door

Dagje Mondriaanhuis op 1,5 meter makkelijk te doen

Foto 1. Dagje museum op 1,5 meter goed te doen? DagjeWeg.NL bezocht het Mondriaanhuis en nam de proef op de som. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

DagjeWeg.NL deed testdag op 1,5 meter in Amersfoorts museum

archief oud artikel 19 mei 2020 Toerisme Amersfoort, Utrecht Geen 'anderhalve Mondriaan afstand houden' of andere gekkigheid, maar gewoon duidelijke pijlen op de vloer, informatieposters en hier en daar een extra desinfectiepunt. DagjeWeg.NL nam alvast een kijkje bij het Mondriaanhuis, dat op 1 juni heropent voor bezoekers. Want een dagje museum in de anderhalvemetersamenleving, is dat een beetje goed te doen?

Nieuwe museumregels

Zodra je de drempel over bent en in de knalgele hal staat, kun je je handen desinfecteren en de bezoekregels lezen. Musea hebben namelijk een eigen protocol, opgesteld door de Museumvereniging. Natuurlijk 1,5 meter afstand houden, elkaar de (kijk)ruimte geven, de aangegeven route volgen, enzovoorts. Daarbij is het voorlopig niet toegestaan om foto's en filmpjes te maken tijdens een museumbezoek. Samen met Joyce de la Croix, teamcoördinator Mondriaanhuis en PR en Marketingmanager Amersfoort in C, lopen we de nieuwe looproute in het nu nog lege museum door. Inclusief informatieve stickers op de muren - 'maximaal vier personen in deze ruimte' - en pijlen op de vloer ter wegwijs. Een officieuze testronde, want onderweg denkt De la Croix een paar keer hardop: "Hmm, misschien moet hier toch een pijl bij, voor de zekerheid."

Minder mensen, meer (kijk)ruimte

We volgen de aangegeven route vanzelf en kunnen onderweg op ons gemak naar de creaties van Mondriaan staren. Ook de videopresentaties waar het museum bekend om staat, zijn nog gewoon te beleven. Het voelt zelfs een beetje VIP-achtig, zo'n filmzaal vrijwel voor jezelf. De filmzalen - de enige zalen met deuren in het museum - worden voor bezoekers geopend door vriendelijke floormanagers. Het enige euvel is de balie, waar mensen met een Museumkaart nog wel hun kaart moeten laten scannen. De la Croix: "Dat is nu een beetje de bottleneck, maar daar hebben we een vrijwilliger voor die alles begeleidt. We doen ook beroep op mensen hun eigen verantwoordelijkheid, zoals in de supermarkt."

Sound showers in plaats van audiotour

Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. In de tijd dat je aan het einde van je bezoek bent gekomen, lopen er twee extra tijdslots in het gebouw rond. Maar elkaar tegenkomen zal niet snel gebeuren. Alles is zo ingericht dat je elkaar steeds een stap voor bent. Alleen als je naar de uitgang gaat passeer je een gedeelte van de looproute opnieuw. Volgens De la Croix hoeft dat geen issue te zijn. "Als iedereen elkaar geduldig de ruimte geeft, moet dat gewoon goed gaan. Misschien dat we later nog dingen aanpassen, dat is altijd even uitproberen." De audio-onderdelen in het museum zijn even buiten gebruik. Er komen hier en daar zogeheten sound showers voor in de plaats: geluidsinstallaties die vanaf het plafond de bezoeker eronder overspoelen met geluid, dat centraal blijft hangen en dus niet door de hele ruimte galmt. Op die manier kun je audiofragmenten beluisteren zonder dat je iets hoeft aan te raken.

Conclusie: positief, net als Mondriaan

Na de hele route doorlopen te hebben komen we tot de conclusie dat een dagje Mondriaanhuis hartstikke goed te doen is, vooral met een maximum van tien bezoekers per half uur. Alleen zelf creatief aan de slag gaan in het Doe-het-zelf-atelier, is even van de baan vanwege hygiënemaatregelen. Maar verder doet de beleving er niets aan af. Je hebt tijdens je bezoek echt de ruimte om alles op je gemak te bekijken, zonder dat het onnatuurlijk voelt. En deze gekke tijden verwelkomen nieuwe ideeën, zoals de sound showers. Eigenlijk is het Mondriaanhuis hierin net als Mondriaan zelf: uit een beproeving iets positiefs halen. Piet Mondriaan herontdekte zichzelf immers toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog via Londen naar New York vluchtte, waar hij opbloeide en zijn meesterwerk Victory Boogie Woogie maakte.

Ook deze musea zijn er klaar voor

Foto 2. De looproute door het museum is duidelijk aangegeven. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 3. Met maximaal tien bezoekers per tijdslot heb je de filmzaal bijna helemaal voor jezelf. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 4. Dit soort audio is even niet te gebruiken. Hier komen her en der sound showers voor in de plaats. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 5. Bijzonderheden zijn aangegeven met stickers. Ook staan er floormanagers in het museum om te helpen. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 6. De balie van het museum is beschermd met plexiglas. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2020-05-19 14:38:48 · Gepubliceerd: 19 mei 2020 - 823

Activiteiten Mondriaanhuis

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Mondriaan, een betere wereld


Tentoonstelling naar aanleiding van het verschijnen van de gelijknamige graphic novel van Erik de Graaf. De stripauteur eert de beroemde schilder met een kleurrijk verhaal over de laatste bewogen...

Mondriaan, een betere wereld


Tentoonstelling naar aanleiding van het verschijnen van de gelijknamige graphic novel van Erik de Graaf. De stripauteur eert de beroemde schilder met een kleurrijk verhaal over de laatste bewogen...