door

Avontuur in de natuur voor kinderen

Foto 1. Na een spannende tocht over vlonderpaden en door een tunnel kom je in de bijzondere vogelhut van Tij, midden tussen de vogels van het Haringvliet. Foto: Natuurmonumenten © Jan Willem Houweling

Ga op watersafari, zoek dierensporen of word hulpboswachter

archief oud artikel 26 augustus 2020 Natuur Landelijk Buiten zijn, lekker spelen en de natuur ontdekken: veel kinderen zijn er dol op. En een dagje natuur wordt extra avontuurlijk met een spannende natuurexcursie. Op watersafari in een bootje en ontdekken wat er allemaal onder het wateroppervlak leeft. Mee met de boswachter en samen broodjes bakken boven het vuur. Of spannend: 's avond vogels bekijken. En wie heeft het in zich om een hulpboswachter te worden? Bekijk de 6 leukste ontdekkingstochten in de natuur voor kinderen.

Struinen langs de Waal

TIEL - Even de schoenen uit en met je voeten de Waal in. Met je handen door het zand wroeten om te zien wat je kunt vinden. Oh, kijk eens: is dat een dierenspoor? Struingidsen Emmie en Jan maken voor kinderen van zes tot twaalf jaar een feestje van een tocht door de uiterwaarden bij Tiel. Tijdens deze struintocht ontdekken de kinderen spelenderwijs van alles over de natuur. Maar gaan ze bijvoorbeeld ook spullen jutten en daarvan een kunstwerk maken. Een echt avontuur, dat ook nog eens gratis is voor de kids. De struintocht is op vrijdagmiddag 4 september en 9 oktober.

Op watersafari

NIEUWKOOP - Terwijl de boot glijdt over het water van de Nieuwkoopse Plassen, ga je met je verrekijker op zoek naar roofvogels in de lucht, aalscholvers die op een paaltje hun vleugels laten drogen en reigers die aan de waterkant loeren naar kikkers. Of duik met je neus bijna het water in en probeer met een schepnetje waterdiertjes te vangen. De boswachter helpt je erachter te komen wat je hebt opgevist. De tocht gaat ook naar een onbewoond eilandje midden in de Nieuwkoopse plassen: de Geitenkamp. Hier ga je op zoek naar Villa Kiekendief, beklim je de vogeltoren en loop je over de vlonders dwars door een moerasgebied. De OERRR watersafari's van Natuurmonumenten zijn elke woensdagmiddag in september en de eerste drie woensdagmiddagen in oktober.

Word een hulpboswachter

LANDELIJK - Op verschillende natuurplekken in Nederland kunnen kinderen uitproberen of ze het in zich hebben: een hulpboswachter zijn voor Staatsbosbeheer. Daarvoor moeten ze wel een ruige tocht aandurven over de Veluwe, door de Weerribben of door een van de andere natuurgebieden. Met een Hulpboswachtershandboek en een hulpboswachtersjas vol gadgets gaan ze aan de slag om de zes stappen van de de Boswachter Academie te halen. Ondertussen leren ze van alles over de natuur en helpen ze onderweg de boswachters alvast met wat werkzaamheden. Terug bij het startpunt krijgen ze een mooi diploma als alle opdrachten zijn gelukt. Maar let op: alleen echte doorzetters en natuurvrienden lukt het om te slagen!

Op zoek naar reeën en vossen

ALMELO/SALLANDSE HEUVELRUG - Wie dwaalt er mee over de woeste heidevelden en door de oude bossen van de Sallandse Heuvelrug? De natuurgidsen van IVN Almelo nemen kinderen tussen de acht en twaalf jaar op zondag 13 september mee op een speciale kinderexcursie. Vogels spotten, zoeken naar sporen van dieren en leuke opdrachten doen. Van zo'n tocht komen ze terug met blozende wangen, pretogen en vol verhalen over wat ze hebben gezien en ontdekt in de natuur.

's Avonds naar de vogels

STELLENDAM - Een bijzondere excursie is de Avondexursie naar Tij op Scheelhoek van Natuurmonumenten, op dinsdag 1, 8, 15 en 22 september. Met laarzen aan banjeren over een avontuurlijk pad door een vochtige gebied in het Haringvliet. Verbaasde uitroepen als de vlonderpaden via een tunnel blijken te eindigen in een wonderlijk gebouw, waar het ligt binnenvalt door open stukken sierlijk houtwerk en riet. Je bent aangekomen in een unieke vogelhut, die van buiten wel een beetje op een enorme ronde pot lijkt. Hier heb je een wijds uitzicht over het Haringvliet en eilandjes vol vogels. Dat levert gegarandeerd wijd opengesperde kinderogen en veel 'ooh's' en 'kijk daars' op. Een verrekijker is aan te raden, maar er staat in de hut ook een telescoop om de vogels te bespieden.

Met de boswachter mee

'S-GRAVELAND - Ssst... de boswachter vertelt. Over de bewoners die leven in het bos, over wat ze eten en waarom ze zich verstoppen. Maar soms zie je er toch eentje, dus neem de camera mee! En een tasje voor bijzondere vondsten. De OERRR tochten met de boswachter bij 's-Graveland zijn speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf vier jaar. Niet te lang en niet te ver en voor ze het weten zijn de verhalen voorbij en staan ze bij een knapperend vuurtje. Daar mogen ze zelf een broodje op bakken en daarna lekker spelen in het speelbos. Deze boswandelingen van Natuurmonumenten zijn op 6, 20 en 27 september. Tijdens de wandeling van 20 september krijgen de kinderen een een loeppotje en een zoekkaart mee om samen met de boswachter te zoeken naar de kleine kruipers in het bos. Wie ziet ze het eerst?

Foto 2. Wie heeft het in zich om een hulpboswachter te worden voor Staatsbosbeheer? Foto: Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer
Foto 3. Wie gaat er mee op watersafari? Foto: Natuurmonumenten © Rene Koster
Foto 4. Op avontuur door de uiterwaarden van de Waal met struingidsen Emmie en Jan. Foto: Studio Finton © Jan van den Berg

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2020-08-27 19:30:45 · Gepubliceerd: 26 augustus 2020 - 565