door

Kruip in de huid van een marechaussee

Foto 1. Zie je die marechaussees in actie? Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Gesloten - Leer alles over het werk van een marechaussee en los zelf een mo

archief oud artikel 14 september 2022 Toerisme Buren, Gelderland GESLOTEN per 22 december 2023 - Militair en politie in één, de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee zijn een klasse apart. Wat ze precies doen om ons land veilig te houden en hoe ze werken in crisissituaties, dat is te zien in het Marechausseemuseum. Een leerzaam museum in een prachtig historisch en zelfs koninklijk gebouw in het Gelderse Buren.

Op missie in Buren

Aan de stadswal van het stadje Buren staat de deur van het Marechausseemuseum wagenwijd open. Toeristen weten hun weg zo wel te vinden naar dit kleine museum in het indrukwekkende Weeshuis, gesticht door Maria van Nassau. Binnen komen we geen weesjes meer tegen, maar toevallig vandaag wel een paar echte marechaussees die het museum ook bezoeken. Het zijn hun verhalen die het museum vullen. Verhalen over bijzondere missies, beveiliging van de paleizen en het bewaken van de Nederlandse grenzen. We beginnen op de bovenverdieping, waar je van alles kunt bekijken over de historie van de Koninklijke Marechaussee.

Foto 2. Instructie bij een marechaussee in uniform. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Op missie

De Koninklijke Marechaussee is niet alleen actief in Nederland, maar ook in oorlogs- en crisisgebieden. Voor hun werk volgen ze een intense training, zo is te zien in een video in de zaal. Verder is er in de tentoonstellingszaal aandacht voor verschillende missies, onder meer naar Angola, Haïti, Bosnië en Irak. De aanleiding voor deze laatste, de aanslagen op 11 september in New York, zullen de meeste bezoekers zich nog levendig herinneren. Een heel andere taak van de marechaussee is het beveiligen van de grenzen, waarbij ze controleren wie en wat er ons land binnenkomt. De term bolletjesslikker komt voorbij, met als illustratie een zogenaamd 'slikkerstoilet', om onbekende redenen ook wel de Zwitserse Troon genoemd. Hier werd de lading van de opgepakte slikkers gelost. Wist je dat sommige bolletjesslikkers tot wel anderhalve kilo cocaïne weten te 'vervoeren'?

Foto 3. Een vitrine vol medailles. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Militair en muzikaal

Tussen de uniformen, taken en missies is het Orkest Koninklijke Marechaussee een luchtig intermezzo. Het professionele fanfarekorps is ieder jaar te zien in de Nationale Taptoe en treedt ook op bij Prinsjesdag en de Nijmeegse Vierdaagse. Deze muzikale militairen zijn alleen als muzikant verbonden aan de Koninklijke Marechaussee, maar hebben toch een mooi plekje in het museum. De presentatie op de bovenverdieping gaat verder over de rol van de marechaussees tijdens de wereldoorlogen en in Indië. De collectie is enorm uitgebreid en wie echt alles wil lezen en bekijken is een hele poos zoet. Als bezoeker val je soms van het ene in het andere onderwerp en is het lastig om een rode draad te ontdekken.

Foto 4. Pak de koptelefoon op en luister naar de verhalen van de marechaussees. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Marechaussees vertellen

De begane grond van het Marechausseemuseum is een stuk interactiever. Geen vitrines vol documenten en poppen in uniformen, maar frisse wandteksten die ons een boeiende geschiedenis vertellen. De teksten over de bende van Oss lezen als een spannende detective. Een bende die de ene na de andere misdaad pleegde, maar door de heilige Omerta (geheimhoudingsplicht) in de stad lange tijd niet gepakt werd. Een tijdlijn laat zien hoe de situatie in Oss ontstond en zo lang kon blijven bestaan. Aan een ronde tafel krijgen bezoekers de kans om zelf een misdaad op te lossen en de schuldige voor de rechter te krijgen. En dat valt nog niet mee! In een tweede ruimte vertellen de marechaussees van nu over hun beroep. Pak een koptelefoon op en je hoort Jasper vertellen dat hij zijn kinderen vertelt dat papa boeven vangt en Kelly legt uit hoe ze bij de Koninklijke Marechaussee terecht is gekomen. En hoe ze de opleiding vond. Door deze persoonlijke verhalen krijgt het werk van de marechaussee een gezicht.

Foto 5. Kun jij een moord in Oss oplossen? Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Activiteiten voor de kinderen

Vooral de bovenverdieping van het museum zal de meeste kinderen maar matig interesseren. Een kort rondje langs alle uniformen en dan het liefst snel naar buiten! Daar staan namelijk een aantal dienstvoertuigen van de Koninklijke Marechaussee. Hier mogen ze in zitten en een meisje wijst ons op de knopjes in de kleine Fiat Cinquecento. Als je daar op drukt verschijnt er boven op het dak in rode letters: 'Stop, politie!' Dat moeten we natuurlijk even uitproberen! Het M-Lab is helemaal ingericht op de belevingswereld van kinderen. Hier nemen ze in een witte labjas hun eigen vingerafdruk op en kunnen ze een kogelvrij vest optillen. En dat is veel zwaarder dan je denkt!

Foto 6. Voor kinderen is er van alles te doen in het M-Lab. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma
Foto 7. Het Marechausseemuseum zit in het voormalige Weeshuis van Buren. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Extra informatie

  • Tip: Ben je van plan om het museum met kinderen te bezoeken? Sla dan zeker het M-Lab niet over. Er zijn regelmatige leuke workshops, kijk daarvoor op de agenda van het museum. Reserveer dan zeker een plekje op woensdag of zaterdag in het M-Lab.
  • Gelderland barst van de musea! Deze Gelderse musea wil je bezoeken.
Foto 8. Buiten staan verschillende voertuigen van de Koninklijke Marechaussee. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-12-23 13:11:07 · Gepubliceerd: 14 september 2022 - 4797