Druk overleg met gemeentes en veiligheidsregio's
archief oud artikel 8 mei 2020 Toerisme Landelijk De puntjes worden nog op de i gezet en de laatste markeringen geplaatst . De grootste dagattracties van Nederland - verenigd in de Club van Elf - hebben vrijwel alles rond voor de heropening in de anderhalvemetersamenleving. Kees Klesman, directeur van de Club van Elf: "Er wordt nu druk overlegd met gemeentes en veiligheidsregio's. Prachtig dat WILDLANDS al groen licht heeft gekregen om vanaf 25 mei bezoekers te ontvangen. Verwacht echter niet dat alle parken morgen weer open zijn en alle musea op 1 juni. Dit gaat in overleg en gedoseerd."
Veilig opengaan kan
Tijdens de persconferentie over versoepeling van de lockdown vertelde premier Mark Rutte dat de musea vanaf 1 juni weer open mogen gaan. De attractieparken en dierentuinen werden niet expliciet genoemd, maar zijn volop in overleg met overheidsinstanties. Kees Klesman: "De musea werden aan het begin van de crisis officieel gesloten, attractieparken en dierentuinen niet. Maar de richtlijn was 'blijf zoveel mogelijk thuis' en daar past een bezoek aan een park natuurlijk niet bij. We vonden daarom zelf dat we dicht moesten. Nu is de regel veranderd in 'vermijd drukte'. We hadden al een protocol opgesteld voor het ontvangen van bezoekers in de anderhalvemetersamenleving, waarin de veiligheid van de gasten voorop staat. Veel dagattracties, dierentuinen en musea zijn al bezig om de maatregelen uit dit protocol uit te voeren. We zijn er klaar voor en we kunnen snel veilig opengaan."
Afstand, hygiëne en informatie
Het protocol van de Club van Elf is leidraad in de onderhandelingen. Klesman over het protocol:"Eerst hebben we vastgesteld wat er nodig is om aan alle veiligheidsvoorschriften van het RIVM te voldoen. Daaruit kwamen drie hoofdpunten: anderhalve meter afstand, extra hygiëne en duidelijke informatie. Een park of museum moet eerst aan deze drie veiligheidsmaatregelen voldoen voor het open kan. Maar omdat we altijd al bezig waren met de veiligheid van de bezoekers, zijn dit voor ons aanvullende voorwaarden waar we goed mee uit de voeten kunnen. De ervaring om een uitstapje veilig te houden is er al, we zijn het gewend."
Volgens hem zijn de parken en musea straks veiliger om heen te gaan dan een strand of bos. "Daar loopt vrijwel niemand met de ervaring om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en iedereen zich aan de regels houdt. Bij ons wel."
Duidelijke maatregelen
De maatregelen zullen niet overal hetzelfde zijn. Musea kiezen misschien voor een vaste route met eenrichtingsverkeer en een aparte in- en uitgang. In een attractiepark is veel meer ruimte en loop je buiten, daar zullen ze waarschijnlijk niet met een vaste route werken. Verwacht daar bijvoorbeeld wel eenrichtingsverkeer op smallere paden, of gemarkeerde punten om met genoeg afstand van elkaar te wachten in de rij bij een attractie. Het protocol van de Club van Elf bevat ook ideeën over bijvoorbeeld het op afstand controleren van de sluiting van een wagentje op een achtbaan, want ook de medewerkers moeten veilig kunnen werken.
Klesman: "De parken en musea zorgen ervoor dat je als bezoeker weet hoe het werkt en wat je moet doen. Het komt duidelijk op borden te staan en wordt uitgelegd door medewerkers. Verder staat hygiëne voorop. Er komen centrale desinfectiepunten en er wordt vaker gedesinfecteerd en schoongemaakt. Mensen moeten wel hun eigen verantwoordelijkheid blijven nemen. Ben je niet helemaal in orde, blijf dan ook echt thuis! En hou je aan de voorschriften, zodat het voor iedereen veilig blijft. Dit lukt alleen als we allemaal samenwerken. Samen veilig uit."
Tickets online
De maatregelen beginnen al thuis: je kunt straks alleen online tickets reserveren. En alleen op momenten dat er nog plek is. De hoeveelheid bezoekers wordt namelijk flink teruggeschroefd, zodat iedereen anderhalve meter afstand kan houden. Kees Klesman: "In de anderhalvemetersamenleving kunnen parken en musea slechts de helft of nog minder bezoekers ontvangen dan voor de crisis. Rendabel wordt het open gaan dus niet, terwijl we ook al dicht moesten in de drukste tijd van het seizoen. Maar we willen allemaal dolgraag weer mensen een leuke dag bezorgen. Je merkt ook dat mensen er behoefte aan hebben. Ik denk dat er nu meer waardering is voor uitjes. We hebben ervaren dat een dagje uit niet een vanzelfsprekendheid is."Club van Elf
De Club van Elf ontstond in de jaren zeventig, toen onder druk van de energiecrisis en autoloze zondagen de dagattracties in de problemen dreigden te komen. De directeuren en eigenaren van grote musea en attractieparken besloten met elkaar contact te houden over de situatie. Dat waren toen elf bedrijven, vandaar de naam. Nu zijn er veel meer leden en wordt samengewerkt met de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Kees Klesman: "Wij coördineren en helpen overleg mogelijk te maken. Ook brengen we mensen met elkaar in contact die met dezelfde vragen en problemen bezig zijn. Eigenlijk zijn we een soort spin in het web."Ook interessant
- Volgens de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen kunnen alle dierentuinen weer veilig open;
- Al bekend: dierentuin WILDLANDS weer open op 25 mei;
- Ook de Orchideeën Hoeve staat klaar om open te gaan; nu nog de toestemming;
- Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum kijkt uit naar de opening op 1 juni.
Interview - Laatst gewijzigd: 2020-05-18 12:12:13 · Gepubliceerd: 8 mei 2020 - 810