Stem mee om de winnaar te bepalen
archief oud artikel 10 november 2020 Cultuur Landelijk De leukste 'Wie van de drie' in recreatieland vindt weer plaats: welk museum krijgt de Museumprijs 2020? Geen prijs voor het mooiste of beste museum, wél voor het leukste toekomstplan. Want daar gaat het om in deze 'strijd'. Musea dienen een plan in die ze graag zouden uitvoeren als ze daar het geld voor hadden. Een vakjury heeft daar de drie uitgepikt die volgens hen het beste passen bij het thema van dit jaar: Achter de schermen, voor het voetlicht. En nu kan iedereen meestemmen, plus kans maken op een mooie prijs! Dit zijn de drie genomineerde musea met hun plannen.
Reizende bioscoop
EYE FILMMUSEUM - Het filmarchief van Eye Filmmuseum is enorm. Probeer daar maar eens de pareltjes uit te halen als leek. Gelukkig doet het museum dit ook zelf, want ze willen graag 'hun' unieke films aan iedereen laten zien. In hun iconische gebouw in Amsterdam kun je meer dan 9.000 films ter plekke bekijken, lezingen over films bijwonen en een kijkje achter de schermen nemen.
De droom van Eye Filmmuseum is om de wereld van de films nog toegankelijker te maken voor iedereen. Met een reisbioscoop, de manier waarop vroeger het kijken van films ooit begon op de kermis. Daarmee wil het museum het land intrekken: naar scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen, campings, zelfs festivals. Weer samen in het donker de magie van de film op het witte doek ervaren met films die geschiedenis maakten.
Openbare restauratie van een topschilderij
MAURITSHUIS - De Nachtwacht is niet het enige grote topschilderij van Nederland. Ook De Stier van Paulus Potter is enorm, indrukwekkend en heeft vele fans. Dat is niet voor niets. Het meesterwerk zit boordevol prachtige details, van de leeuwerik in de lucht en de vliegen bij de stier tot de skyline van Rijswijk in de verte. Net als de Nachtwacht is het een schilderij waar je naar kunt blijven kijken. Maar het moet nodig worden gerestaureerd.
Dat wil het Mauritshuis in het openbaar doen, zodat iedereen kan zien hoe dit in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Het museum brengt daarmee letterlijk een stukje achter de schermen voor het voetlicht. Onderdeel van het project zijn ook allerlei onderzoeken, bijvoorbeeld naar de originele schildertechniek van Paulus Potter. Zo weten we allemaal na afloop nog meer over deze nationale schat dan nu.
Iedereen thuis mee laten kijken
NATURALIS - Naturalis is een museum met een missie. Hier willen ze laten zien hoe bijzonder de natuur is en wat een rijkdom aan soorten er samenleven op onze aardbol. Door dit te delen met een zo groot mogelijk publiek wil Naturalis mensen raken en geïnteresseerd krijgen in de natuur. Daarom kan iedereen komen kijken hoe de wetenschappers werken. Of ze nu een dinobot schoonmaken of een vogel opzetten: in de gratis toegankelijke Live Science zaal zie je hoe het allemaal gebeurt.
Alleen moet je eerst wel naar het museum toe en dat wil Naturalis graag omdraaien. Ze willen bij iedereen thuis en op scholen komen via hun eigen televisiestudio. Zo kunnen ze snel nieuwtjes brengen over de nieuwste onderzoeken, verhalen vertellen over topstukken en laten zien hoe alles met alles samenhangt in de natuur. Rode draad: duidelijk maken hoe een goede balans van levensbelang is voor het voortbestaan van alles wat groeit en bloeit.
Stem en maak kans op een prijs
Bekijk de toekomstplannen van de drie genomineerde musea en stem op je favoriet. Het museum met de meeste stemmen ontvangt €100.000,- en stemmers maken kans op een mooie geldprijs van €2.500,- of een e-reader. Stemmen kan tot en met 30 november.Nieuws - Laatst gewijzigd: 2020-11-10 14:34:12 · Gepubliceerd: 10 november 2020 - 662