door

Zien, ruiken en voelen in Museum De Lakenhal in Leiden

Foto 1. Claudy Jongstra aan het werk. Foto: David Vroom/ Museum De Lakenhal, Leiden

Ervaar de zintuiglijke kunst van Claudy Jongstra

archief oud artikel 29 oktober 2020 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Zien, ruiken en voelen! De kunstwerken van wolkunstenaar Claudy Jongstra ervaar je met al je zintuigen. Geur en textuur zijn erg belangrijk voor de kunstenares, die haar wol zelf spint, kleurt en weeft. Bekijk een grote overzichtstentoonstelling van haar werk in Museum De Lakenhal, nu verlengd tot en met 29 augustus 2021.

Twee gloednieuwe kunstwerken

Blikvangers van de tentoonstelling Claudy Jongstra zijn twee nieuwe werken die Jongstra speciaal voor Museum De Lakenhal maakte: NINE en Cosmic Cry. Het zijn abstracte stukken die de fantasie prikkelen. NINE is tot nu toe het grootste geweven stuk van Jongstra. Het heeft een oppervlakte van 250 vierkante meter en ziet eruit als een ruimtevullend aardlandschap. Het stuk is geïnspireerd op de traditie van de Colombiaanse stam Kogi, waar kinderen de eerste negen jaar van hun leven voor een groot deel in het donker opgroeien, om hun zintuigen goed te ontwikkelen. Vandaar dat Jongstra voor donkere kleuren koos.

Het andere nieuwe werk Cosmic Cry heeft een bijna hypnotiserende werking door de gebruikte kleuren, pigmenten uit indigo-, wede- en meekrapplanten, die Jongstra zelf teelt. "Je wordt er als het ware naartoe gezogen, het neemt je mee in die wereld", vertelt Jongstra er zelf over in de documentaire Verweven Wereld, dat het AVROTROS-programma Close-Up over haar maakte. Samen vormen deze twee stukken een installatie, die voor het eerst live is te zien. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Jongstra ook een karakteristieke geur, geïnspireerd op de nacht en diepe blauwe en zwarte tinten.

Wie is Claudy Jongstra?

“Lang noemde men mij 'wolkunstenaar'. Een fijn woord, lieflijk, niet bedreigend. Maar het is ook bullshit. Ik ben een activist. Ik wil mensen aanzetten tot actie.” Het is een van de gepeperde uitspraken van Claudy Jongstra (1963). Duurzaamheid is een belangrijke rode draad in haar werk. Met de geweven creaties roept de kunstenaar op om zorgvuldiger met de aarde om te gaan. Daar werkt ze zelf hard aan mee. Uniek aan het creatieproces is dat Jongstra in alle benodigde producten zelf voorziet. Je vindt haar niet alleen in haar atelier, maar ook op het land waar ze haar schapen houdt en op de bloembedden waar ze bloemen kweekt om de wol mee te kleuren. Het spinnen en weven gebeurt eveneens op haar boerderij in het Friese plaatsje Spannum.

Woorden en daden

Hoe zie je het activisme van Claudy Jongstra in de expo terug? Ieder kunstwerk vertelt een eigen verhaal, zoals Woven Skin (2018). De vilten lappen zien er uit als gevilde huiden van dieren en verwijzen naar het kwijtraken van bescherming. Daarmee wijst Jongstra op uitputting van de aarde. Ook krijg je een kijkje in het creatieproces. Veel van de materialen waarmee ze werkt, werden speciaal voor deze expo in de nabij gelegen Hortus Botanicus Leiden gekweekt. De afgelopen voorjaar ingezaaide plantjes zijn zogenoemde 'Leidse afstammelingen' van haar gewas in Friesland. Het pigment uit de plantjes gebruikte Jongstra vervolgens voor de wol in haar installaties, zoals NINE. Hiermee zie je als het ware de denkwereld van Claudy Jongstra in de praktijk.

Ongekende kleurenpracht

Los van alle achterliggende gedachten is het werk van Claudy Jongstra vooral iets waar je van moet genieten. De intense kleuren, de geuren die de doeken dragen en textuur van de stof. Alles wat je ziet, ruikt en voelt is puur natuur. "Ik wil mensen laten verwonderen over het materiaal. Waar het allemaal vandaan komt en de grote verwondering over de ongelooflijke kwaliteit en kracht van de kleuren", vertelt Jongstra in de Close-Up documentaire. Ervaar het zelf met al je zintuigen in Museum De Lakenhal!

Leuk om te weten

Sinds 2018 werken Claudy Jongstra en Museum De Lakenhal intensiever samen en zul je hier vaker werk van haar zien. Extra bijzonder is dat Jongstra de vierde kunstenaar is die een nieuw soort Leids Laken mag ontwikkelen.

Bekijk meer rondom Claudy Jongstra

Foto 2. Werk van Claudy Jongstra. Foto: Ronald Tilleman / Museum De Lakenhal, Leiden
Foto 3. Pigmentverzameling van Claudy Jongstra. Foto: Ronald Tilleman / Museum De Lakenhal, Leiden
Foto 4. Claudy Jongstra, Woven Skin (2018). Foto: Ronald Tilleman / Museum De Lakenhal, Leiden

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2021-06-23 09:49:45 · Gepubliceerd: 29 oktober 2020 - 1211

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Majalla’s mantel


Museum De Lakenhal presenteert van 9 november 2024 t/m 12 januari 2025 Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken. In dit participatieve kunstproject worden de verbanden tussen de...

Leiden viert feest - 450 jaar optochten


Ontdek de nieuwe tentoonstelling in Museum De Lakenhal! Blik terug op de geschiedenis van de vele optochten, waarmee het Leidens Ontzet elk jaar uitbundig wordt gevierd.

Activiteiten Stedentrip door Leiden

Nu te bezoeken

Nostalgische Kermis in Leiden


In december brengt de nostalgische kermis Leiden in kerststemming! Op het Stadhuisplein kun je genieten van klassieke attracties zoals een echte draaimolen, midden in de warme sfeer van de feestdagen.