door

Nu in Museum Catharijneconvent: Allemaal wonderen

Foto 1. Jan Sluijters, De profeet Elisa wekt de zoon van de Sunamitische vrouw tot leven, 1904, Drents Museum, Assen, in langdurig bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bron foto: Museum Catharijneconvent.

Geloof je ogen (niet) in deze tentoonstelling over wonderen

archief oud artikel 26 mei 2020 Cultuur Utrecht, Utrecht Een onverklaarbare genezing, de geboorte van een baby, een opstanding uit de dood: twee derde van de Nederlanders geeft aan in meer of mindere mate in wonderen te geloven. In Allemaal wonderen in Museum Catharijneconvent ontdek je hoe kunstenaars door de eeuwen heen wonderlijke gebeurtenissen hebben verbeeld. Zijn de wonderen de wereld uit? Oordeel zelf.

Je denkt dat het een stilstaand beeld is van een vrouw in de lucht. Maar als je er langer naar kijkt, begint het flauwtjes te bewegen… En die steen daar, zweeft-ie nu echt? In Allemaal wonderen ontdek je hoe mensen van alle tijden zich hebben beziggehouden met wonderen – en nog steeds. Met werken van Rembrandt en Mondriaan, de wonderlijke 'Levitation of Saint Theresa' van Marina Abramovic, maar ook foto's van net bevallen vrouwen en een 'godhelm' die, wanneer je hem opzet, je wonderlijke dingen laat ervaren. "We hopen dat de bezoeker zichzelf afvraagt: geloof ik wat ik zie? En wat vind ik eigenlijk van een wonder?", vertelt Rosa van der Wielen, medewerker Marketing & Communicatie bij Museum Catharijneconvent. "We dringen niemand iets op, maar het is leuk om te zien welke verbeeldingen kunstenaars hebben gemaakt van wonderen."

Wonder horen? Bel de wondertelefoon van Museum Catharijneconvent.

Bekende en bijzondere werken

Allemaal wonderen brengt werken uit nationale en internationale collecties samen. Van der Wielen: "Het is heel breed, van de middeleeuwen tot nu. We hebben een vroege Mondriaan. Dus niet met lijnen, maar figuratief. Mondriaan was erg bezig met de vraag of er meer is tussen hemel en aarde. Van Rembrandt hebben we een ets met de opwekking van Lazarus. Ook Carel Fabritius' opwekking van Lazarus is te zien."

"Wat ik heel knap vind aan kunstenaars die een wonder verbeelden, is dat ze het zelf nooit hebben gezien. Om het te kunnen verbeelden, heb je veel verbeeldingskracht nodig. Neem bijvoorbeeld Jan Sluijters met 'Elisa wekt de zoon van de Sunamitische vrouw tot leven', een bijbels verhaal. Ik vind dat zo'n aangrijpend verbeeld. Je ziet hoe het jongetje verdwaasd wakker wordt uit de dood. Een prachtig werk met veel kleur. Naar mijn mening het bijzonderste werk van de tentoonstelling."

Amuletten en foto's van net bevallen vrouwen

De tentoonstelling in het voormalige klooster leidt je langs wonderen in drie hoofdthema's: dood, leven en geboorte. Kunstwerken en objecten rondom natuurwonderen, genezingswonderen en bijna-doodervaringen. Huisaltaren en amuletten, waarmee mensen thuis een wonder willen oproepen. Wonderen uit verschillende wereldreligies – zoals het middeleeuwse paneel de Geboorte van Christus – maar ook meer 'alledaagse' wonderen, zoals foto's van moeders die net bevallen zijn, naakt met de baby op de arm. "Je ziet de kwetsbaarheid, de triomf, maar ook: hemel, wat is me overkomen? Een geboorte is natuurlijk een wonder op zich."

Godhelm

Via verschillende schermen luister je naar mensen die vertellen over het wonder dat ze hebben meegemaakt. Ook geven wetenschappers hun visie op wonderen. Zoals Annemarie Korte, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, die voor haar onderzoek 2000 wonderverhalen analyseerde. En Michiel van Elk, wetenschapper aan de UvA. Als neuroloog houdt hij zich bezig met wat hersenen doen als ze dénken iets mee te maken. Hij introduceerde de zogeheten 'godhelm' op festival Lowlands: als je deze helm opzet, heb je het gevoel dat je dingen ziet en meemaakt, die er niet zijn. Wat doen je hersenen dan? Dit kun je helemaal zelf ervaren: de helm is ook aanwezig op de tentoonstelling.

Wat geloof ik?

De tentoonstelling laat je nadenken over de vragen: wat geloof ik zelf over wonderen? Als iemand zegt dat hij of zij een wonder heeft meegemaakt, geloof je diegene dan? Heb ik zelf weleens iets wonderbaarlijks meegemaakt, en welke betekenis geef ik daaraan? Van der Wielen: "De tentoonstelling geeft aan hoe we in wonderen staan, of we nu wel of niet geloven dat ze bestaan. Het is iets dat mensen bezighoudt."

Let op: wil je de tentoonstelling bezoeken? Reserveer dan online tickets inclusief aankomsttijd. Museum Catharijneconvent gaat op 1 juni weer open.

Meer over Allemaal wonderen

  • Allemaal wonderen is van 28 februari tot en met 23 augustus 2020 te zien in Museum Catharijneconvent;
  • Het museum is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 uur tot 17:00 uur;
  • Een ticket voor het museum kost € 14,- voor volwassenen; studenten en kinderen van zes tot en met zeventien jaar betalen € 7,-;
  • In opdracht van Museum Catharijneconvent en KRO-NCRV deed Motivaction International B.V. een grootschalig onderzoek naar het geloof in wonderen in Nederland. Lees hier meer over het onderzoek naar wonderen;
  • Bij de expositie is er een online randprogramma.
Foto 2. Nathan Coley, A place beyond belief, 2012, Studio Nathan Coley, Glasgow. Bron foto: Museum Catharijneconvent.
Foto 3. Agnieszka Kurant, Air rights 6, 2014, Particuliere collectie. Bron foto: Museum Catharijneconvent.

- Laatst gewijzigd: 2020-05-26 17:42:01 · Gepubliceerd: 26 mei 2020 - 2077

Activiteiten Museum Catharijneconvent

Nu te bezoeken

In de ban van de middeleeuwen


Haal vanaf 18 oktober je hart op aan middeleeuwse pracht uit Kasteel De Haar, kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. De adembenemende kunstcollecties ontstonden vanaf de negentiende eeuw...