door

Eropuit? Ontdek de Kop van Noord-Holland!

Foto 1. Ontdek de mooie stadjes van Noord-Holland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Dit is er allemaal te doen boven Alkmaar

16 augustus 2024 Toerisme Zon, zee en strand, fijne musea, gave watersportactiviteiten, gezellige terrasjes en historische stadjes vol leuke winkeltjes: de Kop van Noord-Holland heeft het allemaal! DagjeWeg.NL nam een kijkje en ontdekte dat er meer dan genoeg te doen is voor een heel weekendje weg en zelfs voor een lekker lange vakantie. Bekijk onze tips voor het gebied tussen Alkmaar en Den Helder en geniet van een prachtig stukje Holland!

Kilometers strand en duinen

Bij de zeedijk van Den Helder start een kilometerslange kustlijn naar het zuiden met prachtige stranden en fraaie duinen. Het is hartje zomer als we gaan, dus pakken we snel onze zwemkleding in, stappen op de meegebrachte fietsen en trekken langs de kust om mooie zwemplekken te ontdekken. Op de mindere dagen waaien we lekker uit tijdens een strandwandeling en hiken we door de duinen. Natuurlijk duiken we ook de gezellige kustplaatsjes in om wat te eten en te drinken, of om te shoppen. Enkele favoriete momenten:

  • Terrasje pikken en shoppen in Callantsoog. Op het strand hebben we ook nog een poging gedaan om te surfen bij Surfschool Callantsoog. Waren we niet zo goed in, dus een hilarische ervaring!
  • Zwemmen in de lagune bij het kleine Camperduinen, direct naast het strand. Het water is daar lekker opgewarmd door de zon.
  • Uren rondstruinen in de Schoorlse Duinen, de hoogste en breedste duinen van Nederland! Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen starten meerdere mooie wandelingen, wij kozen deze wandeling vol weidse uitzichten.

Foto 2. De lagune bij Camperduinen in de Kop van Noord-Holland. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Naar dé hotspot van Den Helder

Natuurlijk doen we ook een dagje Den Helder. Daar strijken we neer op dé hotspot van de stad: Scheepswerf Willemsoord. Aan de voorkant van de werf zien we al meteen een aantal leuke terrasjes. Maar we willen eerst de werf op en vallen met onze neus in de boter: er ligt een prachtig zeilschip in het droogdok. Daar staan we wel even bij te staren, want wanneer krijg je de kans om ook het onderwatergedeelte van een schip te zien? Na wat rondwandelen en nog veel meer bijzondere en historische schepen bewonderen stillen we onze honger met een frietje van De Werviaan, naast het droogdok. Opvallendste schip dat we hebben gezien? Het vuurrode lichtschip Texel. Die zie je niet snel over het hoofd!

Foto 3. Als je geluk hebt ligt er een mooi schip in het droogdok van Willemsoord. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Cultureel, of lekker uitgaan?

Er is nog veel meer te doen dan schepen kijken en lunchen op Willemsoord. We zien twee leuke musea, die natuurlijk allebei met de zee te maken hebben. Het Marinemuseum, met als blikvanger de grote duikboot Tonijn die ernaast op het droge ligt. En Reddingmuseum Dorus Rijkers, waar je zelfs met een echte reddingsboot mee kan varen. Voor een avondje uit hebben ze naast de vele horeca ook een bioscoop, theater en casino.

● Bekijk wat je nog meer kunt doen in Den Helder.

Foto 4. Terrasjes en bijzondere schepen op Scheepswerf Willemsoord, de hotspot van Den Helder. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Dwalen door mooie historische stadjes

Ook fijn: in de Kop van Noord-Holland liggen best veel leuke stadjes om te bezoeken. Wij focussen ons op de drie historische stadjes van de Gouden Driehoek en ontdekken waarom ze zo populair zijn:

  • Medemblik met zijn vele haventjes en middeleeuwse straatjes is de oudste stad van West-Friesland. We kijken bootjes, drinken koffie op één van de leuke terrasjes en omdat het zo'n klein stadje is hebben we ook nog alle tijd om hun Oorlogsmuseum Medemblik en het prachtige dertiende-eeuwse Kasteel Radboud te bezoeken. Na afloop zijn we een beetje verliefd en willen we eigenlijk niet meer weg.
  • Ook Enkhuizen vinden we fantastisch mooi met zijn oude poorten, grachten en smalle straatjes. In één van de historische panden ontdekken we een fascinerend flessenscheepjes museum. Wauw, wat een prachtig priegelwerk! We besluiten ook het Zuiderzeemuseum in te gaan, gedeeltelijk een openluchtmuseum. Daarmee vullen we de hele verdere dag, want wat is er veel te zien! Wat ons betreft echt een aanrader.
  • In Hoorn leiden de pittoreske straatjes ons naar de Roode Steen, een gezellig plein vol terrasjes tussen historische gevels. Van dit plein komen we via kades en over bruggetjes bij de mooie haven en het Oostereiland, waar we Museum van de 20e Eeuw induiken. Heerlijk nostalgisch en ze hebben ook nog een fantastische LEGO collectie. We hebben nog veel meer gezien en gedaan, lees daarvoor onze reportage over Hoorn.

● Aan de onderkant van de Kop van Noord-Holland ligt ook nog de mooie stad Alkmaar.

Foto 5. In de mooie oude stadjes van de Kop van Noord-Holland is van alles te zien én te doen. Zoals een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Foto: DagjeWeg.NL © Grytse Anna Pietersma

Fietsen door de polders

Fietsen over de fietspaden langs de kust is wat ons betreft een must. Het bijzonderste stukje vinden we het pad langs de vochtige duinvallei achter de nieuwe duinen van Petten. Maar natuurlijk trappen we ook een dagje dwars door het oer-Hollandse landschap van de polders. We rijden over kronkelende dijken met uitzicht over weilanden en waterplassen, langs bollenvelden met zomerbloeiers en door lieflijke dorpjes, zoals Oudesluis met een schattig pleintje en ouderwets ophaalbruggetje. Een onverwacht pontje onderweg maakte de tocht helemaal af.

Foto 6. Zelfs in de zomer zien we enkele bloeiende bollenvelden. Zouden dat lelies zijn, of al de eerste dahlia's? Een watertje houdt ons tegen om op onderzoek te gaan. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Museumpje in de polder

Tijdens onze fietstocht door de polder stoppen we ook in Eenigenburg, een dorpje dat niet meer blijkt te zijn dan een kerk, wat boerderijen en: een klein museum! Museum Eenigenburg is helaas alleen op zondagmiddag open, maar we kunnen wel door de weilanden naar een uitkijktoren wandelen. Want wie wil dat niet, ver uitkijken over de polder? Het blijkt een historische plek te zijn, waar ooit een kasteel van Floris V stond.

● Tip voor liefhebbers van bijzondere musea: ontdek de 10 leuke museumpjes van Schagen en omstreken.

Foto 7. Staat er opeens een uitkijktoren in de polder! Op die plek stond ooit een kasteel van Floris V. Foto: DagjeWeg.NL © Henk Arendse

Ook leuk om te doen

Foto 8. Fan van hiken? Dan zijn de Schoorlse Duinen dé place to be: de breedste en hoogste duinen van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL @ Tonny van Oosten

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-08-12 19:06:31 · Gepubliceerd: 16 augustus 2024 - 4404