door

11 bezienswaardigheden in Harderwijk

Foto 1. Botters aan de kade, vlakbij de Vischafslag en de Botterloods. Foto: Bottermuseum

Doen in Harderwijk: dit wil je zien!

28 oktober 2022 bijgewerkt: 10 september 2023 Cultuur Harderwijk, Gelderland Kijk uit over het Wolderwijd, denk terug aan de vissers op de Zuiderzee en geniet van een middag op het strand. In Harderwijk lopen heden en verleden prachtig door elkaar heen. En er is hier zo veel te zien dat je eigenlijk aan een dag niet genoeg hebt. Ga op bezoek in deze eeuwenoude Hanzestad en sla deze elf bezienswaardigheden in Harderwijk zeker niet over.

1. Grote Kerk Harderwijk

Wie Harderwijk vanaf het water bekijkt kan niet om de Grote Kerk heen. Dit laat-gotische bouwwerk, vlak bij de boulevard, torent trots boven de huizen uit. Al is de kerktoren lang niet zo hoog meer als die ooit was. In 1797 stortte de toren in - toen nog de hoogste kerktoren van Gelderland - en vernielde in zijn val een deel van de kerk. De torenresten werden gesloopt. Ondanks dat is de Grote Kerk zeker een bezoek waard tijdens een dagje Harderwijk. Binnen zit namelijk nog een schat verstopt, die bezoekers ontdekken als ze hun blik naar boven richten. Het zijn prachtige plafondschilderingen, gemaakt in de 16e eeuw. Deze voorstellingen van bijbelverhalen zaten lange tijd verborgen onder dikke lagen kalk en zijn tijdens een restauratie weer gevonden. De afbeeldingen van wereldse figuren zijn uniek.

Foto 2. Binnen in de Grote Kerk vind je nog een kunstwerk. Wel even naar boven kijken! Foto: Fred Stoffer

2. Vischpoort & Vischmarkt

Eens had Harderwijk maar liefst vijf stadspoorten, om de stad aan alle kanten te beschermen tegen vijanden en hoogwater. Twee poorten stonden aan de kant van de Zuiderzee en drie poorten aan de andere kant van de stad. De enig overgebleven stadspoort van Harderwijk is de Vischpoort, nu vlak aan de Strandboulevard. Door de Vischpoort brachten de Harderwijker vissers hun vangst naar de visafslag. Was de vis verkocht, dan ging de handel ook door de Vischpoort Harderwijk weer uit. De Vischpoort is door de jaren heen vaak verbouwd; het is zelfs een vuurtoren geweest! Het licht bovenop de toren brandt nu alleen met speciale gebeurtenissen. In de zomermaanden is de Vischpoort open voor bezichtiging.

Foto 3. De Vischpoort is de enig overgebleven stadspoort van Harderwijk. Foto: Age Meijer

3. Smeepoort & Smeepoortenbrink

Van de vijf stadspoorten die Harderwijk ooit had is er behalve de Vischpoort ook nog een klein stukje overgebleven van de Smeepoort. Oorspronkelijk was dit een grote en imposante stadspoort met een ophaalbrug, maar de Fransen bliezen het bouwwerk in 1673 op. Bijna 300 jaar later, in 1970, werd de poort gereconstrueerd. Van de Smeepoort zijn nu alleen nog de voetgangersdoorgang en de buitenmuur echt origineel. In de poort zie je nog de kijkgaten om de vijand al van ver aan te zien komen en aan de binnenkant is een houten wachtlokaal gebouwd. Aan de binnenkant van de muur zitten ook kijkgaten. Die waren voor, indien nodig, het bedwingen van opstootjes binnen de stad. Loop door de poort naar de Smeepoortenbrink; een idyllisch pleintje omringd door oude huizen. Als je op zaterdag door de Paradijspoort naar het Kloosterplein loopt vind je daar de wekelijkse markt.

Foto 4. Kunstwerk Cascade op de Vischmarkt. Foto: Age Meijer

4. Stadsmuseum Harderwijk

Benieuwd naar de geschiedenis van het mooie Harderwijk? Luister naar de verhalen van twaalf personen die allemaal een deel van de historie kennen in Stadsmuseum Harderwijk. Het Vissersmeisje weet alles van het visserijverleden van Harderwijk en de Madam staat voor de gastvrijheid van de stad. Maar wat hebben de spion en de student met Harderwijk te maken? In vaste expositie van het Stadsmuseum kom je er zeker achter. En wie goed oplet onderweg kan de acht van de twaalf hoofdrolspelers van de expositie in de stad al tegen komen. Op verschillende plaatsen staan bronzen beelden en beeldjes die al een tipje van de sluier oplichten.

5. Hortuspark

Midden in de historische binnenstad kleurt de kaart prachtig groen. Wandel langs het Linnaeustorentje zo het mooie Hortuspark binnen, waar studenten van de Harderwijker universiteit enkele honderden jaren geleden kennis vergaarden over kruiden en heesters. Of ga door de Monnikensteeg het park binnen net zoals de monniken en nonnen die er eens liepen. Nu is het een mooi en groen stadspark, waar een eeuwenoude stadsmuur herinnert aan vervlogen tijden. Met wandelpaden, een kruidentuin, kunstwerken, een speeltuin en mooie ligweides voor een gezellige picknick. In de zomer is het Hortuspark regelmatig het toneel van (muziek)evenementen.

6. Marius van Dokkum Museum

Al tijdens je leven geprezen worden om je kunstwerken, het overkomt lang niet iedere kunstenaar. Maar na een eerste expositie in 2015 was het publiek in Harderwijk zo enthousiast over het werk van Marius van Dokkum dat het een permanente plek kreeg. Het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk is het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar. De schilderijen van Van Dokkum zijn herkenbaar voor iedereen. Ze brengen een lach op het gezicht, van zowel volwassenen als kinderen. Dagelijkse taferelen, stillevens en lichte kritiek op de maatschappij, dat omschrijft zijn werk het beste. Zeker een bezoek waard in Harderwijk!

Foto 5. Het Marius van Dokkum Museum brengt een lach op je gezicht. Foto: Marketing Oost © Vera Doornhegge

7. Cultuurhistorische rondleiding

Tijdens een dagje of weekend in Harderwijk kom je in de binnenstad onvermijdelijk pareltjes tegen. Maar wil je echt meer weten van de stad en de geschiedenis? Ga dan mee met de stadsgids en boek een cultuurhistorische rondleiding door Harderwijk. De gidsen van Rondeel leiden groepen in zo'n anderhalf uur langs alle bezienswaardigheden van de bijna 800 jaar oude stad. Op aanvraag wordt de rondleiding helemaal naar wens aangepast. Een bezoek aan de molen, het Marius van Dokkum Museum of een zeiltocht op een botter? Geef het aan bij Rondeel en ze maken van een dagje Harderwijk een complete beleving!

8. Vischafslag & Botterloods

Zo'n 170 botters lagen er zij aan zij in de haven van Harderwijk. De stad leefde van de visserij en kreeg zelfs het stapelrecht op alle gevangen vis tussen Muiden en Kampen. Dat betekende dat alle vis in Harderwijk werd verhandeld. Bij de Vischafslag beleven bezoekers door beeld en geluid precies hoe zo'n veiling er aan toe ging. De originele veilingklok heeft hier een mooi plekje gekregen. In de Botterloods zijn vrijwilligers dagelijks in de weer met het onderhoud van enkele botters. Combineer een bezoek aan dit Bottermuseum met een zeiltocht op een echte botter en ervaar een stukje van het leven van een Harderwijker visser.

Foto 6. Het water op met een botter. Foto: Bottermuseum

9. Palingmuseum

Met de Zuiderzee verdween het zoute water en keerden de haring en ansjovis nooit meer terug. Maar de Harderwijkse vissers kenden nog wel een lekker visje: de paling! In het Palingmuseum kom je van alles te weten over het leven van de paling. Volg een rondleiding, speel de palingrook-game en leer alles over het vissen op paling. Het Palingmuseum is te vinden in het visrestaurant Dries van den Berg & Zn. en is gratis toegankelijk. Een kijkje nemen in de palingrokerij? Kies dan voor de Paling Experience, inclusief het proeven van een lekker gerookt palinkje.

10. StrandEiland

Geen zee meer in de buurt, maar toch heeft Harderwijk een echt strand! Vanaf de binnenstad loop je zo naar het StrandEiland, gelegen aan de Boulevard. Hier is het op zonnige dagen genieten van zon, zee en strand. Het water is overal kniediep, dus ook kinderen kunnen hier onbezorgd zwemmen en spelen. Het StrandEiland heeft een eigen strandtent: Walhalla. Een fijne plek om samen te komen en op het grote terras te genieten van een drankje, lunch of diner. Of zoals ze het zelf zeggen: van vakantie binnen handbereik.

11. De Wijde Wellen

Vanaf de Strandboulevard loopt het pad langs het Wolderwijd nog verder in het recent aangelegde recreatiegebied De Wijde Wellen. Er is een uitkijktoren waar je een mooi uitzicht hebt over het water. Leuk detail: dit balkon is even hoog als de hoogste waterstand die de Zuiderzee ooit bereikte. Tegenover het Beachhotel Monopole doet een houten vlonder dienst als terras en podium. Verderop vinden hondenbezitters een strandje speciaal voor honden, die hier het water in mogen. En in de winter, als het vriest, stromen de schaatsers hopelijk toe om de nieuwe officiële NK-333-meterbaan uit te proberen.

Extra tip: Harderwijk staat vol met kunstwerken. Van een vliegtuigwrak in het Wolderwijd tot een leeuw in het Hortuspark. Hier vind je alle kunstwerken in Harderwijk.

Foto 7. Bekijk dit vliegtuigwrak van Arend Kleinplaste vanaf de bijzondere loopbrug in de Wijde Wellen. Foto: Marketing Oost © Vera Doornhegge

Dit vind je misschien ook leuk

Foto 8. Ontdek het mooie Harderwijk. Foto: Marketing Oost © GijsVersteeg

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-09-10 19:43:03 · Gepubliceerd: 28 oktober 2022 - 31801