Van premières tot awards: het festival gaat online gewoon door!
archief oud artikel 1 februari 2021 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Hoewel de bioscoopzalen tijdens de 50e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) leeg blijven, gaat de jubileumeditie in Rotterdam 'gewoon' door. Een bomvol programma komt van 1 tot en met 7 februari naar je toe tijdens de volledige online editie van het Rotterdamse filmfestival.
Alles erop en eraan!
Waarschijnlijk had het IFFR zich een jubileumeditie voorgesteld met volle zalen en tal van gezellige, interessante en bovenal persoonlijke ontmoetingen. Helaas zijn gevulde bioscoopstoelen even niet mogelijk, maar gelukkig hield de organisatie van het filmfestival hier al rekening mee. En dat is fijn voor alle liefhebbers en filmproducenten. Met het uitgebreide online programma geniet je tijdens de eerste week van februari alsnog van prachtige internationale topfilms. Met alles erop en eraan, zoals Q&A's, Big Talks en een educatieprogramma voor kinderen en jongeren.
Behouden van premièregevoel
Net zoals tijdens 'normale' edities van het filmfestival staat het programma ook in 2021 weer bol van de premières. Een bijzonder moment voor filmmakers die staan te trappelen om hun meesterwerken eindelijk aan het grote publiek te tonen. Maar ook voor trouwe bioscoopbezoekers. Dat gevoel om een film als allereerste te mogen zien, is voor velen dé reden om naar een filmfestival te komen. Om dat speciale première-gevoel te behouden, nemen bezoekers tijdens IFFR plaats in een virtuele filmzaal. De film wordt 'live' vertoond via het speciale platform op IFFR.com. Samen met kijkers van over de hele wereld, geniet je op die manier tegelijkertijd van dezelfde vertoning. Heb je net even geen tijd of kijk je liever op een ander moment, dan zijn alle producties tot 72 uur na de première on demand terug te kijken.
Unieke jubileumspecials
Bij een jubileum hoort natuurlijk ook terugblikken en dat doet het Rotterdamse festival daarom gretig. Zo vind je onder de naam Tiger on the Loose, verspreid door Rotterdam, vijftig interactieve green screen-schermen. Met behulp van QR-codes projecteer je jezelf binnen een paar seconden tussen wereldberoemde filmtijgers. Grappig detail: wanneer je een lijntje trekt tussen de plekken op de kaart, vormt zich een tijgerkop, het logo van IFFR. Check de locaties en maak er een stadstour van. Maar ook vanuit je eigen woonkamer is er genoeg te ontdekken. IFFR Plays Back vertelt in vijftig video's het verhaal van vijftig jaar internationale film in de Maasstad. Bezoekers, vrijwilligers en Tiger Award-winnaars halen herinneringen op en nemen je mee. Maar niet alleen het verleden krijgt een prominente plaats. De digitale tentoonstelling IFFR 100 toont alle festivalposters sinds 1972, maar ook de posters voor de komende vijftig edities, gemaakt door kunststudenten aan de Willem de Kooning Academie.
Prestigieuze filmprijzen
Naast een succesvolle lancering en positieve reacties, hopen filmproducenten ook weer één van de zestien awards in de wacht te slepen, die worden uitgereikt tijdens IFFR. Welke topper weet de vakjury te overtuigen en wint de felbegeerde Tiger Award voor de beste film? Naast deze hoofdprijs maken de filmmakers onder andere kans op de jongerenprijs, de prijs voor beste Aziatische film, de prijs voor beste korte film en op het winnen van de Big Screen Competition. Een vakjury selecteert hierbij één film om te vertonen in de Nederlandse filmtheaters én voor de nationale televisie. Kijk voor meer awards en competities op de website van het festival.
Aangrijpende film over genocide Srebrenica
Het filmprogramma opent op maandag 1 februari om 20:00 uur met de première van de Deense film 'Riders of Justice' en eindigt op zaterdag 6 februari om 21:00 uur met het Georgische 'Bebia, Ã mon seul désir'. Maar uiteraard is er nog veel meer interessants te vinden in de lijst met internationale pareltjes. We raden dan ook aan om je eens rustig in het rijke aanbod te verdiepen. Maar toch is er één titel, met een Nederlands tintje, die we er graag even voor je uitlichten. De Bosnische film 'Quo Vadis, Aida' gaat over het drama rondom de genocide op de moslimenclave in Srebrenica. De film gaat over Aida, die als tolk de Nederlandse bevelen vertaalt voor de lokale bevolking. Een aangrijpend verhaal over een pijnlijk moment in de Nederlandse geschiedenis. In de film zien we onder andere acteur Raymond Thyri. Bekijk de film op dinsdag 2 februari om 19:00 uur, met daarbij een exclusieve Q&A.
Ook leuk
- Bekijk de 10 mooiste gebouwen van Rotterdam;
- Geniet tot eind februari van talloze lichtjes tijdens Rotterdam Verlicht!
- Kraak je hersens met een escape room voor thuis;
- Laatst gewijzigd: 2021-02-01 16:57:03 · Gepubliceerd: 1 februari 2021 - 483