door

Voor pandamoeder en jong in Ouwehands rust nu heel belangrijk

Foto 1. Webcambeeld van Wu Wen en haar jong knus in het kraamhol, vlak na de geboorte van het jong. Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

"Wu Wen doet het ontzettend goed als moeder"

archief oud artikel 6 mei 2020 Natuur Rhenen, Utrecht

De eerste hobbel is genomen: het pandajong in Ouwehands Dierenpark heeft de eerste drie dagen goed doorstaan. Samen met moeder Wu Wen verblijft het veilig en in alle rust in het kraamhol. Zelfs de verzorgers storen het tweetal niet. "Die rust is de komende maanden ontzettend belangrijk", vertelt manager dierverzorging José Kok. "Een reuzenpandajong weegt bij de geboorte niet meer dan rond de 150 gram. Over vier maanden weegt het als alles goed gaat zo'n acht kilo. Dat kan alleen als ze niet gestoord worden." Het blijft nog even spannend, want veel berenjongen sterven in de eerste tien dagen. Kok: "Maar we hebben goede hoop, want Wu Wen doet het ontzettend goed als moeder!"

Update: sinds 18 mei is Ouwehands Dierenpark weer open voor publiek! Je moet wel van tevoren online reserveren, want er is een maximum aan het aantal bezoekers per dag. Bovendien scheelt dit een contactmoment bij de kassa. Het park is zo ingericht dat overal 1,5 meter afstand kan worden gehouden, er zijn geen shows en sommige plekken zijn dicht. Daaronder ook Pandasia, maar dat is om het pandajong en moeder Wu Wen alle rust te geven.

Tedere moeder

José Kok vindt het vertederend hoe Wu Wen voor haar jong zorgt. "Wu Wen is best fel van karakter, maar zodra het jong geboren was ging de knop om en werd ze heel lief en verzorgend. Ze komt amper het kraamhol uit. Het jong begint meteen te schreeuwen als ze het verlaat en ze gaat binnen anderhalve minuut weer naar binnen om haar jong te verwarmen tussen haar poten."

Het was helemaal niet zeker of Wu Wen een goede moeder zou zijn, want dit is haar eerste jong. Gelukkig werd met de geboorte meteen haar moederinstinct wakker. Kok: "Vanaf de eerste seconde nam ze het jong op. Ze leek even onwennig, maar al snel rolde ze zich op met het jong tussen haar poten. Na de eerste nacht ging ze ook op haar zij liggen en nu zit ze zelfs, met het jong in haar voorpoot alsof het een arm is. Een beetje onderuitgezakt tegen de muur, een karakteristieke houding van panda's."

Net als bij de kangoeroe wordt een reuzenpandajong extreem vroeg geboren, na een korte draagtijd bij de moeder. Ze wegen dan nog minder als een pakje boter en lijken meer op een embryo dan een panda. Alleen heeft de panda geen buidel voor het kleine roze diertje, Wu Wen houdt haar jong warm tussen haar voorpoten en zorgt ervoor dat het bij haar tepels kan. In de video hieronder is dit goed te zien. Het zijn de eerste beelden van het pandajong.

Het interview gaat verder onder de video.

Rust het belangrijkst

Je zou denken dat Wu Wen veel moet eten om haar jong zo snel op haar moedermelk te laten groeien dat het na vijf, zes maanden het hol uit kan wandelen. Dat valt volgens Kok wel mee. "De eerste weken eet een pandamoeder meestal niets. Alle aandacht is op het jong gericht en ze beweegt amper. Ze ligt vooral, dus ze verbruikt heel weinig energie. We bieden natuurlijk wel bamboe aan. Dat gebeurt in de ruimte naast het kraamhol. Het hol gaat eerst dicht, waarna de verzorgers de oude bamboe eruit halen en verse neerleggen. Vandaag komen bamboeshoots binnen, daar zijn panda's dol op. Ze zijn sappig en suikerrijk."

Het allerbelangrijkste de komende maanden is rust. Het kraamhol heeft dikke muren om geluid zoveel mogelijk tegen te houden. Als er bezoekers hadden mogen komen in het park, dan was de route door Pandasia zeker verlegd om het publiek zo ver mogelijk van het kraamhol te houden. Kok: "Al storen de panda's zich niet erg aan bezoekers wanneer ze binnen zitten, toch is deze rust goed voor Wu Wen en het jong. Panda's zijn heel gevoelig. Het is best fijn dat er nu geen vliegtuigen overvliegen. Panda's reageren namelijk sterk op de lage, zware tonen van een vliegtuig."

Over vijf, zes maanden naar buiten

Het jong komt pas over vijf, zes maanden het hol uit, zodra het goed de moeder kan volgen. Dat wordt op avontuur uitgaan! Rondlopen, snuffelen en natuurlijk klimmen. De vader speelt geen enkele rol bij de opvoeding, ook dan niet. José Kok: "Panda's zijn beren en leven net als andere berensoorten solitair. Wu Wen en het mannetje Xing Ya wonen wel samen in Pandasia, maar hebben hun eigen verblijven. Het jong komt straks naar buiten in een gebied waar de vader niet bij kan."

Kok hoopt dat het park tegen die tijd weer bezoekers mag ontvangen. "We zijn hard bezig met een openingsprotocol. Voorop staat dat de hygiëne in orde is en de mensen onderling goed afstand van elkaar kunnen houden. Dit bereiken we onder andere met een vaste route door het park, waarbij eenrichtingsverkeer geldt. Daarnaast moeten bezoekers op anderhalve meter afstand blijven van de dieren zodat ook die veilig zijn. Waarschijnlijk kunnen om die reden straks niet alle binnenverblijven opengaan voor publiek."

"Gelukkig hebben we al een online ticketsysteem zodat een kassa niet nodig is. Ook verder zorgen we voor minimale contactmomenten. We zijn zo goed als klaar om weer open te gaan!"

Dierverzorgers worden afgeschermd

Geen bezoekers betekent ook geen inkomen, maar het bedrijf gaat wel door. De dieren moeten goed verzorgd blijven. Bij de start van de coronacrisis was een van Koks eerste gedachten dan ook: ik hoop niet dat er een dierverzorger ziek wordt en ze allemaal naar huis moeten!

"Dat zou een ramp zijn", vertelt ze. "Een dierverzorger kun je niet zomaar vervangen. Dit vak leer je niet in een weekje, het is een kwestie van jaren. En je moet ook een band opbouwen met de dieren die je verzorgt. Daarom hebben we ze vrijwel direct in expertisegroepen verdeeld. Als een groep naar huis moet, is er een andere groep die ze kan vervangen. De groepen houden uiteraard afstand van elkaar."

Ook de andere medewerkers van het park vermijden contact. Kok: "We willen op geen enkele manier de verzorgers in gevaar brengen. De regels zijn ook streng voor henzelf. Zodra ze iets onder de leden hebben moeten ze thuisblijven, al is het maar een loopneus. Pas als ze 48 uur symptoomvrij zijn mogen ze weer komen werken."

Als Ouwehands straks eindelijk weer open mag kunnen bezoekers voorlopig niet meer bij het voeren aanwezig zijn en de verzorgers van alles vragen. "Jammer", vindt José Kok. "Het is een van de leukste momenten voor bezoekers en het is een belangrijk onderdeel van onze educatieve functie. Maar voor je het weet vergeten mensen in hun enthousiasme om afstand te bewaren. Dat risico kunnen we niet nemen."

Foto 2. Moeder Wu Wen voordat ze drachtig werd, in Pandasia. Kijkt ze niet schattig, alsof ze diep nadenkt? Toch is ze volgens José Kok een felle dame. Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen
Foto 3. Pandasia in Ouwehands Dierenpark is al meerdere malen uitgeroepen tot het mooiste reuzenpandaverblijf ter wereld. Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Interview - Laatst gewijzigd: 2020-05-18 09:14:17 · Gepubliceerd: 6 mei 2020 - 1468