk, die onlosmakelijk verbonden is met Nederland en de stad Amsterdam.