Liefde, oorlog en het ontstaan van een miniatuurstadje
archief oud artikel 4 maart 2020 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland In 1940 leidde George Maduro een van de weinige geslaagde militaire acties tegen de invallende Duitsers: de verovering van een door de Duitsers bezette villa. Nu wordt er hard gewerkt om in september een spectaculaire community opera over het leven van Maduro op de planken te zetten in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Een verhaal over een verboden liefde, verzet en verraad. En over het ontstaan van Madurodam, een wel heel speciaal oorlogsmonument voor deze verzetsheld. De kaartverkoop is al begonnen!
Spektakel aan zee
Tragisch, dat kun je het leven van George Maduro wel noemen. Een liefde die slecht afloopt, krijgsgevangenschap en uiteindelijk verraad, waardoor hij in concentratiekamp Dachau terechtkomt. Daar overlijdt hij elf weken voor het einde van de oorlog. Maar Maduro is ook de man die aan het begin van de bezetting van Nederland een van de weinige successen leidt tegen het Duitse leger en die na zijn krijgsgevangenschap besluit in het verzet te gaan. In de opera Maduro komen zijn strijdbaarheid, doorzettingsvermogen en de dreiging van de oorlogsjaren opnieuw tot leven op het toneel van het bij de zee gelegen Zuiderstrandtheater. Hier beleef je een grootse en meeslepende voorstelling. De professionele hoofdrolspelers krijgen namelijk steun van een koor met zo'n honderd zangers en zangeressen en het bekende Residentie Orkest speelt de muziek live.
Twee verhalen in één
De opera gaat ook over Bep Boon, die na de oorlog een miniatuurstad wilt neerzetten waarin beroemde gebouwen en projecten van Nederland te zien zijn. Het verhaal begint met haar ontmoeting met de ouders van George Maduro. Bep heeft geld nodig voor haar project en de Maduro's willen een herdenkingsmonument voor hun zoon. Terwijl ze samenwerken zien we in flash backs het leven van George. Zijn vrolijke studentenleven in Leiden, maar ook zijn tragische liefde voor een meisje uit een protestants gezin. George is joods en beide families zijn fel tegen hun relatie. Toch zet het verliefde stel door. Het is uiteindelijk de oorlog die ze uit elkaar haalt. Als George na een half jaar uit de beruchte Scheveningse gevangenis Het Oranjehotel komt, is zijn grote liefde getrouwd met een ander. George wilt weg uit Nederland en vertrekt naar Engeland. Maar hij wordt verraden, in België weer gevangen genomen en eindigt uiteindelijk in Dachau. Ondertussen zie je ook hoe Madurodam wordt gebouwd, terwijl tegelijkertijd Nederland herbouwt. Dit deel van de opera ademt hoop voor de toekomst.
Meeslepende community opera
De community opera's van het Zuiderstrandtheater zijn al jaren hot. Het zijn muzikale spektakels die originele en eigenzinnige verhalen vertellen, over gewone mensen die ongewone dingen doen. Daar past het verhaal van George Maduro helemaal bij: de optimistische jongeman uit Den Haag die niet opgaf en daarmee een oorlogsheld werd. De opera is daarmee ook een mooi en apart onderdeel van het vieren van 75 jaar vrijheid. De community opera's van het Zuiderstrandtheater zijn vooral zo'n succes door de samenwerking met amateurs uit de omgeving. Zij vormen onder professionele begeleiding het grote koor achter de hoofdrolspelers. Tel daar de live muziek van het Residentie Orkest bij op en bariton Michael Wilmering als George, met actrice en zangeres Anne-Marie Jung in de rol van Bep, en je weet dat je iets bijzonders te wachten staat.
- Laatst gewijzigd: 2020-03-04 09:19:31 · Gepubliceerd: 4 maart 2020 - 660