door

Glamping? Nee, bamping! Dat is pas het echte kamperen

Foto 1. Het ultieme kamperen met alleen het allernoodzakelijkste: hangmatkamperen! Hier op een hangmatplek van Kriemelberg Bushcamp. En als het regent? Dan span je een zeiltje boven je hangmat. Foto: Kriemelberg Bushcamp

Ga back2basic: wildkamperen, maar dan legaal

30 mei 2021 bijgewerkt: 31 januari 2022 Toerisme Landelijk Slapen onder de sterren, midden in de natuur. 's Ochtends naar buiten stappen met de geur van het bos in je neus en een eekhoorntje weg zien schieten. Je potje koken voor de tent, terwijl vogels zingen in de takken boven je hoofd. Dit is kamperen zoals het ooit bedoeld was. Weg van het toerisme, de hotels, de strakke velden vol caravans en het drukke leven van alledag. Maar kan dit nog in Nederland, waar wildkamperen verboden is? Ja: op deze plekken kun je back to basic kamperen, alsof je in de natuur overnacht in plaats van op een kampeerterrein.

Hangmatkamperen

Om maar meteen heel basic te beginnen: slapen in een hangmat, direct onder de sterren! En bij regenachtig weer met een zeiltje erboven gespannen. Ideaal voor trekkers, want een hangmat met zeiltje neemt niet veel plek in en is zo opgehangen. En ook zo weer ingepakt. Geen last meer van dennenappels die in je rug prikken of naar één kant van de tent rollen als de bodem van je mooie plekje blijkt af te lopen. Mooi meegenomen: de ondergrond blijft intact en het gras groen.

Steeds meer natuurcampings hebben hangmatplekken, zoals Kriemelberg Buschcamp in Ermelo. De hangmatplekken vind je aan de rand van de camping, waar je nog als een echte bushcamper midden in een stuk bos kampeert. Van hier loop je zâ de Veluwe op. Ook bij Camping De Klashorst in Diffelen kun je hangmatkamperen. En: je kunt mee met bushcrafter Martin, eigenaar van de camping, om de fijne kneepjes van het overleven in de wildernis onder de knie te krijgen.

Op de site van Natuurkampeerterreinen kun je een hele hangmatroute uitstippelen, want daar staan zo'n dertig natuurcampings op met hangmatplekken. Let op: zomaar op de bonnefooi aanwaaien kan dit jaar bij veel campings niet, je moet meestal van tevoren reserveren.

Wildkamperen en bushcraften

Het echte wildkamperen kan nog bij Buytenplaets Suydersee in de natuur bij Lelystad. Het verschil met echt wildkamperen in bijvoorbeeld Zweden is, dat je het hier van tevoren moet regelen. Maar dan kun je ook de volle ervaring ondergaan in het bos naast de Buytenplaets, compleet met het zelf bouwen van je onderkomen! De materialen daarvoor liggen al op je te wachten. Daarmee zoek je je eigen plekje op in het bos en ga je aan de slag. Koken kan op de vuurplaats, waar materiaal ligt om zelf vuur te maken. Wil je niet zomaar in het diepe springen en zeker weten dat je droog blijft als het gaat regenen, ga dan voor wildkamperen inclusief bushcraftcursus. Begeleiders leren je de basic skills om midden in het bos te overleven. Vet!

Relaxen bij de boswachter

Midden in een van de grootste bossen van Nederland, het Drents-Friese Wold, ligt een sfeervol kampeerterreintje op een veldje. Dit is natuurkampeerterrein Oude Willem van Staatsbosbeheer, vlak bij Diever. Als je 's ochtends vroeg heel stilletjes naar buiten kijkt kun je zomaar een ree over het terrein zien trekken. De specht klopt op de bomen en 's avonds hoor je de reeën blaffen. Er zijn in de buurt zelfs dassen gespot. Vanuit je tent of gehuurde tipi loop je direct het bos in met zijn vennetjes, heide, stuifzandgebieden, moeras en bloeiende beekdalen. Voor de mooiste routes volg je de boswachterspaden. Een plekje om helemaal tot rust te komen, met overal de natuur om je heen.

Staatsbosbeheer heeft 23 natuurkampeerterreinen verspreid door Nederland, allemaal onder het motto 'Logeren bij de boswachter'. Dit jaar zijn de trekkersplekken gesloten: van tevoren reserveren is noodzakelijk.

Bij een particulier

Wie echt wil wildkamperen in Nederland kan altijd nog aankloppen bij particulieren. Als zij het goedvinden dat je op hun terrein staat, dan kan verder niemand dat verbieden. En dat kunnen mooie terreinen zijn, van weilanden bij de boer met verre uitzichten tot schuilplekjes op een landgoed. Voor wie niet zo makkelijk ergens aanbelt bij onbekenden voor een kampeerplekje is er Campspace.nl. Sta je zomaar opeens verscholen achter kassen aan het water, naast de vijver van een landgoed, in een voedselbos of in het hoge gras van een enorme tuin met een fantastisch uitzicht over de velden. Allemaal pareltjes, allemaal basic.

Ook met kinderen is er genoeg te vinden, bijvoorbeeld kamperen tussen de geiten, paarden en schapen van een zorgboerderij bij Borssele. Voor een kleine vergoeding mogen de kinderen een rondje op de pony maken, ze kunnen bij de overige dieren op bezoek en op 1 kilometer afstand ligt al een strandje.

Bamping bij Beekse Bergen

Ook bij Vakantiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek gaan ze back2basic. Aan het Victoriameer is een apart stuk bos opzij gezet voor het echte bampen. Hier zoek je zelf een plekje voor je tent: midden in het bos of vlak bij het meer. Dit is toch wel bamping met een beetje luxe, want er is van alles te doen. Je kunt er kanoën, yogasuppen, op schattenjacht met geocaching en zelfs leren hoe je een vuurtje maakt in de wildernis en daarop kookt. Een mooie start voor iedereen die wil uitproberen of bamping iets voor ze is, want je kunt een Back2Basic kidspakket of starterspakket bestellen bij de reservering. Verder hebben kinderen onbeperkt toegang tot Speelland Beekse Bergen. Terwijl zij ravotten, komen jij en je partner helemaal tot rust bij het door jullie zelf aangelegde vuurtje.

Aan de voet van een heuvel

Diep in het heuvelgebied van Zuid-Limburg ligt bij St. Geertruid Kampeerterrein De Heerkuil. Deze kleine, groene camping vind je aan de voet van een heuvel. Beneden liggen enkele grotere kampeerweiden, maar wie een eindje de heuvel opklimt komt bij afgeschermde plekjes tussen de bomen. 's Avonds fladderen de vleermuizen rond en kun je bij de kampvuurkuil kruipen. Of bij het vuurtje in een vuurschaal naast de tent. 's Nachts hoor je de uil van heel dichtbij roepen en 's ochtends word je wakker met vogelgezang. En hé, ze hebben ook plekken voor hangmatkampeerders.

De Heerkuil is één van de twintig rustige, verscholen kampeerterreinen van de NTKC, de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Ze liggen verspreid over het land, ideaal om een fietskampeertocht uit te stippelen. En nee, er is geen elektriciteit. Op deze terreinen beleef je nog echte nachten.

Ook interessant

Foto 2. Steeds meer campings creëren een apart stuk voor mensen die graag bampen. Zoals Vakantiepark Beekse Bergen, waar je sinds dit jaar in een apart stuk bos back2basic kunt. Foto: Vakantiepark Beekse Bergen / Libéma

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2022-01-31 17:22:48 · Gepubliceerd: 30 mei 2021 - 1994