12 bezienswaardigheden voor een heerlijke stadswandeling
30 januari 2021 bijgewerkt: 5 november 2024 Toerisme Arnhem, Gelderland Arnhem staat als uitjesstad vooral bekend om toeristische trekpleisters als Burgers' Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum, maar wist je dat je door de Gelderse hoofdstad ook een heerlijke stadswandeling kunt maken? Ontdek de heftige oorlogsgeschiedenis en de fijne stukken groen midden in de stad. We maakten een overzichtje met de tofste Arnhemse bezienswaardigheden om te bezoeken.
1. Centraal Station
De kans is groot je tour door Arnhem begint op het Centraal Station. En dat is maar goed ook, want de hypermoderne OV-terminal is een bezienswaardigheid op zich. Het gebouw, ontworpen door architect Ben van Berkel, opende in 2015, na veel vertragingen. Maar het eindresultaat is dan ook indrukwekkend. Met de golvende vormen van de stationshal verwijst de architect naar het glooiende Arnhemse landschap, waarmee het station een prachtige 'entreepoort' voor de stad is. En mocht je je afvragen waar al die kabels boven de weg voor zijn? Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden.
2. Bartokparkje en Rozet
Het Bartokparkje is een verrassende plek aan de rand van het centrum. Echt zo'n hoekje dat je 'even moet weten'. Maar het is absoluut de moeite waard om er even langs te lopen. Je vindt er namelijk Rozet, waar onder meer de bibliotheek, het erfgoedcentrum en een grand café huizen. Het in het oog springende en multifunctionele gebouw, dat opende in 2013, werd in 2016 genomineerd voor de prestigieuze titel 'Beste gebouw ter wereld'. Van binnen de moeite waard, maar ook van buiten een serieuze blikvanger.
3. Eusebiuskerk
Vanaf het Bartokparkje wandel je in vijf minuten, langs de Jansbeek, naar het Audrey Hepburnplein. Daar vind je de indrukwekkende Eusebiuskerk: dé eye catcher in de Arnhemse skyline. Een routebeschrijving is niet nodig, want je ziet de imposante kerk overal bovenuit 'torenen'. De kerktoren is tijdens de Slag om Arnhem compleet verwoest en werd daarom na de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgebouwd. Je kunt met de lift naar boven voor een prachtig uitzicht over de stad vanaf een glazen (!) balkon, maar ook voor mensen met hoogtevrees is er genoeg te ontdekken. Als je heel goed kijkt, spot je misschien wel de zeven dwergen of Ollie B, Bommel. Deze stripfiguren vervingen de originele 'waterspuwers' tijdens de restauratie in 1962. Ze zitten wel op zeventig meter hoogte, dus een verrekijker is geen overbodige luxe.
4. Duivelshuis
Wanneer je achter de Eusebiuskerk langs naar de Markt wandelt, passeer je het Duivelshuis of Maarten van Rossum Huis. Dit pand uit de 16e eeuw is één van de oudste gebouwen van Arnhem. Daarbij moet wel vermeld worden dat een groot deel van het gemeentehuis, waar het Duivelshuis tegenwoordig deel van uitmaakt, tijdens de oorlog onherstelbaar beschadigd raakte. Het onderscheid tussen het oude en het nieuwe gedeelte is daarom eenvoudig te maken. De werkkamer van de burgemeester bevindt zich in het oude gedeelte: het Duivelshuis. Het is van binnen niet te bezoeken voor publiek, maar ook van buiten is het de aanblik meer dan waard. Zeker wanneer je beseft dat het pand lange tijd in handen was van twee van de meest invloedrijke Gelderlanders uit de geschiedenis; de Hertog van Gelre en veldmaarschalk Maarten van Rossum. De benaming 'Duivelshuis' dankt het pand aan de saterbeelden die Van Rossum liet bevestigen aan zijn eigendom.
5. Sabelspoort
Wanneer je vanaf de Markt richting de Rijnkade loopt, stap je onder de Sabelspoort door. De originele poort stamt uit de 14e eeuw en was onderdeel van de Arnhemse vestingwerken. Toen deze aan het eind van de 19e eeuw werden afgebroken, bleef de middeleeuwse poort als enige bewaard. Helaas raakte ook de Sabelspoort, zoals zoveel gebouwen in de stad, tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Maar, in tegenstelling tot veel andere historische gebouwen in Arnhem, werd de Sabelspoort wel herbouwd. De poort kreeg de bijnaam 'de Geckentoren' omdat er in het verleden gevangenen en krankzinnigen werden opgesloten in de kelder.
6. John Frostbrug
Hét symbool voor de stad Arnhem is de John Frostbrug. Niet omdat de brug zelf er nou zo bijzonder uitziet, maar vanwege de roerige geschiedenis. De verkeersbrug over de Rijn was het middelpunt van de Slag om Arnhem. Doel van de geallieerden, onder leiding van luitenant-kolonel John Frost, was om de brug te veroveren op de bezetters en om op die manier een vrije doortocht richting Duitsland te creëren. Het bleek 'a bridge too far'. Frost en zijn mannen slaagden er niet in om de brug in te nemen. Wandel van Noord naar Zuid en denk even aan de soldaten die hier vochten voor de vrijheid van Nederland. Een bezoekje rond 17 september is extra bijzonder, vanwege de vele herdenkingen die er dan plaatsvinden. Voor meer informatie bezoek je, aan de voet van de brug, gratis Airborne at the Bridge.
7. Street art
Wanneer je door de straten van Arnhem struint, raden we je aan om goed om je heen te kijken. Op allerlei gekke plekken vind je namelijk prachtige en vaak gedetailleerde street art. Veel van deze murals zijn gemaakt door de gerenommeerde straatkunstenaars van Arnhem Art. Met de indrukwekkende versieringen, geven zij de stad meer kleur en positieve energie. Spot de wasbeer in een zijstraatje van het Jansplein, of laat je verrassen door een kleurrijke roofvogel op de hoek van de Wielakkerstraat en de Vijzelstraat. Download de Street Art Cities app om alle straatkunst te vinden. Maak er zo meteen een street art-wandeling van.
Foto 2. Street art in het centrum van Arnhem op de kruising tussen de Wielakkerstraat en de Vijzelstraat. Foto: Redactie DagjeWeg.NL8. Postkantoor aan het Jansplein
Het 'oude postkantoor' op het Jansplein (1889), is een gebouw dat in de lijst met Arnhemse bezienswaardigheden niet mag ontbreken. Tegenwoordig tap je hier je eigen biertje of wijntje in horecagelegenheid 't Taphuys, maar voordat het pand in 2009 een horecabestemming kreeg, was het 120 jaar lang in gebruik als postkantoor. In de volksmond werd het postkantoor ook wel 'de apenrots' genoemd vanwege de aapjes aan de gevel.
9. Musis Sacrum
Ook concertzaal Musis Sacrum is een belangrijke trots van de stad. Het gigantische en sierlijke gebouw aan het Velperplein ademt muziek. Hendrik Willem Fromberg ontwierp het pand in 1894 dan ook speciaal voor een zangfestijn. De stad had in die tijd namelijk nog geen geschikte concertzaal waar zoveel mensen inpasten. Door meerdere verbouwingen is het gebouw in de loop der jaren flink veranderd. Ook de oorlog liet zijn sporen na, waardoor nieuwbouw deels noodzakelijk was. De meest recente toevoeging is de Parkzaal aan de zijde van de Lauwersgracht. Een heerlijk stukje groen gelegen tussen twee drukke singels. Al 125 jaar is Musis daarbij het huis van het Gelders Orkest.
10. Vestagebouw van Diehl
Wanneer je vanaf het Willemsplein richting Sonsbeek loopt, kom je langs het Vestagebouw aan de Jansbuitensingel. Het neoclassicistische pand uit 1931 is een ontwerp van de Arnhemse architect Willem Diehl, in opdracht van verzekeringsmaatschappij VESTA. Als je goed kijkt, zie je dat de gevel boven de voordeur wordt bevolkt door vijf maagden die een haardvuur beschermen. Een cadeau van de medewerkers voor het vijftigjarig bestaan van het verzekeringsbedrijf. Inmiddels dient het Vestagebouw als kantoor voor verschillende bedrijven, maar in de Tweede Wereldoorlog was het in gebruik door de Duitse Luftwaffe. Rondleidingen door het Vestagebouw zijn helaas niet mogelijk, maar de aanblik vanaf de straat is bijzonder indrukwekkend.
11. Sonsbeek: Witte Villa en de Lazy King
Een typisch kenmerk van Arnhem is het vele groen, midden in de stad. Veruit het populairste park is Park Sonsbeek, net buiten het centrum. Vanaf het Centraal Station ben je er in vijf minuten. Als je vanuit de stad aan komt lopen, valt je waarschijnlijk als eerste dat witte gebouw bovenop de heuvel op: Stadsvilla Sonsbeek, in de Arnhemse volksmond beter bekend als 'de Witte Villa'. Deze villa vervulde sinds 1744 onder andere de functie van woonhuis, hotel, museum en school. Tegenwoordig drink je er een lekker kop koffie of eet je er een hapje. Op het grasveld ervoor ligt languit de Lazy King. Het standbeeld van de Franse kunstenaar Alain Séchas was onderdeel van de Sonsbeek-expositie in 2008, waarna de gemeente Arnhem het kocht. Het beeld kijkt daardoor nog steeds uit over de stad en doet dat, vooral in de zomer, niet alleen. Op warme dagen ligt het grasveld vol met locals die met een biertje erbij genieten van de zon. Hartstikke gezellig!
Foto 3. 'De Witte Villa' bovenop de heuvel in Park Sonsbeek in Arnhem. Foto: Redactie DagjeWeg.NL12. Huis Zypendaal
Het achttiende-eeuwse Huis Zypendaal vormt het middelpunt van Park Zypendaal. Een oase van rust op nog geen half uurtje lopen van het stadscentrum. Deze achttiende-eeuwse buitenplaats behoorde toe aan de Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Leuk weetje: ook actrice Audrey Hepburn verbleef een tijdje in dit schitterende onderkomen. Audrey's opa - tien jaar lang burgemeester van Arnhem - woonde er namelijk langere tijd. Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad, dan is een bezoek aan het 'kasteeltje' zeker de moeite waard. Alleen al vanwege de prachtige buitenkant! En enkele dagen per jaar kun je ook naar binnen.
Ook leuk om te doen
- Bekijk de leukste uitstapjes in Arnhem;
- Ontdek Nederland en maak een stedentrip;
- 7 redenen om een dagje naar Arnhem te gaan;
- Top 10 bezienswaardigheden in Rotterdam;
- 15 plekken in Den Haag die je niet wilt missen;
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-11-05 08:41:33 · Gepubliceerd: 30 januari 2021 - 4692
Activiteiten Huis Zypendaal
Binnen enkele weken te bezoeken
Sfeervolle winteropenstelling op Zypendaal
Beleef huis Zypendaal in kerstsfeer
Later dit jaar
Kindervoorstelling: Professor Bombastix
Professor Bombastix speelt de voorstelling 'Het Toverdrankpaleis'. Loop vooraf aan de voorstelling de magische speurtocht!