door

De Gouden Koets is weer te zien voor publiek!

Foto 1. Bewonder de Gouden Koets vanaf 18 juni op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Foto: Amsterdam Museum © Arthur van der Vliesmin

Ontdek de verhalen rondom een omstreden vervoersmiddel

archief oud artikel 16 juni 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Vanaf vrijdag 18 juni is de Gouden Koets na jaren van restauratie eindelijk weer te zien voor publiek. Bewonder het omstreden Koninklijke rijtuig van heel dichtbij, samen met de tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Ontdek ruim 120 jaar aan verhalen en laat je meenemen langs verschillende perspectieven.

Glazen vitrine op binnenplaats Amsterdam Museum

Het is midden in de nacht als een reusachtige kist heel voorzichtig over het dak van het Amsterdam Museum wordt getakeld. Aan boord van dit 'pakketje' is één van de pronkstukken uit de collectie voor de nieuwe tentoonstelling 'De Gouden Koets', namelijk... de Gouden Koets! Na vijf jaar van restauratie, is het iconische Koninklijke voertuig weer klaar voor gebruik. Desondanks neemt de koninklijke familie zelf voorlopig geen plaats in de glimmende wagen. De beeltenissen op de koets, die herinneren aan het koloniale verleden van Nederland, doen al jaren lang behoorlijk wat stof opwaaien. Daarom is besloten de koets in ieder geval tot en met 27 februari 2022 in een glazen vitrine tentoon te stellen op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Daarbij zijn zes museumzalen ingericht die bezoekers álles vertellen over de historie van en de verschillende perspectieven op de Gouden Koets.

Bestel direct en gemakkelijk je tickets voor het Amsterdam Museum en de Gouden Koets via DagjeWeg.NL Tickets!

Zalen vol verhalen

De Gouden koets zelf vormt letterlijk het middelpunt van de tentoonstelling. Vanuit zes speciaal ingerichte zalen kijk je door de ramen uit op het hoofdobject. Maar er is nog veel meer interessants te zien! Ondertussen wandel je namelijk langs bijzondere objecten die je mee terug nemen in de tijd en die de koets plaatsen in de samenleving van vandaag. Verwacht een breed scala aan onderwerpen, zoals het Oranjehuis, de democratie, de band met de stad Amsterdam én het koloniale verleden. Maak kennis met de bedenkers, bouwers, toeschouwers, demonstranten, nazaten van de mensen die op de koets staan afgebeeld en met de Koninklijke familie. De expositie probeert je niet één richting op te duwen, maar daagt je uit om een eigen mening te vormen. De Gouden Koets wordt op die manier een mooi symbool voor het debat over de onderwerpen die de maatschappij bezighouden.

Cadeau voor Koningin Wilhelmina

Toen Koningin Wilhelmina tijdens haar kroning in 1898 de troon besteeg, gaf de stad Amsterdam haar een bijzonder cadeau. Een blinkend vervoersmiddel dat het staatshoofd en diens troonopvolger kan gebruiken tijdens feestelijke gelegenheden, zoals Prinsjesdag en koninklijke huwelijken. Na Prinsjesdag 2015 was de Gouden Koets toe aan een grondige restauratie van onder meer de wielen en het houtsnijwerk. Vijf jaar later is dit grootonderhoud voltooid. Of het rijtuig zijn langste tijd als officieel vervoersmiddel heeft gehad, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat het genoeg voer geeft voor discussie. Tijdens de tentoonstelling, die op donderdag 17 juni wordt geopend door Koning Willem-Alexander, schuwt het Amsterdam Museum de pijnpunten en de verschillende standpunten dan ook niet. Verdiep je eens écht in de geschiedenis en het gebruik van de koets. Het biedt in ieder geval een unieke kans om dit bijzondere object eens van heel dichtbij te bekijken.

Deel je eigen visie op de Gouden Koets

Maar behalve je mening vormen, nodigt het museum je ook van harte uit om je eigen visie te delen en om eigen ideeën aan te dragen. Hoe zou de koets er anders uit kunnen zien? Ga aan de slag in augmented reality! Ook als je niet naar de hoofdstad kunt of wilt reizen, biedt het Amsterdam Museum je de mogelijkheid om meer informatie te vergaren én om je mening te geven over de Gouden Koets. Tijdens de tentoonstellingsperiode doet het museum alle provinciehoofdsteden aan met een mobiele installatie.

Ook interessant

Foto 2. Het zijpaneel 'Hulde der koloniën'. Foto: Amsterdam Museum © Nicolaas van der Waay
Foto 3. Bekijk de Gouden Koets van heel dichtbij. Foto: Amsterdam Museum © Nicolaas van der Waay

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-01-20 10:31:33 · Gepubliceerd: 16 juni 2021 - 1782