door

Doe een verrassend dagje Sittard!

Foto 1. Plof neer op een van de gezellige terrasjes op de Markt. Proost! Foto: © Visit Zuid-Limburg

Bezoek de stad van kerken, schootsvelden en Toon Hermans

28 mei 2021 bijgewerkt: 12 mei 2023 Toerisme Sittard, Limburg Op zoek naar een toffe stedentrip in eigen land? Het Zuid-Limburgse Sittard is zonder twijfel één van de meest verrassende steden van Nederland. Je staat versteld van wat deze bourgondische parel in de 'flessenhals' van de provincie allemaal te bieden heeft. Indrukwekkende kerken, gezellige horeca en een rijke historie, je vindt het er allemaal. Deze plekken mag je niet missen tijdens je stedentrip in Sittard.

De Markt: gezellige cafés, restaurants

Gezellige cafeetjes en leuke restaurants maken dat een stad bruist. En dat is in Sittard niet anders. Bruine kroegen, hippe tenten en restaurants met typisch Limburgse streekgerechten; op de Markt is voor iedereen iets te vinden. En zit je op het terras, genietend van een heerlijk Limburgs speciaalbiertje of een goede cocktail, vergeet dan niet om goed om je heen te kijken. Aan het plein vind je namelijk vijftien rijksmonumenten. Eén van de meest in het oog springende panden is het huidige onderkomen van Tapperie de Gats uit 1535. Neem ook een kijkje in de Sint-Michaëlskerk/Paterskerk op de hoek van het plein. Deze kerk in Zuid-Nederlandse barokstijl werd gebouwd door de paters Dominicanen. Opvallend is de stenen leeuw naast de entreedeur, een herinnering aan een uit een circus ontsnapte leeuw in 1938. Het dier wandelde de kerk binnen en ging rustig op het altaar liggen.

Foto 2. De Markt in het bourgondische Sittard. Foto: © Visit Zuid-Limburg
Weekendje Sittard? Bekijk waar je kunt overnachten.

Wandel door het leven van Toon Hermans

De beroemdste inwoner van Sittard was zonder enige twijfel cabaretier Toon Hermans. Stap in zijn voetsporen tijdens de speciale Toon Hermans Wandeling. Loop onder andere langs de plek waar zijn geboortehuis ooit stond, zijn lagere school, de plek waar hij voor het eerst optrad, Toons stamkroegen en het standbeeld voor het Toon Hermans Huis aan de Paardestraat. Maak deze boeiende wandeling zelf met een routekaartje (te koop bij de VVV Winkel aan de Rosmolenstraat 2) of ga anderhalf uur op stap met een stadsgids. Duik dieper in het leven van de komiek - onderdeel van de zogenaamde 'grote drie' - en leer deze Sittardse grootheid écht goed kennen.

Foto 3. Sittard is ook de geboortestad van cabaretier Toon Hermans. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Stadswallen en schootsvelden

In Sittard is de eeuwenoude geschiedenis nog goed zichtbaar. De oude vestingwallen, die de stad moesten beschermen tegen indringers, staan nog voor driekwart overeind. Maak een wandeling langs de oude muren, maar blijf daarbij niet alleen hangen aan de centrumzijde. Rondom de stad zijn ook de schootsvelden namelijk nog goed bewaard gebleven. Deze groene barrière was in de middeleeuwen bedoeld om vijanden op grote afstand te zien aankomen én om ze vrij te kunnen beschieten. In 1677 lukte het de Fransen desondanks toch om een groot deel van de stad plat te branden. Na deze invasie werd in de schootsvelden gebouwd en ontstonden er volkstuinen. In de loop der jaren is deze groene rand om het centrum voor een groot deel hersteld naar de historische situatie, net als een deel van de grachten om de stad. Een rondje buitenom wandelen is daarom ook absoluut de moeite waard.

Foto 4. Wandel door de indrukwekkende schootsvelden. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Kerken sieren de skyline van Sittard

In de skyline zijn ze niet te missen: de vele kerken. De hoogste van allemaal is de Sint Petruskerk/Grote Kerk. Met zijn 83 meter torent de hoogste kerktoren van Limburg letterlijk overal bovenuit. De bouw van dit werk duurde zo'n twee eeuwen en was klaar halverwege de zestiende eeuw. De verhalen gaan overigens dat er meerdere wonderen zijn verricht in de kerk, wat door de jaren heen leidde tot hordes pelgrims. Iets jonger, maar zeker niet minder indrukwekkend is de Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. In deze neogotische kerk uit de negentiende eeuw vind je meerdere heilige attributen. De eerste steen, geschonken door Pauls Pius IX, is bijvoorbeeld afkomstig uit de catacomben van Castilltus in Rome. Ook zijn er in de kerk twee wijwatervaatjes aanwezig uit de Heilige Grafkerk in Jeruzalem en uit de Geboortekerk in Bethlehem. Rust na je bezoekje een momentje uit in het Mariapark, het rustieke pandhof aan de overkant van de weg.

Let op: Wil je de kerken van binnen bekijken? Kom dan op een dag van dinsdag tot en met zondag. Op maandag zijn de meesten namelijk gesloten.

Foto 5. De Sint Petruskerk is de hoogste kerk van Sittard. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Proef de historie rond het Kloosterkwartier

Aan de Oude Markt, pal naast de Basiliek, vind je het imposante Kloosterkwartier. Op deze plek ontstond rond de elfde eeuw de eerste bebouwing van Sittard. Historische grond, dus. In dit gigantische complex zijn tegenwoordig appartementen en een hotel gevestigd. Twee losstaande kloosters, het Dominicanenklooster en het Ursulinenklooster, werden door de eeuwen heen steeds uitgebreid. Hierdoor 'groeiden' beide panden uiteindelijk aan elkaar. Beide kloosters deden lang dienst als als onderwijsinstelling en internaat. En hoewel je deze verzameling van maar liefst zeven rijksmonumenten niet meer zomaar van binnen kunt bezichtigen, is ook alleen de buitenkant al een bezienswaardigheid op zich. Wil je toch binnenkijken in het Ursulinenklooster? Boek dan een kamer in het Merici Hotel!

Dwaal door de Geheime Tuinen

Behalve het aftikken van de vele highlights maakt het zoeken naar verborgen pareltjes een stedentrip altijd extra bijzonder. En pareltjes kunnen we de Geheime Tuinen van Sittard absoluut noemen. Overal in de stad liggen ze verscholen; rustieke tuinen en kleine parkjes, waar je heerlijk kunt rondhangen. Moeilijk vindbaar zijn deze stekjes niet altijd, maar de historie over deze plekken wordt vaak vergeten. Voorkom dat je deze boeiende verhalen mist en stel je eigen wandeling samen met de speciale Geheime Tuinen-website. Trek onder andere langs de Rosakapel, het Gruuzehöafke, de Gemmakapel en de Ursulinentuin.

Foto 6. Ga op ontdekkingstocht door de Geheime Tuinen. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Heden en verleden in Musea de Domijnen

Sla tijdens je dagje Sittard ook Musea De Domijnen niet over. Midden in de historische binnenstad vind je, gevestigd in een voormalig schoolgebouw, het Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen én Erfoedcentrum De Domijnen. Hier vind je een opvallend contrast tussen nu en vroeger en tussen lokaal en internationaal. Verwonder je over de ontwikkeling van internationale hedendaagse kunst en leer alles over de historie van Sittard en haar omgeving onder één dak. Laat je meenemen in de geschiedenis van de steentijd tot de stad vandaag de dag. Een tussenstop in het museum voorziet je van waardevolle informatie én indrukken, die je meeneemt tijdens de rest van je stedentrip.

Kastelen in en om Sittard

In de omgeving van Sittard barst het van de kastelen. Maak een rondje langs deze imposante bouwwerken die je vooral tegenkomt ten Noordoosten van de stad. Een mooie eerste stop is Kasteel Limbricht in het gelijknamige kerkdorp, waarvan de woontoren dateert uit de middeleeuwen. Op deze plek werden in het verleden onder andere heksenprocessen gevoerd. Het deed daarna onder meer dienst als jachtslot, noodhospitaal en interneringskamp voor Duitse krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig overnacht je er in een sfeervolle Bed & Breakfast of geniet je in het proeflokaal van smaakvolle gerechten. Vervolg je kastelentour onder meer langs Kasteel Obbicht, Kasteelruïne Born (met dierenpark erbij) en Kasteel Wolfrath om weer te eindigen in het centrum van de stad bij het kleinste kasteeltje van Nederland: Casa Mia. Vandaag de dag kun je in dit voormalig koetshuis overnachten in de Bed & Breakfast. Gaaf toch?

Foto 7. Overnacht in Casa mia, het kleinste kasteeltje van de stad. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Ook leuk

Foto 8. Drink een heerlijk Limburgs biertje of proef verrukkelijke streekgerechten op de Markt van Sittard. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-05-12 10:01:58 · Gepubliceerd: 28 mei 2021 - 14479

Activiteiten Kasteelpark Born

Nu te bezoeken

Creatieve Kribkes

 
Van 7 december 2024 t/m 5 januari 2025 staan er creatieve kribkes in het Kasteelpark. Hobbykunstenaars hebben met breigaren, verf en vellen papier prachtige creaties gemaakt.