door

Voor hen was de bevrijding het begin van de ellende

Foto 1. Het Literatuurmuseum lanceert de online tentoonstelling De achterkant van de bevrijding - Literair leven na de oorlog. Foto: Michiel Spijkers, Collectie Literatuurmuseum.

Online expo Literatuurmuseum: De achterkant van de bevrijding

archief oud artikel 17 april 2020 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Vrijheid blijheid? Niet voor iedereen. In de online tentoonstelling De achterkant van de bevrijding laat het Literatuurmuseum de verhalen zien van mensen voor wie de echte ellende pas na 5 mei 1945 begon. Omdat ze alles waren verloren of omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog foute keuzes gemaakt hadden. Hoe was het om bang te zijn voor de bevrijding?

Literair leven na de oorlog

'Goddank, de crisis is voorby, jullie zullen je heele leven het gevoel hebben dat je in je jonge jaren een nachtmerrie hebben gehad', schreef Arthur van Schendel aan een kennis na de bevrijding. Een samenvatting van de stemming van het land in mei 1945. Natuurlijk waren mensen blij en opgelucht, maar sommige mensen waren ook nog steeds erg bang. Deze minder bekende verhalen krijgen aandacht in de online tentoonstelling van Literatuurmuseum.

Schrijvers na de bevrijding

De online expo vertelt de verhalen van schrijvers in en na oorlogstijd. Veel van hen waren alles kwijtgeraakt. Hun thuis, familie, geliefde, soms overleefden ze het zelf niet. Zo zag schrijver F. Bordewijk zijn huis in vlammen opgaan, met daarin zijn typemachine. En dan had je nog schrijvers die - soms gedwongen - sympathiek over de bezetter hadden geschreven. Zij vreesden na de bevrijding voor zogenoemde zuivering - een onderzoek naar mensen die met 'de vijand geheuld hadden'. Soms kreeg je als straf een beroepsverbod, in het ergste geval werd het uitoefenen van je vak je levenslang verboden. De achterkant van de bevrijding laat zien wat er met auteurs en de literatuur gebeurde na de bevrijding en hoe dit voor sommigen juist het begin van de ellende betekende.

Literatuurmuseum online

Beleef de expositie per hoofdstuk - toepasselijk - en bekijk op de website van het museum nog veel meer pareltjes uit de collectie. Test je literaire kennis, dwaal door schrijversportretten, lees non-stop verhalen en bekijk de lespakketten. Ook leuk voor thuisles!

Meer 75 Jaar Vrijheid online

Foto 2. Bezoek online de expo De achterkant van de bevrijding. Foto: Michiel Spijkers, Collectie Literatuurmuseum.

- Laatst gewijzigd: 2020-06-09 10:52:48 · Gepubliceerd: 17 april 2020 - 634