archief oud artikel 5 oktober 2005 Van 11 tot en met 22 oktober wordt alweer de 32e editie van het Filmfestival Gent gehouden. Meer dan 200 films worden vertoond in Kinepolis Gent, Capitole, Film-Plateau, Sphinx, Studio Skoop en Vooruit. Tijdens dit internationale festival is Rusland het thema.
Nadat Rusland een zware crisis heeft gekend, komt de filmproductie weer op gang. Zowel in de competitie als in de World Cinema van het festival worden er enkele voorbeelden van getoond. Rusland sluit aan bij het andere, in samenwerking met Vooruit uitgewerkte festivalthema: het activisme in de film. De regisseur Jem Cohen toont enkele films die hij op dat vlak bijzonder waardeert. Naast de Russische films, worden er uiteraard ook veel Vlaamse films vertoond. Op de dag van de Vlaamse gemeenschap wordt ‘Een ander zijn geluk' getoond, bijna het vlaggenschip van de Vlaamse film. 'Merry Christmas', een tragikomedie gebaseerd op een waargebeurd verhaal in WOI, wordt de openingsfilm van het 32ste Filmfestival Gent. De feestelijke sluiting wordt verzorgd door ‘De Bloedbruiloft'.
Competitie
Uiteraard is er tijdens het festival ook een competitie. Deze staat, zoals ieder jaar, in het teken van de impact van de muziek op film. Een aanzienlijk prijzenpakket moet de winnaars op een goed omkaderde manier in de zalen brengen.
In januari 1974 werd de eerste editie van het filmfestival georganiseerd, toen nog onder de naam "Filmgebeuren van Gent". Initiatiefnemers waren Studio Skoop en de Universitaire Filmclub. Deze eerste, kleinschalige, filmmanifestatie stelde zich tot doel films te tonen die in de gewone bioscopen geen kans maakten wegens hun inhoud en stijl. Dit "Filmgebeuren van Gent" was de inhoudelijke antipode van het Filmfestival van Brussel dat meer gericht was op het lanceren van films die in de Belgische bioscopen in roulatie kwamen.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 oktober 2005 - 1708