door

Reportage: weekendje Vlieland! Dit is er allemaal te doen

Foto 1. Met de Vliehors Expres over de enorme zandplaat van West-Vlieland. Zeehonden spotten en dan weer instappen voor de volgende stop: het Drenkelingenhuisje. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Genieten van het echte eilandleven, zonder auto's

10 augustus 2024 bijgewerkt: 15 augustus 2024 Toerisme Vlieland, Friesland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga een weekendje uitwaaien op Vlieland. Wij gingen je voor en genoten van het strand, de duinen en de bossen. Naast wandelen en zwemmen kun je op het strand ook lekker actief gaan blokarten, kitesurfen, kajakken in de branding en we zagen zelfs een escapegame! Zeehonden spotten, mee met de Vliehors Expres, een museum in, lasergamen in de duinen, gezellig winkelen of een terrasje pikken in het enige dorpje op dit kleinste Waddeneiland: we ontdekten al snel dat hier meer dan genoeg te beleven is voor zelfs een hele vakantie! Bekijk onze 10 tips voor een toptijd op Vlieland.

1. Leuke shops en terrasjes

Van de veerboot stappen we meteen dé hotspot van het eiland in: het dorpje Oost-Vlieland. De Dorpsstraat met zijn historische huisjes en grote bomen is waar het allemaal gebeurt. We spotten leuke winkeltjes en gezellige terrasjes en er schuilen zelfs twee supermarkten in de huisjes. Handig voor onze boodschappen als we straks gesetteld zijn in ons vakantieverblijf. Zowel links als rechts van de Dorpsstraat zien we steegjes zo smal dat je achter elkaar moet lopen: de gloppen van Vlieland. Via een korte zijstraat komen we op het mooie Kerkplein met de Nicolaaskerk en het historische Armhuys, nu een luxe restaurant. Daarachter duiken we het bos in, op weg naar ons plekje in de duinen. We voelen ons al helemaal op vakantie.

Foto 2. Shoppen en terrasjes bezoeken in de Dorpsstraat van Oost-Vlieland, het enige dorp op Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Bekijk nog meer activiteiten op Vlieland.

2. De vuurtoren op

Vanaf de boot en vanuit het dorp zagen we hem al liggen: de rode vuurtoren op de duinen, onze eerste bestemming dit weekend. Hij ziet er maar klein uit als we erheen wandelen en dat blijft ook zo als we ernaast staat. Langer is niet nodig, want hij staat op het hoogste punt van het eiland: het 40 meter hoge Vuurboetsduin. Deze leuke minivuurtoren blijkt open te zijn voor publiek. Dat willen we natuurlijk zien! We kopen tickets aan de deur en gaan snel naar binnen en naar boven. Vanaf het duin hadden we al een fantastisch uitzicht, maar eenmaal boven kunnen we nóg verder kijken, helemaal over het het wad naar de Friese kust en over de zee naar het noorden. Huizen en schepen zien eruit als speelgoed, zo klein.

Foto 3. De rode vuurtoren van Vlieland, ook wel liefhebbend De Rode Kabouter genoemd omdat hij zo kort is. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

3. Zeewierkaas en videotour

Op een steenworp afstand van de vuurtoren ontdekken we de Vlielandse Kaasbunker. In deze voormalige drinkwaterbunker rijpen nu allerlei soorten kazen. Door een open luik zien we ze onder ons liggen. Je kunt een interessante videotour in en om de bunker doen, compleet met kaasproeverij. Voor de tour is het al te laat in de middag, maar een kleine proeverij van hun bijzondere kazen lukt gelukkig nog wel. De zeewierkaas kunnen we daarna niet laten liggen en ook de bierkaas gaat de rugzak in. Lekker voor vanavond!

Foto 4. Vlieland heeft een Kaasbunker en daar mag je gewoon in, met een videorondleiding op je mobiel. En daarna lekker kaasjes proeven. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

4. Strand!

De lange stranden van Vlieland blijken fantastisch voor een dagje zonnebaden, zwemmen en - onze favoriet - lange strandwandelingen. De stress glijdt van ons af. Van mei tot en met oktober kun je er echter nog veel meer doen. Waar we vanaf ons huisje de lange stranden van Vlieland oplopen, bij paal 50, zien we een groepje mensen met blokarten luisteren naar instructies. En de open strandhutten van Paal 50 waar een rek met kleurige surfplanken staat. We lezen dat je kunt kiezen uit kitesurfen, kajakken in de branding en nog veel meer. Ze hebben zelfs een break-in room, een soort omgekeerde escaperoom waarbij je via allerlei opdrachten de cijfers van een code bemachtigt om een aangespoelde zeecontainer te openen.

Naast Paal 50 heb je ook nog Vlieland Outdoor Center met heel veel buitenactiviteiten. Je kunt bij hen zelfs buiten in de duinen en het bos lasergamen, spannend!

Foto 5. Eén van de vele activiteiten die je op het strand kunt doen: blokarten. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

5. Vogels kijken in Kroon's Polders

Vlieland bestaat voornamelijk uit strand, duinen en bos, met een smalle groene strook van dijk en weilanden aan de wadkant. In het westen van Vlieland liggen aan de wadkant zelfs vier kleine polders: Kroon's Polders, een mislukte poging om tussen enkele dijken landbouwgrond te laten ontstaan. De grond bleek daar niet geschikt voor. Nu zijn het fraaie wetlands met zoet, brak en zout water waar meer dan 60 soorten vogels leven en broeden. Je kunt er alleen in met een gids, maar via een afgeschermd pad komen we bij een vogelhut, waar we midden tussen de vele vogels zitten! Een verrekijker is eigenlijk wel een must om het meeste uit deze ervaring te halen.

Foto 6. Fietsen langs de wadkant van Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

6. Boten en zeehonden spotten in de jachthaven

De weg langs het Wad brengt ons aan de oostkant bij de jachthaven van Vlieland. Lekker met een hapje en drankje boten kijken vanaf het terras van het Havenpaviljoen. En daarna een stukje het strand op om met een verrekijker te turen naar zandplaat De Richel, waar vaak zeehonden liggen. Daar, is dat er eentje? We zijn er niet zeker van. Je hebt een stuk meer zekerheid om zeehonden te zien als je meegaat met Zeehondentochten Vlieland. Zij varen van eind mei tot eind oktober met snelle RIB's naar De Richel en naar zandplaat Engelschhoek, waar ook vaak zeehonden te vinden zijn.

Foto 7. De gezellige jachthaven aan de oostkant van Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

7. De bunkers in

Tijdens het fietsen ontdekken we in de duinen een bunkercomplex, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel was van de Atlantikwall. Het gerestaureerde complex is nu een bijzonder museum: Bunkermuseum Wn 12H. We struinen langs de verschillende bunkers het duin op, lopen door de versterkte loopgraven en genieten boven van het uitzicht over de zee. Wat een werk moet het zijn geweest om dit allemaal te restaureren! Onderweg komen we een luchtdoelkanon, de koepel van een tank en de kromme loop van een stuk artillerie tegen. In de bunkers zelf is nog veel meer te zien, in een interessante expositie over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog op Vlieland.

Foto 8. Stukje Atlantikwall! Nu een interessant museum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

8. Even terug in de tijd

Voor een duik in de geschiedenis van Vlieland is Museum Tromp's Huys dé plek. Je vindt dit museum midden in de Dorpsstraat, in het alleroudste pand op het eiland. De collectie bevat de overblijfselen van het indrukwekkende historische en maritieme verleden van Vlieland. Wie zien fraaie schilderijen, prenten, touwknopen, zeekaarten en enkele prachtige scheepsmodellen. De salon en de tuinkamer zijn gerestaureerd en weer zoals vroeger, zodat we even het gevoel krijgen terug in de tijd te stappen. In de kelder komen we terecht in een expositie over het ontstaan van het eiland en de ondergang van het dorp West-Vlieland. Daar worden we een klein beetje stil van.

9. Mee met de Vliehors Expres

Ons persoonlijke hoogtepunt en misschien wel het bijzonderste uitje op Vlieland: een tocht met de Vliehors Expres. De grote gele, tot 'bus' omgebouwde vrachtwagen brengt ons over het strand naar de Vliehors, de enorme zandvlakte in het westen van het eiland. Al snel zien we enkel nog zand, zover ons oog reikt. Als we in de verte de zee niet zagen schitteren in het zonlicht, zouden we het gevoel hebben in een woestijn te zijn beland. De Vliehors stopt pas als we bij het uiterste westelijke puntje van het eiland zijn. Daar stappen we uit om over het water naar Texel te kijken. En eindelijk zien we zeehonden hun kop boven het water uitsteken, yes! We bekijken ook even van dichtbij de sporen die de Vliehors Expres achterlaat, daar staan namelijk dichtregels in!

Foto 9. Kijken naar buureiland Texel. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

10. Het Drenkelingenhuisje

Dan draait de Vliehors Expres weer om en rijdt nu naar een klein huisje op palen, wat we op de heenweg al zagen liggen. Het is het Drenkelingenhuisje van Vlieland, ooit op de enorme zandvlakte neergezet als vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen. Nu is het een juttersmuseum, waar elk jaar in april een schutting omheen wordt gebouwd van wat er allemaal aanspoelt op het strand. Alleen als je met de Vliehors Expres hierheen gaat kun je in het huisje zelf kijken, want normaal zit dit op slot. De chauffeur heeft de sleutel en nadat we omstebeurt naar binnen hebben gegluurd, pakt hij de meer bijzondere vondsten eruit om daar enkele smakelijk verhalen over vertellen.

Foto 10. Het Drenkelingenhuisje op de grote zandvlakte de Vliehors in het westen van het eiland. Het is nu een juttersmuseum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 11. Rondkijken in het Drenkelingenhuisje en de jutterstuin. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Overtocht naar Vlieland

Een uitje naar Vlieland begint in Harlingen, waar je op de boot stapt van Rederij Doeksen. De overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. Er is ook een sneldienst met een wat kleinere veerboot. Je kunt geen auto meenemen, maar op de gewone boot wel je fiets. Boek op tijd, want vol is vol. Dit kan gewoon online.

Overnachten

Boek een overnachting op Vlieland. Kamperen kan op Kampeerterrein Stortemelk.

Foto 12. Ontdek het kleinste Waddeneiland: het lieflijke Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Reportage - Laatst gewijzigd: 2024-08-15 12:27:42 · Gepubliceerd: 10 augustus 2024 - 8010