door

Nog nooit keek je het Meisje met de Parel zo diep in de ogen

Foto 1. Hoe dicht je ook inzoomt op Vermeers Meisje met de Parel, alles blijft haarscherp. Het Mauritshuis is nu online te zien in gigapixels, als eerste ter wereld. Foto: Mauritshuis

Mauritshuis als eerste ter wereld in gigapixels online te zien

archief oud artikel 26 november 2020 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Elk haartje, elk vliegje op de De Stier van Paulus Potter kun je nu tot in detail bekijken, net als andere topstukken uit het Mauritshuis. Gewoon thuis, op je beeldscherm of telefoon. Het Mauritshuis is namelijk het eerste museum dat in gigapixels online te bewonderen is. Een wereldprimeur!

Dwalen door de zalen

Nog nooit beleefde je een museum online zo echt als nu. Die superhoge resolutie doet echt iets. De nerven in het hout van de vloeren, de details in het behang, zelfs de verfstreken kun je zien op de schilderijen. Je kijkt je ogen uit, want dit is een zogenaamde 360 graden tour. Omhoog kijken, staren naar de vloer, een rondje draaien tussen de meesterwerken: het kan allemaal, alsof je er echt bent. En natuurlijk op je gemak van zaal naar zaal dwalen, waar je zo lang als je wilt naar je lievelingswerken kunt kijken.

Alleen met het Meisje met de Parel

Bewonder 36 meesterwerken apart in extreme close ups. Zelfs al zoom je zover in tot je alleen het oog van het Meisje met de Parel ziet, dan nog blijft alles haarscherp! Eigenlijk best spooky om van zo dichtbij een oog te zien in een schilderij waar de verf overal gebarsten is, want een van die barsten loopt er dwars overheen. En Vermeer blijkt helemaal geen parel te hebben geschilderd, maar een stip en een streep wit. Er is zelfs geen verbinding met het oor. Een meesterlijke optische illusie, want we zien er allemaal een glinsterende parel in.

Ook de andere Vermeers van het Mauritshuis kun je van zo dichtbij bekijken: het al even beroemde Zicht op Delft en Diana en haar nimfen. Plus grootheden als De Stier van Potter en Het puttertje van Fabritius, vier Rembrandts en drie Jan Steens.

Kijkje onder de verflaag

Bij sommige schilderijen kun je zelfs onder de verf kijken. Ze hebben de mogelijkheid om over te schakelen naar een infrarood beeld. Daardoor zie je zelfs de schetsen onder de verflaag. Door heen en weer te schakelen tussen normaal en infrarood ontdek je onder andere de veranderingen die de schilder al schilderend maakte. Zo zie je of de ogen van het Meisje met de Parel altijd de vorm hebben gehad die we nu zien. En of de stier van Potter vanaf het begin zijn kop op dezelfde manier naar ons draaide.

Bij deze 36 schilderijen worden mooie verhalen verteld, onder andere over verborgen details. Of leuke weetjes als waar de naam 'puttertje' vandaan komt voor de distelvink op het beroemde werk van Fabritius.

Je kunt Het Mauritshuis als gigapixel-museum bekijken via de site van het museum en via de gratis te downloaden Second Canvas Mauritshuis app.

Ook leuk

  • Er is online nog veel meer te beleven bij het Mauritshuis. Ga naar Mauritshuis at home en doe mee met online workshops en challenges, volg minicollege's en bekijk filmpjes over de collectie. Ook kinderen vinden er van alles om te doen;
  • Lees over de droom van het Mauritshuis, waarmee het museum samen met twee andere musea is genomineerd voor de Museumprijs;
  • Liever naar het museum zelf? Reserveer dan ook voor jezelf tien minuten alleen met Vermeer en geniet exclusief van zijn beroemde schilderij 'Gezicht op Delft'.
Foto 2. Zaal 15 in het Mauritshuis, maar dan haarscherp online. Foto: Mauritshuis

- Laatst gewijzigd: 2020-11-26 14:22:42 · Gepubliceerd: 26 november 2020 - 971