door

Filmpje pakken? Dit zijn de mooiste bioscopen van Nederland

Foto 1. Film kijken in een bioscoop. Foto: Unsplash © Krists Luhaers.

In deze prachtige en historische filmzalen kijk je je ogen uit

2 oktober 2023 Cultuur Landelijk Voor een date, met vrienden, of als uitje met je ouders. Ga gezellig naar de bios! Wij zetten een paar van de mooiste filmzalen en oudste bioscopen van Nederland voor je op een rij. Want als je dan toch naar de film gaat, zijn deze zalen wel héél fijn om een paar uren in te vertoeven. Fijne voorstelling!

Pathé Tuschinski

AMSTERDAM - Eén stap over de drempel en je waant je in een klassiek filmtheater van tientallen jaren geleden. Niet zo gek, want Pathé Tuschinski opende zijn deuren al in 1921 in de binnenstad van Amsterdam. Sindsdien is er ogenschijnlijk weinig veranderd aan het interieur. Het is nog steeds één van de meest luxe bioscopen van ons land. Lichtkoepels, wandbekledingen, marmer en fluweel, chique zalen waar je maar wat graag in het rode pluche neerploft... Een filmpje - zowel blockbusters als indie films - pakken doe je hier in stijl, maar je kunt hier ook rondleidingen boeken om meer te weten te komen over de historie van het gebouw.

Foto 2. Wauw: zaal 2 in Pathé Tuschinski, in Amsterdam. Foto: Copyright Pathé Theatres B.V.

Lumière Cinema

MAASTRICHT - Het gebouw en de inrichting van Lumière Cinema passen perfect bij de films die er te zien zijn. Rauw, stijlvol, industrieel en klassiek en modern tegelijk. Het lijkt wel een filmfabriek, deze Limburgse bios. Met een uitgebreide bar en een restaurant in het pand ben je hier zo een hele avond zoet. Op het programma staan geen doorsnee films, maar internationale arthouse films en documentaires. De naam van de bioscoop is een ode aan de gebroeders Lumière, uitvinders van de cinematograaf, het eerste projectieapparaat ter wereld.

Foto 3. De historische en industriële vibes van Lumière in Maastricht zijn buiten al te zien. Foto: Lumière Cinema © Fred Berghmans.

De Lieve Vrouw

AMERSFOORT - Je zou De Lieve Vrouw het culturele hart van Amersfoort kunnen noemen. Het is namelijk een (lunch)café, theater en bioscoop in één. Hier staan geen Hollywood blockbusters op de agenda, maar Europese arthouse films en interessante documentaires. De bios heeft drie zalen en is niet erg groot, maar daardoor lekker intiem en des te gezelliger. Ook de locatie is top: je vindt De Lieve Vrouw aan het Lieve Vrouwekerkhof, het mooiste plein in de historische binnenstad.

Cinecitta

TILBURG - Komt de naam Cinecitta je bekend voor? Dat kan kloppen, want naast een bioscoop in Tilburg is Cinecitta de naam van de wereldberoemde filmstudio's in Rome. In Italië werden hier cinemaklassiekers als La Dolce Vita, Roman Holiday en Ben Hur opgenomen. Geen verrassing dus dat de Brabantse Cinecitta aan dit soort klassieke films doet denken. Het interieur van de bioscoop is prachtig ouderwets en past bij de artistieke films die er draaien. Hier worden al meer dan een eeuw lang arthouse films vertoond. Ja, dat lees je goed: al langer dan honderd jaar.

Foto 4. De grootste filmzaal van filmhuis Cinecitta in Tilburg. In deze zaal wordt al meer dan 100 jaar film gedraaid! Foto: Cinecitta © Vincent Nabbe.

Louis Hartlooper Complex

UTRECHT - Documentaires, oude klassiekers en filmhuisfilms vullen de zalen van het Louis Hartlooper Complex. Dit gebouw is een pure brok nostalgie in het stadshart van Utrecht. Het pand is namelijk een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School. Vroeger was het een politiebureau, sinds 2004 een cultureel centrum. Leuk: ze hebben hier geregeld filmvertoningen inclusief regisseurs, cast en crew. Zo kun je na de film vragen stellen en samen napraten. Ook geeft het complex kunstenaars de kans hun werk te exposeren in de foyer van het gebouw.

Foto 5. Vroeger een politiebureau, nu een prachtig filmhuis. Je vindt het Louis Hartlooper Complex in een rijksmonument, in de stijl van de Amsterdamse School. Foto: Louis Hartlooper Complex.

Ook leuk

Foto 6. Film kijken in een bioscoop. Foto: Unsplash © Krists Luhaers.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-10-02 18:09:11 · Gepubliceerd: 2 oktober 2023 - 5537