250 jaar Amsterdamse modegeschiedenis in Nieuwe Kerk
archief oud artikel 15 september 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam, de stad waar je alles dragen kan, inspireert al decennialang, zo is te zien in de grote modetentoonstelling Maison Amsterdam. De expositie in de Nieuwe Kerk te zien vanaf 18 september, brengt je op iconische plekken in de stad in verschillende tijdperken. Zie het modebeeld en de maatschappij veranderen aan de hand van zo'n 150 modecreaties. Slotstuk van de enorme modeshow door Amsterdam is, zoals het hoort, een bruidsjurk. En niet zomaar een, maar die van onze eigen Koningin Máxima.
Modebeeld op straat
Loop vanaf de Dam de Nieuwe Kerk binnen en je staat meteen weer op de Dam. Een iconische plek in Amsterdam, waar de stad feestviert, herdenkt en samenkomt. En waar je in de tentoonstelling Maison Amsterdam, te zien tot 3 april 2022, door foto's, schilderijen en prenten ziet hoe het modebeeld op straat veranderde. Van vrouwen in een hoepelrok tot de hippie-oufits in de sixties en allemaal in de minirok. Het Amsterdam Museum, partner van Maison Amsterdam, dook voor de grote modetentoonstelling in het depot en duikelde daar heel veel modecreaties op, van galajurken en een statement dress tot de hotpants. In totaal zijn er in Maison Amsterdam ruim 150 creaties te zien, historisch en hedendaags, die allemaal iets vertellen over Amsterdam als modestad.
Vrijheid in de mode
De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is niet zomaar een overzicht van mode in Amsterdam, maar verbindt kleding aan thema's duurzaamheid, gender en diversiteit. Ben je vrij om je te kleden hoe je wilt? Dat zegt veel over de maatschappij van dat moment. In het Amsterdamse Vondelpark kregen dames een speciale wandeljapon, waarin ze net iets vrijer konden bewegen. Zij konden zich niets voorstellen bij de roaring twenties, toen de rok tot op de knie kwam! Maison Amsterdam slaat geen tijdperk over en weet dit steeds te verbinden met de Amsterdamse cultuur en bekende plekken in de stad. Het verhaal van vrijheid en vieren komt samen in een opvallende modecreatie: de Amsterdam Rainbow Dress. De rok bestaat uit vlaggen van landen waar homoseksualiteit illegaal en dus strafbaar is. Past een land deze wetgeving aan? Dan wordt die vlag vervangen door een regenboogvlag.
Persoonlijke kledingstukken
Precies op de plek waar Willem-Alexander en Máxima elkaar in 2002 het ja-woord gaven vind je het klapstuk van de tentoonstelling: de bruidsjurk van Máxima. De ivoorkleurige trouwjurk, ontworpen door Valentino, heeft een vijf meter lange sleep en is gemaakt van Mikado-zijde en geborduurd kant. Voor Maison Amsterdam doken nog zes andere bekende mensen in hun kledingkast voor een bijzonder en persoonlijk kledingstuk. Als bezoeker kom je eerst burgemeester Halsema tegen die je in een video welkom heet in de tentoonstelling en vertelt over de ambtsketen in regenboogkleuren. Van Jeangu Macrooy is er de outfit te zien die hij droeg tijdens zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival dit jaar in Rotterdam. Louki Boin heeft een lang lederen vest ingebracht, dat Peter van Haar speciaal voor haar maakte. Hij runde destijds een bekende boetiek in een van de winkelpanden aan De Nieuwe Kerk. Veteraan Peter Bercx presenteert zijn Barathea, het nette tenue van het Korps Mariniers, dat hij onder meer droeg tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei op de Dam.
Ook interessant
- Expo's, musea en andere uitjes om te ontdekken. Deze nieuwe uitstapjes zijn net open;
- Sneaky Shoes: bewonder sneakers in het museum;
- Amsterdam op het mooist! Maak een mooie rondvaart door grachten!
- Laatst gewijzigd: 2022-02-24 10:42:44 · Gepubliceerd: 15 september 2021 - 2201
Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam
Nu te bezoeken
Ontdek De Nieuwe Kerk
Een van de bekendste monumenten van Amsterdam wordt deze zomer flink onder handen genomen. De acht metershoge zuilen van de kerk zijn dringend toe aan een nieuwe fundering. Een indrukwekkende...
Activiteiten Amsterdam Museum
Binnen enkele weken te bezoeken
Vier de opening van Vrouwen van Amsterdam
Zonder vrouwen zou Amsterdam niet kunnen bestaan. Hun aanwezigheid heeft de stad mogelijk gemaakt én gevormd. Maar in de geschiedenisboeken domineert het mannelijke perspectief. Daarom opent het...