door

Over het hoofd gezien: verhalen uit de coronapandemie

Foto 1. Een beeld dat we allemaal meekregen tijdens de coronapandemie: alleen nog contact door het raam. Dat was niet alleen zo met opa en oma, maar ook met mensen in de geestelijke gezondheidszorg. Foto: Museum van de Geest © Inge Hondebrink

Te zien op gloednieuw online platform van Museum van de Geest

archief oud artikel 10 mei 2021 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Woensdag 12 mei is de Dag van de Verpleging. Op die dag opende Museum van de Geest de online expositie 'Over het hoofd gezien'. Foto's, verhalen en webdocu's vertellen over een vergeten groep tijdens de pandemie: patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en de verpleegkundigen die voor ze klaar staan. Maar er is ook plek voor jouw eigen verhaal. Allemaal op een gloednieuw online platform van Museum van de Geest.

Expositie over een vergeten groep

In de online expositie 'Over het hoofd gezien' bezoek je aan de hand van foto's onder andere een daklozenhotel, één van de manieren voor daklozen om toch thuis te blijven terwijl ze geen thuis hebben. Je maakt kennis met Kim, die midden in de coronapandemie toch kon ontsnappen aan haar gewelddadige vader. En in een kliniek ontmoet je Jos, een vrolijke man met een verstandelijke beperking die midden in het leven staat. Tot hij niet meer naar zijn werk op de dagopvang kan gaan en helemaal in zichzelf gekeerd raakt. Zeker als hij zelf corona krijgt en opeens niemand meer bij hem mag komen. Foto's laten goed zien hoe surrealistisch het leven in de kliniek dan wordt.

Het zijn allemaal verhalen van en over mensen die meestal worden vergeten. Of zoals directeur Rob Bakker van GGZ-VS het zegt: "Zeker in het begin van de crisis was er nauwelijks aandacht voor mentale gezondheid, we werden letterlijk 'over het hoofd gezien'."

Social distancing in de middeleeuwen

In de expositie kom je ook historische objecten uit de gezondheidszorg tegen. Zo blijkt social distancing helemaal niet iets nieuws te zijn. Nu geven stippen en pijlen aan dat we anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar, vroeger moesten mensen met lepra een klepper dragen. En die laten klepperen, zodat mensen ver van ze vandaan konden blijven. Een testbriefje om te bewijzen dat je gezond bent? In de middeleeuwen kenden ze die ook al. Testte je 'schoon' op lepra, dan kreeg je een 'schoonbrief', zodat je weer aan het gewone leven deel kon nemen.

Wat is jouw verhaal?

In 'Over het hoofd gezien' word je ook zelf gevraagd naar je ervaringen. Hoe zorg jij voor je geest in coronatijd? Wat is er volgens jou 'over het hoofd gezien'? Deel een foto, object, tekst of bijzonder moment waaraan je denkt als het gaat over de coronapandemie. Een selectie van deze verhalen wordt onderdeel van de expositie.

Groeiproject

Toen Museum van de Geest | Dolhuys en Museum van de Geest Amsterdam op 12 mei 2021 de expositie openden, stonden er meteen al veel verhalen op. Je krijgt een uniek kijkje in een sector die meestal gesloten blijft voor buitenstaanders. De expositie is ook een groeiproject. Er komen steeds meer verhalen bij, waaronder misschien wel die van jou. Zo blijft de expositie actueel en geeft straks een totaalbeeld van deze bijzondere periode in de gezondheidszorg: zorgen voor de geest tijdens de coronapandemie.

Ook interessant

Foto 2. Een verpleegster checkt één van haar patiënten. Hoe zwaar is het werk als je helemaal ingepakt bent om niet besmet te raken? Foto: Museum van de Geest © Inge Hondebrink
Foto 3. De handen van Jos, een ex-COVID patiënt en client in GGZ Breburg. Foto: Museum van de Geest © Inge Hondebrink
Foto 4. Kim, slachtoffer van huiselijk geweld, laat het daglicht binnen in haar kamer in het opvangcentrum. Foto: Museum van de Geest © Inge Hondebrink

- Laatst gewijzigd: 2021-12-23 11:53:16 · Gepubliceerd: 10 mei 2021 - 1242