door

Deze musea zijn weer open met een fonkelnieuwe expositie

Foto 1. Zaaloverzicht tentoonstelling 'Extra Large', hoofdstuk De Meesters van de Moderne Tijd in Kunsthal Rotterdam. Foto: Kunsthal Rotterdam 2020 © Marco De Swart

Bezoek in alle rust deze 6 bijzondere tentoonstellingen

archief oud artikel 8 juni 2020 Cultuur Landelijk Je moet het even plannen en van tevoren tickets reserveren om weer naar een museum te gaan. Maar dan heb je ook alle rust en ruimte om te genieten van de kunst en historie om je heen. Een niet te missen ervaring, maar welk museum kies je? DagjeWeg.NL maakte alvast een selectie voor mensen met keuzestress. Van teddyberen tot gigagrote wandtapijten: dit zijn 6 bijzondere exposities die je niet wilt missen.

Kunst op giga wandkleden

ROTTERDAM - Kunsthal Rotterdam begint de heropening met een primeur voor Nederland: supergrote wandkleden met ontwerpen van beroemde kunstenaars. Een Picasso, Le Corbusier, Mirâ of Vasarely, maar dan meters hoog en lang! Aardig wat beroemde kunstenaar hebben in hun leven een keer de wevers uitgedaagd met een prachtig, maar moeilijk ontwerp. Want de kleden in de expositie Extra Large zijn ook nog eens allemaal handgeweven.

Een van de hoogtepunten is het nooit afgemaakte wandtapijt Le Globe terrestre, naar een ontwerp de Duitse schilder Werner Peiner. Het is hier voor het eerst in een expositie te zien. In 1940 werd er in opdracht van de bezetter aan begonnen en het werk stopte in 1944, om nooit meer hervat te worden. Slechts voor een derde klaar, maar toch al 72 vierkante meter groot! De Franse kunstenaar Jean Lurçat ontwierp in 1943 een antwoord op dit wandtapijt waarin hij de vrijheidswens van de Fransen verbeeldt. Ook dit goudkleurige wandtapijt Liberté hangt in de kunsthal. Te zien tot en met 3 januari 2021.

Westerbork op papier

BARNEVELD - Zo groot als de wandkleden van Extra Large zijn, zo klein en teer zijn de tekeningen van de Joodse kunstenaar Leo Kok in de expositie Leo Kok | Westerbork op papier. Elke tekening geeft de sombere, dagelijkse realiteit weer van het leven in dit kamp.

Een deel van een barak, overvol met spullen, laat zien hoe de mensen hutje mutje bij elkaar gepropt moesten leven. Een trein ziet er op het eerste gezicht gewoon uit, maar er worden mensen in de veewagens gepropt om vervoerd te worden naar andere kampen. Van een winterlandschap met een straat uit het kamp straalt de kilte en troosteloosheid af.

Leo Kok maakte het einde van de oorlog nog mee, maar stierf zes dagen later omdat hij te ziek en verzwakt was. Zijn tekeningen kennen we dankzij een bevriende bewaker, die ze uit Kamp Westerbork smokkelde. Ze zijn niet vaak te zien omdat ze erg kwetsbaar zijn. In het kader van 75 Jaar Vrijheid hangt een deel nu toch in Museum Nairac. Wees er op tijd bij, want de expositie duurt slechts tot en met 29 augustus 2020.

Ontroerende teddyberen

DEN HAAG - Teddyberen: ze stonden voor de ramen tijdens de coronacrisis zodat jonge kinderen op berenjacht konden in hun buurt. Nu hangen hun portretten in het Fotomuseum Den Haag. Een bijzondere expositie, want kunstenaar Helena van der Kraan portretteert ze alsof het mensen zijn. Zo weet ze elke knuffelbeer een eigen karakter mee te geven. Van een beer met superieur lachje die netjes in pak is gestoken, compleet met das, tot een beer in the nude die zijn neus voor de bezoekers lijkt op te halen.

De ongeveer honderd foto's in de expositie Beer & Teddy zijn allemaal zwart-wit en allemaal even groot. Daardoor zie je goed de verschillen in uitdrukking. Sommige beren staan helemaal op hun portret, van andere zie je vooral de kop. De een is helemaal intact, de ander mist een oog, oor, of zelfs hele ledematen. En toch kan juist zo'n kapotte beer heel vrolijk kijken, waardoor je vanzelf terug glimlacht. Misschien is hij met met veel liefde kapot geknuffeld? Verrassend ontroerend om al deze ooit en waarschijnlijk nog steeds geliefde beren op deze manier bij elkaar te zien.

Wie er geen genoeg van kan krijgen: er is ook een boek met deze portretten verschenen. De expositie is te zien tot en met 1 november 2020.

Alle ruimte voor grootse kunst

WASSENAAR - Tussen enorme gekleurde blokken door loop je naar een groot en al even kleurig schilderij van mensen die elkaar ontmoeten in een park. Meer is er niet te zien in de zaal, waardoor beide kunstwerken goed opvallen. En je zelf rust en ruimte ervaart, ook als door een van de openingen een paar andere bezoekers de zaal instappen. In Museum Voorlinden is afstand houden geen probleem.

De grote ruimte die kunstwerken krijgen is een van de redenen waarom veel mensen fan zijn van het museum. Bij de expositie Rendez-Vous is het niet anders. Ook nu krijgt een kunstwerk van wat allemaal grote pannen blijken te zijn een hele wand. Zo kun je goed op afstand kijken naar de op verschillende manieren zwartgeblakerde bodems. Een mozaïek in zwart en grijs. Ergens anders krijgt juist een piepklein schilderij een hele muur.

Maar dat is niet alles: bij deze expositie spelen ook geuren, geluiden en bewegingen een rol. Ze trekken je als vanzelf naar de kunstwerken toe. Even van dichtbij kijken hoe dat zit. Waarom bijvoorbeeld die gekleurde blokken lijken af te brokkelen. Oh, ze bestaan uit confetti! Fans van het museum herkennen waarschijnlijk sommige werken. Rendez-Vous combineert namelijk nog niet eerder getoonde kunst uit de eigen collectie met publieksfavorieten. Er is op dit moment nog geen einddatum voor deze expositie.

75 jaar Suske en Wiske

GRONINGEN - De bekende Belgische stripfiguren Suske en Wiske bestaan dit jaar 75 jaar! En dat viert Museum Storyworld met een speciale expositie over Suske en Wiske, Lambik, Jerommeke en tante Sidonia. Met veel originele tekeningen, aandacht voor de avonturen van het tweetal in ons eigen land en bijzondere voorwerpen uit het maakproces van de strip.

De expositie laat namelijk ook zien hoe de strip gemaakt wordt, vanaf de eerste potloodstreep op een wit vel papier. Waar komen de ideeën voor de albums vandaan, hoe wordt daar een spannend verhaal van gemaakt en hoe is het maken van de strip in die 75 jaar veranderd? Van de bedenker en striptekenaar Willy Vandersteen tot de studio die zijn werk voortzet: het komt allemaal voorbij.

Neem even de tijd om dit jonge museum te bekijken, waar naast strips ook animatie en games centraal staan. Storyworld bestaat nu bijna anderhalf jaar en huist in Forum Groningen, het al even nieuwe en gigantische gebouw op de Nieuwe Markt. De expositie is daar te zien vanaf 4 juli tot en met 30 augustus 2020.

CoBrA: kleurig en abstract

SCHIEDAM - Lekker op een vrije manier schilderen, met lak aan alle regels. Dat is wat de kunstenaars van de CoBrA-groep na de Tweede Wereldoorlog wilden. Grote halen, veel kleuren of juist zwart-wit. Abstract en fantasievol. Maar altijd met veel gevoel in hun werk. Het lijkt of Karel Appel zijn beesten tijdens het schilderen ontdekte. En het schilderij De verschroeide aarde van Constant mag dan bestaan uit een vrijwel zwart-wit landschap met strepen, grillige lijnen en enkele armen die in de lucht steken, de wanhoop en verschrikking van de oorlog spat er vanaf.

De expositie CoBrA, vrijheid in kleur is te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Je wandelt er langs ruim twintig schilderijen, enkele beelden en twee aardewerk schalen van CoBrA-kunstenaars. Daartussen het Oerbeest en De Wilde Jongen van Karel Appel en andere topwerken van Constant, Corneille, Eugène Brands, Anton Rooskens en Lotti van der Gaag. Te zien tot en met 4 oktober 2020.

Foto 2. Awww, hoe ze je aankijken! Drie berenportretten van kunstenaar Helena van der Kraan. Foto's: Helena van der Kraan, 2014 - 2020
Foto 3. Een van de zalen van expositie Rendez-Vous in Museum Voorlinden. Foto: Museum Voorlinden © Antoine van Kaam

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2020-06-25 11:38:57 · Gepubliceerd: 8 juni 2020 - 1414

Activiteiten Stedelijk Museum Schiedam

Later dit jaar

Daan van Golden, The Original


De tentoonstelling Daan van Golden. The Original in Stedelijk Museum Schiedam geeft een overzicht van zijn bijzondere oeuvre. Te zien zijn de meditatieve schilderijen waarmee Van Golden...