archief oud artikel 10 oktober 2005 Utrecht, Utrecht Het Yo! Opera Festival brengt van woensdag 12 tot en met zondag 16 oktober nieuwe opera's uit in binnen- en buitenland in theaters, rijdende bussen, een flat, een brug en andere spannende locaties. Eens in de twee jaar brengt het Yo! Opera Festival de internationale (jeugd)operawereld bij elkaar in Utrecht. Het festival verleidt jong en oud om opera te horen en te zien met de onbevangenheid en openheid van een kind.
In de Stadsschouwburg, Theater Kikker en op locatie zijn eigentijdse opera's te zien, afkomstig uit heel Europa. Het festival opent met Rough Girls. De toeschouwer wordt naar binnen gelokt met de Puksånger-lockrop van Karin Rehnqvist. Daarna klinken de stemmen van professionals en meiden van het Oosterlicht College in een compositie van Merlijn Twaalfhoven. Voor de kinderen speelt Opera Omnia uit Noorwegen zijn nieuwe ‘vogelopera' en herhaalt wegens succes de peutervoorstelling Poy!. Twintig Engelse jongeren van de Glyndebourne Youth Opera Group combineren de eeuwenoude opera Acis & Galatea van Händel met hun eigen composities en teksten en presenteren deze op een speciale locatie. Het Belgische Muziektheater Transparant komt met een nieuw jongerenproject SaulPain. In een zomerstage vertimmeren, vertalen en versleutelen enthousiaste leerlingen van conservatoria en muziekscholen muziek van Händel, Purcell en Monteverdi. Daarnaast brengt MT Transparant een bewerking van Dido met de befaamde poppenspelers van Froe Froe en Arthur, een coproductie met Laika. Uit Nederland is de nieuwe voorstelling ZoZijnZe te zien van Opera Cinema Nederland, over vrouwen die zich tot ontrouw laten verleiden door hun vermomde geliefdes. Naast avondvullende voorstellingen zijn er miniopera's, doorlopende performances en het koorproject De Zingende Stad.
Opera in de bus
Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober krijgt Utrecht er zes rijdende theaters bij. Regisseurs, tekstschrijvers en componisten maken voorstellingen samen met kinderen, jongeren, buschauffeurs, wijkbewoners en amateurkoren, die opgevoerd gaan worden in stadsbussen van de GVU en op diverse wijklocaties. De reizigers van lijn 11 worden meegenomen op een muzikale droomreis. Een tocht van oud naar nieuw, met reisgedichten waarin kinderen uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis schrijven over hun dromen en hun toekomst. Nietsvermoedend stappen mensen in de bus van lijn 27, die hen zal meenemen op archeologie-excursie naar Leidsche Rijn. Alleen verloopt deze rit anders dan verwacht. Op lijn 1 krijgen we de komische, tragische, ontwapenende en schokkende verhalen van de buschauffeurs van de GVU te horen. In lijn 5 mag iedereen meezingen en op lijn 8 (Kabuski) zorgen de geluiden van de bus voor de nodige verrassingen. De rijdende opera van lijn 3 geeft een kijkje in de rijke geschiedenis van Amsterdamsestraatweg en Zuilen.
Kinderen en jongeren die graag zingen en dat willen laten horen, kunnen op zaterdagavond terecht in de Stadsschouwburg. Er is een open podium voor iedereen tussen de 6-18 jaar, met onder andere Zingen Met… waarin kinderen samen met hun opa of oma muziek laten horen uit hun geboorteland. Hoogtepunt is een speciaal voor deze avond gecomponeerd koorstuk, gezongen door tientallen Utrechtse koren. De avond wordt afgesloten met een Meezing Opera Concert in de Blauwe Zaal, Opera Café in de Zindering en de voorstelling SaulPain in de grote zaal.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 oktober 2005 - 1071