Speuren naar mummies in Rijksmuseum van Oudheden
archief oud artikel 3 januari 2023 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Reis mee naar een wereld van mummies, hiërogliefen en gouden maskers. In de kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon in het Rijksmuseum van Oudheden ga je op ontdekkingstocht naar het graf van de beroemdste farao ooit! Los codes en raadsels op, stap in de graftombe van Toetanchamon en leer alles over mummificeren en Egyptische goden. Leuk voor kinderen – en stiekem ook voor hun ouders.
Speurtocht in de woestijn
In de tentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon gaan kinderen met een speurkaart op reis door de tijd. "Het is vooral heel erg zelf doen en ontdekken, vooral niet lezen en kijken", vertelt Petra Hogenboom, conservator van het Rijkmuseum van Oudheden. "De tentoonstelling is opgezet in drie tijdvakken. Je begint in 1922 in de woestijn, zo'n honderd jaar geleden. Daar help je archeoloog Howard Carter om op zoek te gaan naar het graf van Toetanchamon. Je ontcijfert hiërogliefen en decodeert telegrammen, waarbij je een morsecode omzet in woorden. Het geeft je dat echte avonturiersgevoel!"
Foto 2. Samen speuren naar de farao. Foto: Bibi VethEgyptische Dodenrijk
Codes gekraakt? Goed gedaan! Je mag door naar het tweede deel: het oude Egypte, de tijd waarin de farao net is overleden. Je stapt binnen in het geheimzinnige Egyptische Dodenrijk. Door gaten in een muur zie je het graf van Toetanchamon – kijk, daar ligt hij! Daarna kun je zelf in de tombe lopen. Hogenboom: "Het Dodenrijk klinkt eng, maar Egyptenaren geloofden dat je hierna een eeuwig leven had. Ze waren niet zo bezig met de dood, maar dachten na over de vraag: hoe kunnen we het eeuwige leven zo goed mogelijk laten verlopen? In dit deel leer je wat er meeging in zo'n graf en waarom. Zo kon je poppetjes meenemen, die ervoor zorgden dat je niet hoefde te werken in het leven hierna. Ook vertellen we over de Egyptische goden zoals Anubis, Osiris en Isis en leer je over mummificeren."
Foto 3. Leer van alles over Toetanchamon. Foto: Bibi VethMummie-lab
In het laatste deel van de tentoonstelling reis je weer terug naar het heden. Je stapt midden in het Mummie-lab, waar je op onderzoek uitgaat. Wist je dat Toetanchamon nog maar negentien jaar oud was toen hij stierf? En we kennen zijn gouden masker, maar hoe zag hij er zelf uit? Met röntgenfoto's en het DNA van de mummie onderzoek je hoe Toetanchamon is overleden en of hij misschien ziektes had. Je speelt met gezichtsreconstructies en ontdekt hoe hij én zijn moeder er ongeveer uitzagen. Interessant!
Foto 4. Hoe zag Toetanchamon eruit? Foto: Bibi VethBoemerang van Toetanchamon
De expo telt veel bijzondere objecten. Een deel komt uit de eigen collectie, zoals grafbeeldjes, amuletten en papyrus met hiërogliefen uit de tijd van Toetanchamon. Hogenboom: "Als Egyptoloog vind ik het vooral bijzonder dat we twee stukken hebben waar zijn naam op staat: een boemerang en een koolbuisje, een soort make-upflesje. Tegelijk tonen we mooie replica's die met zijn graf te maken hebben, zoals zijn gouden dodenmasker, grafschilderingen en rijkdommen uit zijn graf. Zo krijgen kinderen een idee van hoe dat eruit heeft gezien. De replica met de kop van Toetanchamon – met behulp van een hologramvitrine – vind ik heel tof, die laat het beste zien hoe zijn gezicht eruitzag. Je kunt echt oog in oog staan met Toetanchamon."
"In Op zoek naar Toetanchamon waan je jezelf echt in het oude Egypte, terwijl je in regenachtig Leiden bent. Het is een exotische wereld waar je verschillende tijden kunt beleven. Ik hoop dat kinderen in hun fantasiewereld belanden. Het is een prachtig verhaal met zoveel mooie kanten – daar hebben we ruimte voor gemaakt."
Wie was Toetanchamon?
Toetanchamon is nog maar negen jaar oud als hij koning wordt van Egypte. Als hij tien jaar later opeens sterft, wordt hij begraven in een ondergrondse grafkamer. Hij wordt in een prachtig versierde kist gelegd met een gouden masker en krijgt veel goud en schatten om zich heen. Drieduizend jaar later, in 1922, ontdekt archeoloog Howard Carter en zijn team de ondergrondse graftombe. Toetanchamon wordt wereldberoemd.
Goed om te weten over je bezoek
- Op zoek naar Toetanchamon is nog te zien tot en met 12 maart 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden;
- De tentoonstelling is gericht op kinderen van 7 tot 12 jaar. Voor jongere broertjes en zusjes is er een aparte speurkaart. Ook is er een pad voor de ouderen;
- Tijdens de schoolvakanties zijn er extra 'Egyptische' activiteiten voor kinderen zoals knutselen, bouwen en kleuren.
- Laatst gewijzigd: 2023-01-10 16:22:23 · Gepubliceerd: 3 januari 2023 - 3708