Fiets langs de kust of volg de sporen van ons koningshuis
2 december 2020 bijgewerkt: 18 april 2023 Toerisme Landelijk Veel mensen hebben in deze vreemde tijden ontdekt hoe heerlijk en ontspannen fietsen is. En hoe sportief, want je kunt ook flink doorbeuken op je tweewieler. Wat je voorkeur ook is: deze fietstochten zijn altijd de moeite waard. Ze zijn namelijk alle drie genomineerd voor mooiste fietstocht van 2021. En allemaal lekker lang, dus er is altijd wel een etappe die je in je eigen buurt kunt fietsen.
Langs duinen en wadden
De nummer één van de lange afstandsfietsroutes door Nederland, de LF1, liep meteen door een iconisch stukje Nederland: onze Noordzeekust. Nu is deze route samengevoegd met de Waddenzeeroute tot de LF Kustroute. De vele vernieuwingen maken dat deze route recht had op een nominatie. Heerlijk fietsen met de wind in je haren, de zilte zeelucht in je neus en het geroep van de zeemeeuwen om je heen. De ene keer staar je verwonderd naar een van de indrukwekkende Deltawerken. Op een ander stuk heb je een prachtig uitzicht over een natuurgebied. Wie voor de volle 610 kilometer gaat krijgt een goed beeld van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, de Maasvlakte, ons fraaie duinlandschappen en de glinsterende kwelders van de Waddenzee. Verrekijker mee om vogels en zeehonden te spotten! En wie weet een dolfijn...
Ontdek de voormalige Zuiderzee
Ook de tweede genomineerde route loopt langs een kust, nu van het IJsselmeer. Het is de LF Zuiderzeeroute. De nadruk ligt bij deze route meer op cultuur, want je volgt de sporen die de Zuiderzee overal heeft achtergelaten: van polders tot waterbouwkundige werken. Zo kom je onder andere over Schokland, waar nog goed te zien is dat dit stukje Noordoostpolder ooit een eilandje was in de Zuiderzee. Schattige oude vissersplaatsjes als Volendam en Elburg nodigen uit om even af te stappen en rond te lopen. Net als minder bekende plaatsen, zoals het oude Zuiderzeestadje Vollenhove dat nu in de polder ligt. En natuurlijk de pittoreske stadjes waar nu nog de oude rijkdom uit de tijd van de Hanze en de VOC terug te zien is in de rijk versierde gevels. De route is 440 kilometer lang, maar dan ben je ook echt het hele meer rond geweest. Al blijft fietsen over de Afsluitdijk voorlopig nog wel een punt. Zolang het fietspad over de dijk gesloten blijft vanwege de werkzaamheden rijdt er wel een fietsbus.
Volg de Oranjes
De derde route is de 225 kilometer lange Oranjefietsroute. Van paleis naar kasteel volg je de sporen van ons koningshuis tot in Duitsland! De start begint al meteen goed bij Paleis Het Loo. Je fietst door velden en akkers met weidse uitzichten, volgt kronkelende riviertjes en komt door fraaie landgoederen met hun kastelen. Onderweg kun je uitrusten in leuke dorpjes en pittoreske plaatsjes als Doesburg en Rheinberg. Enkele hoogtepunten zijn Kasteel Huis ten Bergh in ‘s-Heerenberg, bedevaartsoord Marienbaum met de oude bedevaartskerk en de Zwanenburcht in Kleef. Je komt ook langs andere sporen van het huis Oranje-Nassau, zoals het grafmonument van Johan Maurits van Nassau-Siegen. Eindpunt is het pittoreske Moers met de Oranje vestingswerken, het kasteelpark en Schloss Moers. De verschillende etappes tussen de stadjes en dorpen variëren in lengte van 6,4 kilometer tot bijna 27 kilometer, met één uitschieter van 48,5 kilometer. Mooi voor een heerlijk dagje fietsen.
Meer fietsroutes
- De nieuwe fietsroute langs al het UNESCO Werelderfgoed in Nederland;
- De Achtkastelenroute in de Achterhoek;
- Van Amersfoort naar Soest en Baarn en weer terug;
- De pontjesroute door Friesland;
- Meer tips om Nederland op de fiets te ontdekken.
- Laatst gewijzigd: 2023-04-18 17:32:34 · Gepubliceerd: 2 december 2020 - 1758