Voor elke leeftijd is hier iets te doen!
17 oktober 2021 bijgewerkt: 6 juni 2024 Toerisme Lemelerveld, Overijssel Het zonnetje schijnt als we aankomen bij Natuurlijk Heidepark. Eerst even wat drinken op het terras naast de mooie zwemplas. Het water ligt er stil bij. Oktober is begonnen en dan is het zwemmen officieel afgelopen, hoewel één vaste bezoeker nog baantjes trekt in het diepe gedeelte van het meertje. Een jong gezin loopt door naar het Kabouterdorp, waar kinderen gratis mogen spelen. Maar wij komen op deze mooie vrijdag vooral kijken naar de nieuwste aanwinst van Natuurlijk Heidepark: een klimbos. "We hebben al veel bezoekers gehad sinds de opening", vertellen Marian Hagedoorn en Marco Broeks van het park. "De reacties zijn enthousiast. Mensen vinden het een pittig, uitdagend klimbos." Dat wordt deze maand nog uitdagender, want in de herfstvakantie kun je komen klimmen in het donker!
Zwemmen, spelen en nu ook klimmen
Bij de mensen in de omgeving van Natuurlijk Heidepark is de zwemplas al heel wat jaren een geliefde plek in de zomer. Marian Hagedoorn: "Met alle bomen is het hier heerlijk als het warm is. In 2013 konden we dankzij een subsidie wat speeltoestellen neerzetten, zodat kinderen ook buiten het water wat te doen hadden. Uiteindelijk kwam er een speeltuin in kabouterthema en wat later ook een kabouterpad. Maar we wilden alle leeftijden iets bieden naast het zwemmen. Het is belangrijk dat iedereen en zeker de jeugd meer actief is en meer buiten komt. Uiteindelijk kwamen we op het idee van een klimbos." Marco Broeks, de beheerder van het klimbos: "De bomen staan al op het terrein, dus een klimbos was een logische keuze."
Vier klimroutes
Eerst is onderzocht of de bomen gezond zijn. Daarna werden vier routes uitgezet, waaronder één lage. Marco wijst naar een hoge houten toren op het terrein. "Onze klimtoren is de enige toegang tot het klimbos. Zo kunnen zwemmers niet stiekem de routes op, wat gevaarlijk voor ze zou zijn." Marian: "Maar de klimmers kunnen in de zomer, als ze warm en bezweet zijn, wel lekker het water induiken om te zwemmen. In ons park kan iedereen op allerlei manieren buiten bezig zijn." Marco: "En dankzij het klimbos kun je hier nu ook in de winter terecht, want dat is het hele jaar open. Klimmen kun je namelijk bij heel veel weersomstandigheden, ook als het koud is. Je wordt er vanzelf warm van."
DagjeWeg.NL nam een kijkje bij Natuurlijk Heidepark
Uniek parcours
Het klimbos opende op 24 april 2021. "We hebben al veel enthousiaste klimmers hier gehad", vertellen Marco en Marian. "We horen van bezoekers die ook andere klimparken hebben bezocht dat ons klimbos uitdagender is dan veel andere." Marco: "We hebben goed nagedacht over de routes. Daarbij zijn we niet op zoek gegaan naar extremen, maar naar uniek. Vrijwel elk obstakel is uniek, op een paar na. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de klimroutes te halen zijn, ook de moeilijkste. Als klimmers er niet uitkomen geven we aanwijzingen. Natuurlijk nadat ze het eerst zelf geprobeerd hebben, want dat maakt de routes juist leuk. En soms hilarisch."
Veilig systeem
Je betaalt voor 2,5 uur klimmen, inclusief instructie. Iedereen die 1.30 meter of langer is kan meedoen, kinderen tot en met twaalf jaar wel onder begeleiding. Marco laat op het oefenparcours bij de toren zien hoe veilig het systeem is dat ze gebruiken. Een beugel aan je harnas schuift via een ijzeren constructie over het touw, waardoor je altijd vastzit. "Zelfs voor kinderen is dit makkelijk te doen. En ons systeem is niet te manipuleren, deelnemers kunnen nooit zichzelf losmaken. Ook mensen die in het begin wat angstig zijn merken al snel dat ze niet kunnen vallen en krijgen daarna echt plezier in het klimmen."
Zwemplas met kleutergedeelte
Vanaf de toren hebben we net even een ander zicht op de zwemplas van Natuurlijk Heidepark, met zijn stranden en zonneweiden. Van hier zijn de verschillende afbakeningslijnen in het water goed te zien. Achterin staan op het strandje verschillende speeltoestellen en kleine glijbaantjes het water in. Marian: "Het achterste gedeelte is het kinderbad, niet meer dan 60 centimeter diep. Er is ook een waterpomp om mee te spelen. En graven in het zand mag natuurlijk altijd, rondom de hele plas. We hebben schepjes en emmertjes liggen voor mensen die zelf niets hebben meegenomen, net als speelattributen voor in het water. Wanneer aan het eind van de dag blijkt dat er wat teveel gaten zijn gegraven en kastelen gebouwd, dan slepen de vrijwilligers alles weer vlak."
Eilandje en groot vlot
Achter de lijn die aangeeft waar het kinderbad eindigt ligt een eilandje met een trekvlot ernaartoe en diverse touwbruggen. Dit gedeelte is voor oudere kinderen en wordt ongeveer anderhalve meter diep. Een tweede lijn scheidt het van het derde deel van de zwemplas, waar een groot vlot in ronddrijft. Marian: "Daar kan het wel tot drieënhalve meter diep zijn. Het water is van heel goede kwaliteit, want er welt vanuit de bodem altijd nieuw schoon water omhoog. Graskarpers houden de plantengroei in bedwang. Het zwemmen is niet duurder geworden met de komst van het klimbos, wan we willen dat het goed toegankelijk blijft voor iedereen in de buurt. Daarom hebben we ervoor gekozen dat je apart betaalt voor het klimmen."
Kabouterdorp met huisjes
Terwijl Marian ons meeneemt naar het Kabouterdorp, blijft Marco bij de klimtoren. Er komt namelijk een groep aanlopen voor het klimbos. Een bedrijfsuitje, vertelt Marian. "Straks komt er ook nog een gezin klimmen. In het weekend wordt het een stuk drukker." Het Kabouterdorp heeft een sprookjesachtige uitstraling met de grote rode airtrampoline vol witte stippen, houten speeltoestellen en twee prachtige kabouterhuisjes. Op allerlei plekjes staan kabouters en er is een overdekte zandbak, waar ook wat fietsjes en skelters staan. Om de hele speeltuin staat een hek, zodat de kinderen veilig kunnen spelen. Voor de ouders is er een terras waarvandaan ze hun kinderen in de gaten kunnen houden. "En als je ze toch kwijt bent, dan vind je ze vast terug in de kabouterhuisjes", lacht Marian.
Gratis spelen
De huisjes blijken groot genoeg voor meerdere kinderen om in te spelen. In eentje staan kleine tafeltjes en stoeltjes. Zelfs wij voelen ons een beetje een kabouter als we binnen staan. Een grote poort tussen de twee huisjes leidt naar het kabouterpad. Marian opent het met een sleutel. "Kinderen kunnen altijd gratis spelen in het Kabouterdorp", vertelt ze. "Het kabouterpad volgen is niet gratis, maar voor die prijs krijgen alle kinderen een rugzakje met wat drinken en wat lekkers erin. En een kaboutermuts die ze mogen houden. De begeleiders krijgen een rugzak met opdrachtenboekje en spullen voor de opdrachten. Vooral het loepbekertje, waarmee je goed beestjes kunt bekijken, is favoriet bij de kinderen."
Opdrachten tussen de bomen
Wij volgen de kabouterpalen langs het kabouterpad zonder boekje, eventjes kijken wat de kinderen allemaal tegen kunnen komen. Dat blijkt heel veel te zijn. Van piepkleine kabouterdeurtjes tot een schattige dierenweide met dieren in kabouterformaat. "Dit is één van de plekken waar een opdracht bij hoort,"vertelt Marian. "Je ziet het aan de kabouterpaal, want het is een van de grote palen." Het idee was om kort te kijken, maar we genieten teveel van de wandeling tussen de bomen rond het meertje en lopen lekker door. Halverwege is een picknickplekje gemaakt, met boomstammen om op te zitten en enkele grote paddenstoelen.
Toekomstplannen
Marian: "Het kabouterpad is helemaal gemaakt door vrijwilligers. Binnenkort worden de spullen weggehaald voor de winter en opgeknapt. Ook dat doen vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat dit allemaal mogelijk is en betaalbaar blijft." Op de terugweg naar het terras komen we nog langs een pannakooi en een plekje voor beachvolleybal. "We denken alweer na over nog meer activiteiten die we op Natuurlijk Heidepark willen aanbieden," vertelt Marian. "Het klimbos is een mooie aanvulling, maar er zijn ook jongeren en volwassenen die dat niet aanspreekt. We willen ernaartoe dat als je met een groep hier komt, er voor iedereen wat te doen is."
Ook leuk
- Op speurtocht, ronddwalen en wild spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe;
- Kamp Vught ontdekken met de nieuwe Audiotour Junior, waarin de verhalen van de kinderen uit het kamp worden verteld;
- Op safari in Nederland
- Of bekijk deze uitjes die leuk zijn met de hele familie.
Interview - Laatst gewijzigd: 2024-06-06 19:32:16 · Gepubliceerd: 17 oktober 2021 - 7665