door

Wat draag jij 5 mei? Verzetsmuseum verzamelt vrijheidsoutfits

Foto 1. Vrouwen dragen de Nationale Feestrok bij het jubileum van Koningin Wilhelmina in 1948. Welke outfit draag jij 5 mei om onze 75 Jaar Vrijheid mee te vieren? Foto: Verzetsmuseum Amsterdam.

Doe mee met #watdraagjij5mei en vier virtueel 75 Jaar Vrijheid

archief oud artikel 15 april 2020 Cultuur Landelijk De kledingdonatiebakken puilen uit en we zitten ons thuis af te vragen wat we moeten doen. En dan komen er ook nog eens allemaal leuke vrije dagen aan, zoals Bevrijdingsdag. De ideale tijd om van je oude kleding een nieuwe 5 mei outfit te maken! Verzetsmuseum Amsterdam komt met de actie Wat draag jij 5 mei? Laat je inspireren door vrouwen in oorlogstijd, ga zelf creatief aan de slag en zet je 75 Jaar Vrijheid outfit op de kiek!

Vier 75 Jaar Vrijheid met je outfit

Verzetsmuseum Amsterdam is reuze benieuwd wat Nederlanders dit jaar dragen op Bevrijdingsdag. Want zeg nou zelf; thuisblijven op 5 mei betekent niet dat je op zo'n feestelijke dag in je huispak rondloopt. Dus wat draag je en wat is de gedachte erachter? Deel je outfit op via de sociale media met #watdraagjij5mei, tag het Verzetsmuseum @verzetsmuseumamsterdam of meld je aan via de speciale Wat draag jij 5 mei website. Zo zijn we op 5 mei toch nog een beetje samen met z'n allen om 75 Jaar Vrijheid te vieren. Stuur je outfit voor 5 mei in, dan maakt het museum er op Bevrijdingsdag een leuk overzicht van.

Feestrokken uit de oorlog

In 1945 begon de traditie van vrijheidsoutfits eigenlijk al. Verzetsvrouw Mies Boissevain riep het ganse land toen op om met de Nationale Feestrok de bevrijding te vieren. De rok werd gemaakt van lapjes stof - er was textieltekort - en vrouwen borduurden belangrijke data en herinneringen op de feestrok als persoonlijke touch. De rok werd uiteindelijk het symbool voor vrijheid en eenheid. De trend wordt in deze tijden dus nieuw leven ingeblazen, 75 jaar later.

Mode op de bon

Verzetsmuseum Amsterdam laat in de tentoonstelling Mode op de bon zien hoe creatief Nederlanders met het textieltekort tijdens de Duitse bezetting omgingen en welke modetrends ontstonden in oorlogstijd. Mannenkostuums werden omgetoverd tot mantelpakjes, van opgespaarde hondenharen werden topjes gemaakt en van parachutes maakten ze trouwjurken. De expositie Mode op de bon is tot en met 6 september 2020 te zien.

Meer 75 Jaar Vrijheid online

Foto 2. In de oorlog maakten vrouwen creaties van lapjes stof en juten zakken en werden broeken voor vrouwen geaccepteerd. Links foto: Het Rijk der Vrouw, 18 april, 1942. Verzetsmuseum Amsterdam. Midden foto: Feestrok. Collectie Verzetsmuseum Amsterdam. Rechts foto: Jurk van jute. Collectie Drents Museum © JAV Studio's.

- Laatst gewijzigd: 2020-04-15 10:52:10 · Gepubliceerd: 15 april 2020 - 628