door

Machtig mooi: Groninger Borgen

Foto 1. Vroeger de Menkemaborg, tegenwoordig Kasteelmuseum De Menkemaborg. Foto: Kasteelmuseum De Menkemaborg.

Must-see landhuizen en oude kastelen in provincie Groningen

30 november 2020 bijgewerkt: 27 november 2022 Toerisme Groningen, Groningen Bezoek de Groninger Borgen en bewonder een stukje Groningse historie. Vroeger waren er zo'n 200 borgen in de provincie Groningen te vinden, tegenwoordig zijn er nog 16 over. Van museum tot kinderhotel: de overgebleven borgen kennen tegenwoordig vele functies.

Wat zijn borgen?

Borgen zijn stenen landhuizen. Deze borgen werden alleen bewoond door rijkelui, want stenen waren vroeger peperduur. Die stenen landhuizen stammen weer af van de middeleeuwse steenhuizen: versterkte, stenen torens om bewoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Een eeuwenoud concept dus met meerdere vormen, waarvan nog een aantal in volle glorie in de provincie Groningen te zien zijn.

Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord

Leek - De naam zegt het al: in dit museum is een historische collectie koetsen, rijtuigen en sleden te bewonderen. Op landgoed Nienoord vind je verder ook nog een zwembad, familiepark en miniatuurtreinen. Vroeger was Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord een borg genaamd De Nijenoort, van jonkheer Wigbold van Ewsum. De borg werd vanaf 1525 gebruikt als hoofdkwartier voor het ontginnen van veengronden in de omgeving.

Landgoed Coendersborg

Nuis - Een prachtige bezienswaardigheid in een bosrijk gebied: Landgoed Coendersborg. Een aantal maanden per jaar kun je het historisch erfgoed vanbinnen bekijken met een rondleiding door de zeventiende-eeuwse stijlkamers. Het landgoed is vernoemd naar de rijke familie Coenders. De borg werd door raadsheer Ludolf Coenders gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw.

De Menkemaborg

Uithuizen - Wat vroeger de Menkemaborg was, is tegenwoordig Kasteelmuseum De Menkemaborg. Ga in het museum terug in de tijd en ontdek hoe het was om te leven op een Groninger borg. Het echtpaar Alberda, de laatste echte bewoners, vertelt er alles over. Het steenhuis dateert uit de veertiende eeuw en is in de loop van de tijd vergroot. Je kunt er nog steeds door de historische ruimtes dwalen, vol authentiek meubilair en kunst uit de zeventiende en achttiende eeuw.

De Allersmaborg

Ezinge - De Allersmaborg is een van de oudste borgen in de provincie. Voordat het een borg werd, was het de Allersmaheerd - een boerderij van de familie Allersma. De eerste gedocumenteerde Allersma dateert uit het einde van de vijftiende eeuw, maar de kans bestaat dus dat er al eerder familie op de borg woonde. Tegenwoordig is het een logeer-, trouw- en vergaderlocatie.

De Wedderborg

Wedde - Nu is het kinderhotel Burcht Wedde, vroeger was het de Wedderborg. Vernoemd naar het dorpje Wedde, in de buurt. Wat er nog over is van het oorspronkelijke steenhuis stamt uit de vijftiende eeuw. Je kunt de borg en het bijbehorende museum nog wel bezoeken, al is het grootste gedeelte in gebruik als kinderhotel voor kinderen en jongeren die het niet meezit in het leven.

Landgoed Verhildersum

Leens - Museum Landgoed Verhildersum is nog steeds te bezoeken. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw en dient nu als museum. Rondom de borg liggen fraaie tuinen, een boomgaard en landerijen. Daar vind je onder meer ook een museumboerderij, bijzondere veerassen en een arbeidershuisje. De naam van de borg is een bewerking van 'Vrouw Hildert's Heem'. Wie deze mevrouw Hildert was, is nog steeds een mysterie.

Landgoed Ekenstein

Appingedam - Op twintig minuten rijden van de stad Groningen ligt Landgoed Ekenstein. De voormalige borg is nu een hotel en restaurant met vergaderruimte. Vroeger was Landgoed Ekenstein van toenmalig burgemeester Johan Eeck. Hij liet de borg op het landgoed in 1648 bouwen en vernoemde het gebouw naar zichzelf.

De Fraeylemaborg

Slochteren - Helemaal zeker weet niemand het, maar waarschijnlijk komt de naam van de Fraeylemaborg van 'Ver (Vrouw) Aeylema'. Dit was een veelvoorkomende naam in de zestiende eeuw. De borg staat midden in het water en bestaat uit een steenhuis, schathuis en koetshuis die allemaal bewaard zijn gebleven. Wel hebben ze nu andere functies gekregen. Ontdek de tuinen en alle stijlkamers tijdens een bezoekje aan de borg.

Ook leuk

Foto 2. Vroeger was Rijtuigmuseum Nienoord een borg genaamd De Nijenoort, van jonkheer Wigbold van Ewsum. Foto: Museum Nienoord © Roelof Feringa.
Foto 3. Burcht Wedde, ook wel de Wedderborg. Foto: Marketing Groningen © Roelof Bos.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-11-27 00:54:04 · Gepubliceerd: 30 november 2020 - 7696