Bezoek een keertje zo'n groene oase vol kunst
16 juni 2024 bijgewerkt: 21 juni 2024 Toerisme Landelijk Buitenlucht én kunst en cultuur gaan prima samen. Je geniet van allebei in een beeldentuin. In deze groene oases kom je de prachtigste beelden tegen. Sommige zijn megagroot en al van verre te zien. Andere duiken opeens op vanachter een struik, klein en onopvallend tot je voor ze staat. Bekijk deze 9 prachtige beeldentuinen en ga er eens een kijkje nemen! De meeste kun je gratis in.
Het Kröller-Müller Museum
Otterlo, Gelderland - De grootste beeldentuin van Europa vind je op de Hoge Veluwe: de 25 hectare grote beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Deze tuin kan alleen bezocht worden met een kaartje voor het museum. Maar daar zie je wel ruim 160 sculpturen voor, van beeldbepalende kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore en Jan Fabre. Kunst met een grote K dus! Dé publiekslieveling is het enorme zwartwitte kunstwerk Jardin d'émail van Jean Dubuffet, waar je doorheen kunt lopen. Een surrealistische belevenis als je er middenin staat.
De beeldentuin is open van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 16:30 uur en op maandagen van eind maart tot eind augustus vanaf 12:00 uur. Jardin d'émail is toegankelijk van 1 april tot 1 november, maar alleen als het oppervlak volledig droog is. Elke laatste maandag van de maand is het kunstwerk gesloten voor onderhoud.
Foto 2. Eén van de wonders in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum: Jardin d'émail van Jean Dubuffet. Foto: Marjon GemmekeHet Depot beeldengalerij
Wageningen, Gelderland - Bij de beeldentuin van Het Depot beeldengalerij krijg je er een arboretum bij. Ze staan namelijk in Arboretum De Dreijen, dat ooit van de Wageningse universiteit was. Nu vind je in de oude rozentuin, op de Japanse heuvel en tussen de platanen onverwachte beelden. Van een steen die van binnen hol blijkt te zijn (ja, je kunt er doorheen kijken) tot een enorme houten torso, ze worden allemaal omgeven door unieke planten, bomen en struiken. Je kunt het arboretum elke dag gratis bezoeken van 10:00 uur tot 17:00 uur, daarna gaan de hekken weer op slot.
Foto 3. De beelden van Het Depot Beeldengalerij staan in een fraai arboretum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenBeeldenpark Jits Bakker
De Bilt, Utrecht - Midden op Landgoed Beerschoten vind je Beeldenpark Jits Bakker. Een groene oase van rust aan de rand van het bruisende Utrecht. De vogeltjes fluiten en de frisse lucht waait er door je haren. Op loopafstand van de beeldentuin werkte Bakker in zijn atelier 'de kooi' jarenlang aan prachtige beelden van brons, marmer en graniet. Wanneer je door het beeldenpark struint en zijn paardentorso's, wielrenners, voetballers en nog veel meer fraaie figuren tegenkomt, voel je nog de aanwezigheid van de in 2014 overleden kunstenaar. Dus stap door de Icarus poort naar de Paradise Gardens en geniet van zonsopkomst tot zonsondergang voor nop van zijn 31 indrukwekkende sculpturen.
Meer informatie vind je in dit artikel over Beeldenpark Jits Bakker.
Foto 4. De imponerende paardentorso's in Beeldentuin Jits Bakker. Foto: Stichting Jits Bakker CollectieLandgoed Anningahof
Zwolle, Overijssel - Kunst tussen de natuur! In de weilanden aan de rand van Zwolle ligt Landgoed Anningahof met haar beeldenpark. Hier staan elk jaar weer andere beelden van zo'n zeventig hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Terwijl je dwaalt tussen de bomen, struiken, vijvers en wilde bloemen wordt je steeds opnieuw verrast door de verschillende kunstwerken. Het zorgt voor een bijna surrealistische wandeling. Een fraai samenspel tussen natuur en cultuur, waar de beelden van grote namen als Armando en Henk Visch naast werken staan van wat minder bekende kunstenaars. Open van begin mei tot eind oktober, woensdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 18:00 uur.
Foto 5. Laat je verrassen en het beeldenpark van Landgoed Anningahof. Foto: Landgoed AnningahofBijbelse Tuin
Hoofddorp, Noord-Holland - Achter de Joannes De Doper parochie ligt een heel bijzondere beeldentuin: de Bijbelse Tuin. De meeste bomen, planten en kruiden in deze tuin worden ook genoemd in de Bijbel. Tussen het groen staan meer dan vijftig prachtige beelden van Bijbelse figuren en taferelen, gemaakt door Karel Gomes. Tussen de appelbomen vind je Eva. Susanna uit Babylon droogt haar voeten af bij de vijver. Zelfs de deur van de kerk doet mee: hier vertellen bronzen panelen het verhaal van Johannes de Doper.
Wandel rond en voel je helemaal tot rust komen. Pluk Bijbelse kruiden in de pluktuin. Neem plaats op het bankje bij Maria, Jozef, oma Anna en de kleine Jezus. En dwaal door het labyrint, dat symbool staat voor de levensreis. De toegang is gratis.
De Beeldentuin met showroomdorp
Garderen, Gelderland - De Beeldentuin in Garderen is een heel andere ervaring dan de overige beeldentuinen. Hier combineer je het bewonderen van beelden niet met de natuur, maar met shoppen. Bij de beeldentuin hoort namelijk een nagebouwd dorpje. Als je door de deuren naar binnen stapt waan je je nog steeds buiten, want je komt op een pleintje omgeven door winkeltjes met pittoreske gevels die wel een paar eeuwen oud lijken. Er staat zelfs een pomp, net als vroeger. De beelden staan buiten en wat zijn het er veel! Je kunt ze gewoon gratis komen bewonderen.
Foto 6. In De Beeldentuin in Garderen staan naast stenen beelden ook prachtige houten exemplaren. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenKasteel het Nijenhuis
Heino, Overijssel - Op nog geen vijftien kilometer van Zwolle ligt Kasteel het Nijenhuis, één van de locaties van Museum de Fundatie. Deze prachtig bewaard gebleven havezate is nu een museum met beeldentuin. Siertuin, gazons en bos - samen goed voor 4,5 hectare - bieden plaats aan zo'n honderd beelden uit binnen- en buitenland. Bewonder werken van kunstenaars als Zadkine, Dolz, Appel, Mitoraj en Dodeigne. De witte zwerfstoeltjes die overal staan maken deze beeldentuin ideaal voor een picknick. Open van dinsdag tot en met zondag, van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Foto 7. Een doorkijkje naar enkele van de beroemdste beelden in de beeldentuin van Kasteel Nijenhuis. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van OostenPark- en Beeldentuin De Schoppert
Hattem, Gelderland - Dwaal tussen de buxushagen, langs de bloemenborders en over het grindpaadje van Park- en Beeldentuin De Schoppert. Onderweg kom je ook een bostuin en schitterende vijvertuin tegen. En beelden, heel veel beelden. Van kikkers die ontspannen rondhangen in een vogelbadje tot moderne bustes. Leuk detail: elke tuin heeft zijn eigen kleur. De tuin is alleen open van begin mei tot eind september, op woensdag van 10:00 uur tot 16:30 uur. Maar dan zie je ook wat! Er zijn die dag namelijk ook beeldhouwers aan het werk in de tuin. Even van een afstandje de kunst afkijken. En eigenares Anna is aanwezig om al je vragen te beantwoorden. De toegang is gratis.
Museum Arnhem
Arnhem, Gelderland - Vanuit de koepel, het hart van Museum Arnhem, wandel je zo de aangrenzende binnentuin in. Gratis. Je hebt namelijk geen ticket voor het museum nodig om de beeldentuin te bezoeken. Naast een prachtig uitzicht vanaf dit hoge punt zie je hier ook echte blikvangers als het opvallende sculptuur Asis Rafiki en de Borstentros. En je kunt ook nog eens over een brede trap dwars door de nieuwe vleugel van het museum lopen voor het mooiste uitzicht over de Nederrijn. Plak voor je vertrekt je kauwgum op het kauwgommeisje en sla een balletje op de kleurige en grillige pingpongtafel.
De beeldentuin en de koepel kun je bezoeken tijdens de openingsuren van het museum, van dinsdag tot en met zondag tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Lees meer over het vernieuwde Museum Arnhem.
Foto 8. De beeldentuin en nieuwe vleugel van Museum Arnhem. Foto: DagjeWeg.NL © Thijs LöwenthalOok interessant
- In deze te gekke openluchtmusea ontdek je het verleden van Nederland in de buitenlucht;
- Relax in deze leuke stadsparken;
- Wandel langs de muurgedichten in Leiden;
- De stad als openluchtmuseum: ontdek de mooiste street art in 7 steden.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-06-21 12:17:52 · Gepubliceerd: 16 juni 2024 - 17087
Activiteiten Museum Arnhem
Nu te bezoeken
Onze koloniale werkelijkheden
In Onze koloniale werkelijkheden zijn Arnhemse nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders door fotograaf Milan Schellingerhout gefotografeerd op historische plekken in Arnhem, die...