Speel spelletjes, doe proefjes en ga op ontdekkingstocht door het riool
2 oktober 2021 bijgewerkt: 10 mei 2023 Toerisme Arnhem, Gelderland Midden in én onder het Arnhemse Park Sonsbeek ligt een oude watermolen. In dit prachtige gebouw is het Nederlands Watermuseum gevestigd. Een gaaf doe-museum waar kinderen (en stiekem ook volwassenen) zich kunnen vermaken met leuke waterspelletjes én ook nog eens heel veel leren. Dat wilden we wel eens zien.
Spelen én leren met water
"Mam, ik ga hoor!" We zijn op pad met Jack (5), Megan (4) en hun moeder. Het ongeduld spat van de enthousiaste smoeltjes af. Terwijl mama nog even iets vraagt aan de receptioniste, duiken de kinderen als een speer de trap af, de diepte van het Nederlands Watermuseum in. "Je mag alles aanraken, anders gebeurt er niks", verzekert een medewerkster ons nog snel. En dat laten de vrolijke kleuters zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Binnen no time staan ze in de grote ondergrondse ruimte vol gave doe-dingen. De eerste activiteit die we bij binnenkomst tegenkomen, is meteen favoriet. Door zelf sluizen te plaatsen en weer weg te halen, stroomt het water steeds op een andere manier naar beneden. Wacht je te lang, dan bestaat de kans dat je een beetje nat wordt door de rondvliegende spetters. En dat is precies wat dit museum voor kinderen zo tof maakt. Want lekker met water spelen is niet alleen superleuk, maar ook nog eens heel leerzaam.
Sluizen, zeepbellen en wasmachines
Even later trekken de twee pijlsnelle springveertjes een sprintje naar een klein rond platform iets verderop. "Kijk, ik maak een bubbels", roept Jack, terwijl hij een hoepel optrekt tot vlak onder zijn oksels. Megan is al een paar meter doorgerend. Ze probeert uit alle macht een grote hendel in te drukken. Het is een beetje zwaar, maar met wat hulp van moeder, gaat het wel. 'Blub'... een bubbel borrelt naar boven door een lange koker die reikt tot aan het plafond. Met grote ogen volgt ze het verschijnsel helemaal tot aan het dak. We lopen verder naar een hoek waar huishoudelijke apparaten staan: wasmachines, vaatwassers en een wc-pot. Maar dit zijn niet zomaar apparaten. Je kunt namelijk door een kijkgaatje turen, net als een kijkdoos. Is dat nou een feestje? En waar komt dat gezang vandaan? Letterlijk in alle gaatjes van dit museum is iets te doen of te leren. Gaaf!
Ontdek het riool
"Bah, poep!", galmt het uit een fraai nagemaakte rioolpijp. Wanneer je even bukt en naar binnen kijkt, doemt een compleet buizenstelsel op. Jack en Megan kruipen erdoorheen met een glimlach van oor tot oor. Tijdens hun ontdekkingstocht door het riool maken ze kennis met alles wat daar drijft én leeft. "Is dat een rat?" Direct ernaast vinden we de volgende favoriet. "Mag een broodje ook in de wc, mama?", vraagt Megan. Nou, daar kom je maar op één manier achter! Vol interesse buigen de kinderen zich over een ingenieus apparaat, een soort flipperkast. Door een boterham (in de vorm van een houten kaart), in de gleuf te stoppen, begint er een knikker te rollen. Komt-ie vast te zitten, dan mag het thuis ook niet in het toilet. "Nee mama, hij zit vast." Inmiddels zijn we alweer een uur binnen. De goede mix van leren en doen, zorgt ervoor dat de tijd vliegt.
Laagdrempelige informatie voor jong én oud
Maar behalve allerlei leuke spelletjes, vind je verspreid door het museum ook tal van creatieve en tot de verbeelding sprekende informatieplekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een badkuip met daarop een piepklein theelepeltje. “Stel dat al het water op aarde in deze badkuip past, dan is maar één theelepel water beschikbaar voor planten, dieren en mensenâ€, staat er te lezen. Het voorbeeld grijpt ook de jonge kinderen direct. En dat is knap, want met zoveel leuks in de buurt is het niet altijd makkelijk om de aandacht vast te houden. Waar blijft het gezuiverde water als je thuis de kraan dichtdraait? Hoeveel liter water is er nodig voor de productie van één spijkerbroek? En wat kun je zelf doen om water te besparen? Het zijn voor ouders vaak ook vragen waar ze het antwoord niet direct op weten. Na een bezoekje gaan ook vader, moeder, opa, oma, juf en meesters met een hoofd vol nieuwe informatie naar huis.
Wat blijft drijven?
"Gaan we nu een proefje doen?" Jack heeft er helemaal zin in. Na ruim anderhalf uur onder de grond nemen we plaats in de Waterwerkplaats op de eerste verdieping. Tijdens weekenden en schoolvakanties kun je hier terecht voor allerlei leuke waterproefjes. De kinderen krijgen een bak water en een potje met voorwerpen zoals een LEGO®-blokje, een knikker en een houten stokje. Vooraf moeten ze inschatten of iets zinkt of toch blijft drijven. "Hé!" roept Jack verbaasd als de paperclip naar de bodem zinkt. "Dat was niet de bedoeling!" Na zo'n twintig minuten, zijn ze eruit: steen zinkt, hout drijft. We lopen het hoekje om, waar we een op het oog normale woonkamer binnenstappen. Maar met één druk op de knop verandert alles. De tune van het Journaal klinkt en de nieuwslezer kondigt een overstroming aan. Met het spel 'Als het water stijgt' word je uitgedaagd om keuzes te maken. Beslis snel wat je meeneemt naar de bovenste verdieping van het huis. Wat is het allerbelangrijkste? "Mag ik de bal meenemen, mama?"
Na alle indrukken in het museum zelf, gaan we weer naar buiten. Een donkere wolk komt steeds dichterbij, maar het is nog niet uit met de pret. Buiten kun je namelijk ook nog fijn met water spelen. Sluizen, waterraden en kanaaltjes, Jack en Megan willen nog niet naar de auto. Maar als de eerste druppels vallen, komt na twee uur een einde aan een geslaagd middagje plenzen, spetteren, proefjes en spelletjes!
Bezoek het Nederlands Watermuseum met 15% korting. Bestel je kaartjes online via DagjeWeg.NL Tickets.
Ook leuk
- Weekendje van maken? Hier kun je overnachten in Arnhem;
- Maak er een compleet dagje Arnhem van met al deze leuke uitstapjes;
- Dit zijn de tofste dagjes uit met kleuters;
- Duik in de wereld van LEGO® bij LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen Discovery Centre Scheveningen;
- Bekijk de top 5 aanbiedingen op DagjeWeg.NL Tickets;
Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-05-10 10:50:02 · Gepubliceerd: 2 oktober 2021 - 5114
Activiteiten Nederlands Watermuseum
Binnen enkele weken te bezoeken
IJskoude proefjes in het Watermuseum
Ga deze kerstvakantie aan de slag met ijskoude proefjes in het Watermuseum! Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.