Walsen, ruiken en proeven bij deze Nederlandse wijngaarden!
18 september 2022 bijgewerkt: 17 november 2024 Toerisme Landelijk Een 'heerlijk volle Groesbeek' of een 'goed wijnjaar in Zuid-Limburg'. Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Bij wijnranken denk je immers eerder aan warme streken in Zuid-Europa dan aan ons eigen land. Maar voor een heerlijk glaasje rood, wit of rosé kun je prima terecht om de hoek! Bezoek ook eens deze Nederlandse wijngaarden voor een rondleiding of wijnproeverij.
Nederland wordt een echt wijnland
Bij een wijnboer denk je misschien direct aan zo'n typisch Frans mannetje met een alpinopet een een grote snor. Maar wist je dat ook ons eigen Nederland bomvol staat met wijnstokken? En... het worden er steeds meer! Inmiddels zijn er binnen de landsgrenzen zelfs meer dan 170 wijngaarden, waarvan je de meeste kunt bezoeken voor een rondleiding en/of een proeverij. Denk er zelf een mediterraan muziekje bij en je waant je voor heel even in Toscane, de Bourgogne of de Rioja. Wij zetten een aantal toffe wijntripjes in eigen land voor je op een rijtje.
Bezoek hét wijndorp van Nederland
Groesbeek, Gelderland We beginnen natuurlijk in 'hét wijndorp van Nederland', zoals Groesbeek zichzelf maar al te graag noemt. En terecht! Als echte wijnliefhebber ben je hier helemaal in je nopjes. Het Gelderse dorp telt namelijk zeven wijngaarden. Wat het dorp zo geschikt maakt voor de wijnteelt? De mineraalrijke lössgrond zorgt voor de perfecte voedingsbomen voor de druiven. Ga langs in Groesbeek en maak een schitterende wijnwandeling (8,5 âf 13 kilometer) of spring op fiets voor de speciale wijnroute (30 kilometer). Geniet van het waanzinnige uitzicht vol wijnranken en stop bij verschillende boerderijtjes. De route start bij het Nederlands Wijnbouwcentrum, waar je terecht kunt voor een proeverij met wijnen uit de buurt. Ondertussen hoor je alles over de streek en het ontstaan van de Groesbeekse wijncultuur.
Foto 2. Proef een heerlijk wijntje uit 'hét wijndorp van Nederland' in het Gelderse Groesbeek. Foto: André LöwenthalEen heerlijk glaasje uit de Limburgse heuvels
Zuid-Limburg Een andere wijnstreek die je als amateurvinoloog absoluut niet mag missen, is Zuid-Limburg. In Vijlen vind je bijvoorbeeld de oudste (Wijndomein St. Martinus) en in Ubachsberg de hoogstgelegen (Wijngoed Fromberg) wijngaard van Nederland. En waar het Limburgse heuvellandschap vaak toch al zorgt voor een vakantiegevoel, versterkt de aanwezigheid van duizenden wijnstokken dit nog eens extra. Wil je weten waar je precies moet zijn voor een stevig glas rood, de beste wijn om te drinken bij asperges of een feestelijk bubbeltje? Check het overzicht van alle wijngaarden in Zuid-Limburg van Visit Zuid-Limburg en zak af naar het Zuiden.
Foto 3. Struin rond tussen de wijnstokken, gewoon bij Wijngaard Stokhemer Wingert in Zuid-Limburg. Foto: © Visit Zuid-LimburgBezoek een van Nederlands grootste wijngaarden
Dreischor, Zeeland De naam van Wijnhoeve De Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor is wat verwarrend. met 63.000 wijnstokken en een oppervlakte van ruim 14 hectare is het namelijk een van de grootste wijngaarden van Nederland. En als je een Zeeuws wijntje drinkt, moet die natuurlijk goed smaken bij typisch Zeeuwse streekproducten als mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze voor de druivenrassen bij De Kleine Schorre is hier volledig op afgestemd. Volg een rondleiding (vanaf 10 personen) waarbij je leert hoe de druiven groeien en hoe het bottelen van de wijn in zijn werk gaat. Oh, en als je er dan toch bent, geniet dan ook van een proeverij in het proeflokaal.
High wine tussen de wijnranken
Amstelveen, Noord-Holland Wie aan Amstelveen denkt, heeft waarschijnlijk niet direct plaatjes van wijnstokken vol druiven in zijn hoofd. Maar wie door Wijngaard De Amsteltuin wandelt, waant zich toch echt even in Frankrijk of Italië. Hier vind je namelijk de trots van Annelies en Douwe, die hun kantoorbaan vaarwel zeiden en startten met het verbouwen van heerlijke wijnen. En die kun je proeven! Neem voor een high wine bij deze duurzame wijngaard plaats aan één van de tafeltjes midden tussen de druiven. Romantischer wordt het niet. Uiteraard met een huisgemaakte wijn en een mand vol lekkere hapjes.
Wijnweekend in de Achterhoek
Achterhoek, Gelderland Dat de Achterhoek een plek is om helemaal tot rust te komen, mag inmiddels geen verrassing meer zijn. Maar wist je dat je hier, naast boeren in de veeteelt en de akkerbouw, ook heel veel wijnboeren vindt? Gelderland is de provincie met de meeste wijngaarden van Nederland en een groot deel hiervan bevindt zich in de Achterhoek. Bij veel van deze bedrijfjes volg je boeiende rondleidingen die je alles vertellen over het ambacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van Wijngaard Schepershof (Groenlo), Wijnboerderij 't Heekenbroek (Drempt) en Wijngaard De Reeborghesch (Winterswijk)? En... na de proeverij kun je bij al deze locaties blijven slapen, want uitspugen is ook zo zonde. Maak er een compleet wijnweekend van!
Zelf aan de slag bij El Placer in Lelystad
Lelystad, Flevoland Iets ten Noorden van Lelystad ligt de biologische Wijngaard en wijnmakerij El Placer. Liefhebbers van rode wijn en rosé, maar ook van grappa en verschillende likeuren halen hier hun hart op. Op vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur wandel je als individuele bezoeker op je dooie gemakje door de wijngaard of loop je de informatieve wijnroute. Of boek een rondleiding met wijnproeverij en hoor het verhaal van de wijngaard. Heb je er dan nog geen genoeg van? Geen probleem. Doe tijdens een drie tot vier uur durend bezoek mee met alle dagelijkse werkzaamheden van de wijnmakerij. Liever écht zelf aan de slag. Kies dan voor een toffe workshop wijn maken, waarbij je de basisbeginselen leert, of volg een cursus wijnproeven om de smaken te leren herkennen.
Ook leuk
- Vind nog veel meer wijngaarden en wijnproeverijen op DagjeWeg.NL;
- Bezoek het Nederlands Wijnmuseum met korting;
- Liever bier? Neem een kijkje in de ketel tijdens deze brouwerijtours;
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-11-17 02:31:21 · Gepubliceerd: 18 september 2022 - 2461