door

Dagje museum? Deze tentoonstellingen kun je nu bezoeken

Foto 1. Ontdek de Koreaanse cultuur, van vroeger en nu, in het Keramiekmuseum Princessehof. Foto: Fotografie & concept: Anne Claire de Breij. Achtergrond: © National Palace Museum of Korea

Bekijk beroemde kunstwerken in boeiende exposities

archief oud artikel 27 oktober 2021 Cultuur Landelijk In alle rust langs de mooiste kunstwerken struinen en een meesterwerk van Van Gogh van dichtbij bewonderen. Of een blik werpen op het boeiende werk van restauratoren. Dit najaar kunnen kunstliefhebbers zich vergapen aan een aantal mooie exposities in verschillende musea. We verzamelden een 4 actuele tentoonstellingen die je dit najaar kunt bezoeken.

Hot en happening: Korea

LEEUWARDEN - Lange tijd was Korea een gesloten boek voor het Westen, maar inmiddels kunnen we niet meer om de Koreaanse cultuur heen. Neem alleen al de populaire K-pop bands en de Oscarwinnende film Parasite en heel recent de hitserie Squid Game. In de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden laat het Keramiekmuseum Princessehof je zien dat er wat de Koreaanse cultuur betreft nog veel te ontdekken valt. Uit het National Museum of Korea in Seoul zijn er prachtige en historische voorwerpen naar Leeuwarden gehaald, waaronder luxe gebruiksvoorwerpen van de Koreaanse elite. Bewonder de verfijnde celadon doosjes waar de Koreaanse vrouwen hun make-up en haaraccessoires in bewaarden en kom erachter hoe de beautycultuur van toen de basis is van het huidige Koreaanse schoonheidsideaal. Naast alle historische voorwerpen is er ook hedendaagse kunst te zien, waaronder een sculptuur van klei met water eromheen. Tijdens de tentoonstelling tast het water de klei steeds verder aan en zal het kunstwerk vergaan. De kunstenaar wil daarmee de tijd en de vergankelijkheid van de wereld laten zien. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 augustus 2022.

De aardappeleters. Misser of meesterwerk?

AMSTERDAM - Met het wereldberoemde schilderij De aardappeleters wilde Vincent van Gogh zich in 1885 bewijzen als een goede figuurschilder. Hij koos voor een moeilijke compositie en schilderde in donkere aardkleuren om de realiteit van het boerenleven weer te geven. Van Gogh was erg tevreden over het resultaat, maar hij kreeg van de buitenwereld veel kritiek op het schilderij. Toch is De aardappeleters nu een van Van Goghs beroemdste werken. Het Van Gogh Museum brengt nu een ode aan het werk en laat in de tentoonstelling De aardappeleters. Misser of meesterwerk? te zien hoe het werk ontstond en wat de betekenis erachter is. Bezoekers stappen in het museum als het ware in het schilderij en mogen aan de tafel gaan zitten in het Aardappeleters-atelier. Vorm een mening over het schilderij, kom tekenen aan de tekentafels en ontdek de 'nieuwe aardappeleters' en hun eetrituelen. En misschien weet je wel een eigen versie van De aardappelers te maken! De tentoonstelling is te zien tot en met 13 februari 2022.

Facelifts & Make-overs van beroemde kunstwerken

DEN HAAG - De eeuwenoude schilderijen van de grote meesters lijken haast ongedeerd door de tijd te komen. Allemaal dankzij het werk van restauratoren die verdwenen of vergeelde verflagen herstellen en strijden tegen houtworm en beschadigingen. In het Mauritshuis duiken bezoekers in het werk van deze kunsthelden, die ervoor zorgen dat ook de generaties na ons nog van een Rembrandt, Vermeer of Rubens kunnen genieten. Bekijk de gerestaureerde schilderijen en de intrigerende voor en na-beelden. Tussen al die verflagen halen restauratoren regelmatig geheimen naar boven, zoals bij de een schilderij van Pieter de Hooch. In wat een gezellig familietafereel lijkt, dook ineens de schim van nog een persoon op. Aan de tafel zat een soldaat aan tafel met een pul bier in zijn hand; de verklaring voor de extra pijp die nog op tafel lag. Wat moeten de restauratoren doen met deze figuur? In de tentoonstelling Facelifts & Makeovers mag de bezoeker kiezen: weghalen, de schim laten staan of de soldaat compleet reconstrueren? Maak zelf in een keuze in deze interessante tentoonstelling, te zien tot en met 9 januari 2022.

Picasso - Giacometti

WASSENAAR - Museum Voorlinden viert het vijfjarig jubileum met een grote overzichtstentoonstelling over twee van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Pablo Picasso en Alberta Giacometti. Waarom deze twee kunstenaars in één tentoonstelling? Dat laat Museum Voorlinden bezoekers in de expositie zien door hun werk naast elkaar te leggen. Na hun ontmoeting in 1931 wisselden de kunstenaars ideeën uit en bouwden een bijzondere vriendschap op. Door een chronologisch en thematisch overzicht zie je zelf het resultaat van deze vriendschap: er zijn duidelijk overeenkomsten te vinden in hun werk. Maar ook zeker verschillen! Ze waagden zich aan verschillende kunststromingen, inspireerden elkaar, maar nadat de vriendschap eindigde waren ze ook rivalen. Het levert in ieder geval een boeiende tentoonstelling op en een kijkje in de ontwikkeling van twee grote kunstenaars. De tentoonstelling Picasso - Giacometti is te zien tot 13 februari 2022.

Meer tentoonstellingen

Foto 2. Vincent van Gogh, 'De aardappeleters', april-mei 1885, olieverf op doek, 82 x 114 cm. Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
Foto 3. Pieter de Hooch (1629-1684), Een binnenplaats met een rokende man en een drinkende vrouw, c.1658-1660, Doek, 78 x 65 cm. Schenking van de heer en mevrouw Ten Cate-van Wulfften Palthe, 1947. In restauratie, gestart 2020. Foto: Mauritshuis
Foto 4. Links: Alberto Giacometti ,Selbstportrait, 1920. Fondation Beyeler, Riehen/Basel, Sammlung Beyeler. Foto: Robert Bayer Rechts: Pablo Picasso, Autoportrait, 1901, Musée national Picasso-Paris © Succession Picasso 2021. Foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) © Adrien Didierjean

- Laatst gewijzigd: 2022-01-05 14:09:47 · Gepubliceerd: 27 oktober 2021 - 1227

Activiteiten Keramiekmuseum Princessehof

Nu te bezoeken

Wu Zetian


Als eerste museum in Europa brengt het Princessehof het verhaal van een van de meest invloedrijke vrouwen in de wereldgeschiedenis tot leven. Een verhaal waarin handel, emancipatie en intriges een...