door

Ontdek de fascinerende relatie tussen mens en dier

Foto 1. De gevederde ijsberen doen yoga-oefeningen. Paola Pivi, Have you seen me before?, 2008, Courtesy the artist and Perrotin. Foto: Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam maakt 'Petcast' in aanloop naar expo We Are Animals

archief oud artikel 27 februari 2021 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het dierenrijk spreekt tot de verbeelding. Letterlijk. In de tentoonstelling We Are Animals duiden hedendaagse kunstenaars de relatie tussen mens en dier met prachtige en tegelijkertijd kritische kunstwerken. In aanloop naar de expositie komt de Kunsthal Rotterdam bovendien een interessante podcastserie: 'Petcast'.

Dierenrijk van de kunst

Dieren zijn fascinerend. We sturen massaal kattenfilmpjes naar elkaar door en de gemiddelde kinderkamer puilt uit met pluchen knuffelberen, pinguïns, giraffen en koeien... je kunt het zo gek niet bedenken. En valt je wel eens op hoe vaak je dierlijke spreekwoorden gebruikt? Zweet je als een otter? Of trek je weleens een gezicht als een oorwurm? Het zou zomaar kunnen! De ingewikkelde en eeuwenoude relatie tussen mens en dier is ook een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. En juist in een periode dat onze omgang met dieren actueler is dan ooit, zijn er genoeg kritische noten te kraken. In de tentoonstelling We Are Animals in de Kunsthal Rotterdam, te zien tot en met zondag 23 mei 2021, nemen dertig kunstenaars bezoekers mee naar 'het dierenrijk van de kunst'.

Kritische kunstwerken

We Are Animals toont een collectie vol 'dierlijke' kunstwerken, gemaakt door dertig verschillende kunstenaars. Beelden, installaties, foto's, maar bovenal de indrukwekkende en aangrijpende verhalen achter de creaties drukken bezoekers met hun neus op de feiten. Naast het fenomeen dat we dieren al sinds de oudste mythen en fabels menselijke eigenschappen toedichten, is er aandacht voor de vervreemding van de wildernis. Een prachtig voorbeeld hiervan is de fotogalerij van Candida Höfer. Zij laat in haar serie treffend zien hoe mensen in de dierentuin van een afstandje kijken naar dieren die zij in het wild zelden tegenkomen. Een andere publiekstrekker zijn de ijsberen vol veertjes door Paola Pivi. In eerste instantie lijkt het alsof de witte gevaartes er rustig en ongestoord hun gang gaan, maar als je goed kijkt, zie je dat ze menselijke acties uitvoeren: dansen en yoga.

De 'Petcast'

Helaas zijn de deuren naar het museale dierenrijk voorlopig nog even gesloten, maar ondanks dat biedt de Kunsthal nu toch al de mogelijkheid tot verdieping. Voordat je bij de fysieke opening van de expositie daadwerkelijk oog in oog komt te staan met apen, olifanten en kamelen, biedt de podcastserie 'Petcast' je interessante inzichten. Podcastmaker Dide Vonk gaat in een driedelige podcastserie in gesprek met deskundigen. Het geeft een bezoekje aan We Are Animals een extra dimensie, waardoor de tentoonstelling je nâg meer pakt. In de eerste aflevering (inmiddels online) is boswachter Natascha Hokke te gast. Zij vertelt je alles over de leefwereld van de wilde wolven in Nederland. Vast onderdeel van de 'Petcast' is bovendien een speciaal gedicht van woordkunstenaar Ivan Words. Dompel je alvast onder in dit boeiende onderwerp en neem een kijkje in de Kunsthal zodra het weer kan. Eén ding is zeker: het zet je aan het denken.

De Petcast is te beluisteren via alle podcastplatforms en Spotify.

Ook leuk

Foto 2. Daniel Firman, Nasutamanus, 2012, Courtesy the artist and Perrotin. Foto: Daniel Firman/Perrotin
Foto 3. Douglas Gordon, Play Dead; Real Time (this way) (that way) (the other way), 2003, © Studio lost but found, Courtesy Gagosian. Foto: Studio lost but found, c/o Pictoright Amsterdam 2021

- Laatst gewijzigd: 2021-03-01 14:28:29 · Gepubliceerd: 27 februari 2021 - 1235