Dwalen over slingerende paadjes, langs grachten en fonteinen
11 november 2020 bijgewerkt: 22 december 2021 Natuur Landelijk Brede lanen met eeuwenoude bomen, een majestueuze trap naar de ingangspoort, een grote vijver of slotgracht rondom: kastelen laten iets zien van de weelde waarin de gegoede Nederlanders vroeger leefden. Het goede nieuws voor ons is dat veel van die kastelen een prachtige kasteeltuin hebben, die vaak vrij te bezoeken is! Lees onze tips voor de mooiste wandelingen langs een kasteel.
Kasteel Groeneveld
BAARN - Kasteel Groeneveld is gebouwd in de achttiende eeuw, de tijd dat veel regenten en kooplieden zich terugtrokken in een zomerverblijf buiten de stad. Drie eeuwen later kunnen wij nog steeds genieten van de rust, ruimte en prachtige natuur op het landgoed van meer dan 130 hectare. Slingerende paadjes voeren je langs waterpartijen, heuvels en beken. In de moestuin is het heerlijk dwalen tussen de bloemen, struiken en kruiden. Het landgoed rondom Kasteel Groeneveld is rolstoelvriendelijk en tot zonsondergang vrij te bezoeken.
Kasteel de Essenburgh
HIERDEN - Midden in het groene hart van de Veluwe vind je het zeventiende-eeuwse Kasteel de Essenburgh, tussen de dorpen Hierden en Hulshorst. De rode luiken en het torentje geven het kasteel een sprookjesachtige sfeer. In de prachtige tuin met gracht, omringd door eeuwenoude bomen, is het wandelen als een prins. Rondom het kasteel vind je bossen en uitgestrekte heidevelden. Vanuit hier is het mooi wandelen naar Harderwijk, zo'n vijf kilometer verderop.
Kasteel Westhove
OOSTKAPELLE - In de Middeleeuwen was Kasteel Westhove een populaire spot voor BN'ers van die tijd, zoals graaf Floris V, Karel de Stoute en Karel V. Van die originele versie staat echter weinig meer overeind, omdat het kasteel door de jaren heen flink is verwoest en verbouwd. Toch hoor je ons niet klagen: er heerst nog altijd die romantische kasteelsfeer. Vanaf hier is het prachtig wandelen door De Manteling, een natuurgebied met zowel bos als duingebied. Om de dag af te sluiten met een duik in de Noordzee! Funfact: het kasteel is nu een hostel, dus je kunt er blijven slapen.
Slot Zeist
ZEIST - De gigantische oprijlaan van Slot Zeist is een pláátje. Je waant je helemaal in Pride & Prejudice-sferen. Niet eens zo gek gedacht, want de Slottuin is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het slot zelf is niet toegankelijk voor publiek, maar daarvoor zijn we er ook niet: wij gaan wandelen. De brede lanen, de slotgracht, het schattige theehuis en de brug vormen een romantisch decor voor een wandeling. Zin om stevig door te stappen? Loop door de bossen en boerenerven richting Driebergen-Zeist, Bunnik en Odijk. Slot Zeist is een startpunt voor meerdere mooie wandelingen in de omgeving en de Utrechtse Heuvelrug.
Kasteel Duivenvoorde
VOORSCHOTEN - Je verwacht het niet, maar ergens tussen Leiden en Den Haag ligt een schitterend landgoed waar de vogeltjes fluiten, eekhoorntjes voorbijspringen en vlinders rondfladderen. Het uitgestrekte kasteelpark van Kasteel Duivenvoorde beslaat een oppervlakte van 260 hectare en is aangelegd in Engelse stijl. Een oase van rust op steenworp afstand van de randstad. Tip: met de app 'Buiten op Duivenvoorde' kun je het landschapspark zelf ontdekken. Luister naar verhalen en kijk foto's om meer te weten te komen over de rijke historie van het kasteel en het park. Een wandelticket kost € 1,50.
Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen
SCHIN OP GEUL - Vlak bij Valkenburg, in het glooiende landschap van Limburg, staan twee kastelen naast elkaar: Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen. Genhoes - Limburgs voor 'het huis' - dateert uit de zestiende eeuw, Schaloen is als verdedigingsburcht gebouwd rond het jaar 1200 (!). Een haast on-Nederlandse plek om rond te dwalen! Let op: Kasteeltuin Oud-Valkenburg, dat grenst aan Schaloen, is niet geopend tijdens de wintermaanden. Maar dat geeft niets, want in de omgeving langs de Geul is het prachtig wandelen. Trotseer de Däölkesberg of loop richting het schilderachtige Valkenburg. Hier kun je kleurrijke vogels tegenkomen, zoals de gekraagde roodstaart en de grote gele kwikstaart. Camera mee dus!
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2021-12-22 16:18:16 · Gepubliceerd: 11 november 2020 - 3098