Landgoed Juliana en Bernhard nu echt gesloten
3 augustus 2020 bijgewerkt: 2 september 2020 Cultuur Baarn, Utrecht Door de statige hallen en ruimtes van Paleis Soestdijk flaneren, behoort officieel tot het verleden. Maar de gesloten hekken weerhouden dagjesmensen er niet van dramatische foto's te maken door de tralies. En een wandeling of fietstocht in de omgeving is nog steeds een koninklijke beleving.
Heimwee naar Paleis Soestdijk
Al jaren gaan er spraakmakende verhalen de ronde over bestemmingsplannen van het voormalig paleis. De verwachting is dat het pand gebruikt gaat worden voor meerdere bedrijven en innovatief onderzoek. Dagjesmensen hebben heimwee: elke dag staan er mensen langs de hekken om foto's van het landgoed te maken en herinneringen op te halen. Een snelle selfie van een racefietser voordat hij weer verdergaat. Een moeder en dochter die samen herinneringen ophalen terwijl ze tegen het hek aanleunen. Een ouder stel dat in stilte naar het paleis staart. En allemaal zeggen ze: "Jammer hè?"
Oranje geschiedenis Soestdijk
Het landgoed was het toneel van vele bekende gebeurtenissen in het Koningshuis. Zo werd Beatrix er geboren en maakte ze er jaren later haar verloving met Claus bekend - breaking news om meerdere redenen in die tijd. De beroemdste koninklijke bewoners zijn Juliana en Bernhard; zij woonden vanaf 1937 jarenlang op het landgoed. In 1940 moesten ze het paleis noodgedwongen verlaten vanwege de Tweede Wereldoorlog maar uiteindelijk kwamen ze terug. In de hele geschiedenis van het Koningshuis zijn zij de enigen geweest die van Paleis Soestdijk hun permanente woning maakten. Het standbeeld van Bernhard en een gedag-wuivende Juliana krijgt zo met de geplande herbestemming een hele andere lading.
Gulle gift als oorsprong
Kaarsrecht tegenover het paleis ligt De Naald van Waterloo, een gedenkzuil uit 1815. In dat jaar kreeg Willem II, toen nog kroonprins Willem Frederik, de gedenkzuil én Paleis Soestdijk cadeau van de Staten-Generaal. Als bedankje voor zijn moed, omdat hij de aanval van de Fransen bij Brussel had weten af te slaan. Na deze strijd gingen de Fransen en Napoleon ten onder bij Waterloo. Willem II en Anna Paulowna maakten van het paleis een zomerpaleis en waren de eerste Oranjes die er (deels) woonden. Ze renoveerden een hoop, maar hielden het fraaie uitzicht op De Naald. Tussen het paleis en de gedenkzuil ligt nog steeds een wandel- en fietspad en een prachtig stukje oud bos, dat vrij toegankelijk is.
Koninklijke omgeving
Hoewel het gesloten is, is het paleis nog steeds een van de hotspots in Baarn. Ook een prachtig onderdeel van de al net zo prachtige fietsroute die je er door de omgeving kunt maken.
Ook interessant
- Bekijk meer paleizen en kastelen voor een dagje uit;
- Dagje uit met korting? Boek tickets voor uitstapjes via DagjeWeg.NL Tickets.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2020-09-02 10:25:29 · Gepubliceerd: 3 augustus 2020 - 3465