Nederlands grootste oorlogsmuseum bereidt zich voor op heropening
archief oud artikel 2 mei 2020 Toerisme Overloon, Noord-Brabant Al weken komt er geen bezoeker binnen in Oorlogsmuseum Overloon. Op hoogtijdagen zijn dat er normaal gesproken zo'n 800 tot 1000. De reuring én de inkomsten die ze mee brengen worden ontzettend gemist. Maar stil is het allerminst in het Brabantse museum. Al enkele weken wordt er hard gewerkt aan een anderhalvemetermuseum, met volop ruimte voor de bezoekers. "Hemelvaartsdag, dan mogen we onder voorwaarden weer open", hoopt de museumdirecteur.
Schuiven met legervoertuigen
"We hebben het geluk dat we een groot gebouw hebben", vertelt museumdirecteur Erik van den Dungen. "Maar aan de andere kant hebben we ook hele grote voertuigen die dicht op elkaar staan met smalle gangetjes ertussen. Daarom zijn we twee weken geleden begonnen met het verplaatsen van de voertuigen. Daarbij houden we rekening met een ruimte van twee keer anderhalve meter, zodat mensen op hun eigen tempo door het museum kunnen gaan. En dat ze elkaar ook veilig in kunnen halen." Eind volgende week - rond 8 mei - hoopt het museum de knelpunten in het museum getackeld te hebben. Door het hele museum zijn de gangpaden dan drie meter breed. Hiervoor is materieel uit andere periodes dan de Tweede Wereldoorlog naar het depot gebracht. Dat was al langer het plan; het museum wil zich puur op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog richten.
Van 800 naar 500 bezoekers per dag
Maar met enkel brede gangpaden is Oorlogsmuseum Overloon er nog niet. Ook het museumcafé en de museumwinkel moeten ruimer opgezet worden. En dan is er nog het sanitair, wat misschien deels afgesloten wordt. Maar als dat allemaal geregeld is, dan is het museum in principe klaar voor een heropening. Van den Dungen: "Vorige week hebben we een rekensom gemaakt met het beschikbare aantal vierkante meters. Met tien vierkante meter per persoon - de norm in de dagrecreatie - kunnen er dan 500 mensen naar binnen. Als iedereen zich aan de spelregels houdt." Of alle genomen maatregelen voldoende zijn voor een veilig museumbezoek, dat moet de praktijk uitwijzen. "Dit komt allemaal van de tekentafel; een aantal dingen zullen we later moeten scherpstellen."
Geen inkomsten
"Ik mis de reuring in het museum", deelt de museumdirecteur. "Normaal zijn we zeven dagen per week open en is het altijd druk. Dat gemis en het gebrek aan inkomsten, dat zijn de zwaarste dingen. Aan de andere kant hebben we nu meer tijd om dingen te doen waar we anders nooit aan toe komen. Elk nadeel heeft z'n voordeel, om maar met Johan Cruijff te spreken."Toch valt ook dat voordeel in het niet bij een langere sluiting van het museum, want zonder inkomsten kan Oorlogsmuseum Overloon niet verder. Een spoedige heropening van het ongesubsidieerde museum is cruciaal. "Volgende maand is het nog te doen, maar als het langer duurt dan houdt het wel op."
Een andere ervaring
Zover komt het niet, in die verwachting werkt het museum gestaag door om aan de voorwaarden te voldoen voor de heropening. De hoop is gevestigd op Hemelvaartsdag. Dan kunnen bezoekers zich misschien weer verheugen op een bijzonder museumbezoek aan het grootste oorlogsmuseum van Nederland. "Bij een aantal onderdelen, zoals de experience, kun je minder mensen tegelijk toe laten. En je hebt een verplichte looproute, een beetje het Ikea-idee. De ervaring wordt er niet minder om, alleen anders", vindt de museumdirecteur.
Voor nu: online meekijken
Benieuwd naar de collectie van Oorlogsmuseum Overloon? Volg het museum en bekijk de nieuwste vlogs met verhalen uit de collectie.
Ook interessant
- Hoe ziet een dagje dierentuin er straks uit? De Nederlandse dierentuinen zijn er klaar voor;
- Musea gaan creatief aan de slag in tijden van corona. Museum van de 20e Eeuw presenteert een talkshow op Facebook;
- Leuk: de leukste online uitstapjes voor het weekend.
- Laatst gewijzigd: 2020-05-06 12:12:46 · Gepubliceerd: 2 mei 2020 - 725