"Dit is supervet!"
8 november 2021 bijgewerkt: 21 september 2022 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Depot Boijmans Van Beuningen opende op 6 november de deuren. Eindelijk kon iedereen komen kijken wat er binnen in deze gigantische spiegelende 'bloempot' allemaal te zien is. Ook DagjeWeg.NL was van de partij, want we waren reuze nieuwsgierig naar het eindresultaat. En naar de vraag: skippen of zo snel mogelijk een ticket kopen? Kijk alvast met ons mee in het Depot voor het antwoord. Maar pas op, want spoilers!
Veel glas en chroom
Daar staan we dan, in de entreeruimte van Het Depot. Onze eerste indruk: wat een boel glas en chroom. En stofjassen. Daar hangt de verhoogde overloop rondom de entree vol mee. "Die zijn voor de rondleidingen", vertelt een vriendelijke medewerker. Hij verwijst ons ook naar de kluisjes van opengewerkt gaas op de overloop die je gratis kunt gebruiken. Je muntje of euro komt na afloop gewoon terug. Handig, want er mag niet veel mee naar binnen. En tijdens een rondleiding al helemaal niet, want daarmee ga je ook echt een van de 14 depotruimtes in en sta je midden tussen de opgeslagen kunstwerken. Die moeten wel veilig blijven. Maar zover zijn wij nog niet, want we willen eerst zelf onze weg vinden door De Pot, zoals veel Rotterdammers het gebouw noemen.
Kunst in een kunstwerk
Oh, wauw, is onze eerste reactie als we het trappenhuis inlopen en omhoog kijken. Die is helemaal open en ver in de hoogte zien we intrigerende kleurige geometrische figuren. Ook hier allemaal glas en staal, maar ook veel kunst! Overal hangen open vitrines, zodat je de werken erin van alle kanten kunt bekijken. We zien bijzondere theeserviezen en andere glimmende en historische voorwerpen. Beelden van groot tot klein, met daaronder een jongen die uit een gat in het dak van de vitrine kijkt, alsof hij uit een lift gluurt. En schilderijen, waar je hier ook de achterkant van kunt zien. Boven ons steken trappen kriskras over, van de ene naar de andere vloer. "Misschien moet ik het niet zeggen, maar ik denk toch aan Harry Potter", vindt de jongste in ons gezelschap. "Vanwege de schilderijen langs de trappen, net als in Zweinstein." Maar dan wel een heel moderne versie!
Overal naar binnen gluren
Op elke verdieping maken we een rondje rond het open trappenhuis en gluren we de ruimtes met opgeslagen kunst in. Daar kunnen heel verschillende dingen bij elkaar staan, wat extra duidelijk maakt dat we niet in een museum rondlopen. Daar zie je werken die bij elkaar horen, hier zijn ze opgeslagen naar materialen, of hangen alle schilderijen bij elkaar. In totaal zijn er veertien opslagruimtes voor metalen, organische en niet organische materialen, zwartwit- en kleurenfotografie en schilderijen. Sommige schilderijen kun je goed zien door het glas, maar van de meeste zie je alleen de zijkant in de verticale stellingen. Zo vormen ze opeens samen een abstract kunstwerk. Onze mobieltjes komen meteen tevoorschijn om foto's te maken.
Kijkje achter de schermen
Even verderop schieten we een gang in. Wat zou hier te zien zijn? Werkkamers! We zien middeleeuwse beelden, schilderijen en intrigerend gereedschap op de verder lege, witte tafels. Eén kamer ligt barstensvol witte kussentjes met rode polkadots. Die kussens blijken te horen bij de Infinity Mirror Room van kunstenares Yayoi Kusama. Ze worden hier opgeknapt. Ai, misschien hadden we toch op een doordeweekse dag naar Het Depot moeten gaan, in plaats van op een zondag. Dan kun je door de ramen namelijk de restaurateurs aan het werk zien! En krijg je een nog completer beeld van wat er zich allemaal achter de schermen van een museum afspeelt.
Prachtig uitzicht over Rotterdam
Er zijn genoeg ruimtes waar je gewoon in kunt, ook zonder rondleiding. Het zijn vrij lege kamers met tijdelijke tentoonstellingen en fantastische vergezichten door de ramen. In eentje hangt bijvoorbeeld een tijdlijn van de de verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen, die duurt tot 2028! Er is ook een video te zien over de verbouwingsplannen. Ons spreekt het idee om een pad dwars door het museum te maken voor voorbijgangers erg aan. Zo zie je van buiten al iets van wat er in het museum te zien is. Een andere ruimte bevat drie intrigerende kunstwerken van John Bock, waaronder een wel heel apart voertuig. Letterlijk hoogtepunt om Rotterdam te bewonderen is het dakterras met restaurant, waar onze tocht eindigt. Langs de bomen die hier zijn neergezet lopen we naar steeds een ander panorama van de havenstad. Wauw!
Midden tussen de kunstwerken
Op naar de laatste bijzondere ervaring: de instaprondleiding. Want waar ter wereld kun je midden tussen de opgeslagen kunstwerken van een museum staan? Nergens! Dus gaan de stofjassen aan en volgen we de gids. Kunst bekijken in een opslag blijkt heel anders te zijn dan in een museum. Hier draait het niet om de optimale beleving van de werken, je loopt als het ware door een immense kast waarin van alles door elkaar is verzameld. En dan vallen je opeens heel andere dingen op, zoals het materiaal zelf. Ook dankzij de gids die ons wijst op leuke details. Uniek om van dichtbij te zien hoe kunstwerken geconserveerd en gerubriceerd worden.
Tip: reserveer meteen bij binnenkomst een rondleiding in de entreeruimte. Er kunnen namelijk niet meer dan 13 personen per rondleiding mee! Anders wordt de klimaatregeling teveel ontregeld.
Ons oordeel
Na het bezoek aan het dakterras was het de hoogste tijd voor een late lunch in het restaurant, waar we komen via een glazen brug vol gekleurde geometrische figuren. Dezelfde die we hoog boven ons zagen toen we nog beneden stonden. Nadat we een plaatsje vinden aan een van de lange, houten tafels komen we erachter dat we al ruim twee uur hebben rondgelopen. Echt, zo lang al? De tijd is omgevlogen. En het was supervet, vinden we allemaal. Eigenlijk is ons oordeel dan al: niet skippen dit, maar zeker een keertje heengaan! Terwijl we op dat moment nog niet eens de rondleiding hadden gehad. Ook na de rondleiding, hoe speciaal ook, blijft voor ons het gebouw zelf met het mooie trappenhuis de absolute topper.
Leuke weetjes
- Het Depot is 39,5 meter hoog en bevat meer dan 151.000 kunstwerken, samen ruim 8 miljard euro waard!
- Download voor je gaat de app van Het Depot, want die geeft je veel extra informatie als je hem bij een QR-code in het gebouw houdt;
- De gratis rondleiding duurt een half uur, het bezoek aan de depotruimte is maximaal 10 minuten. Net als het maximum van 13 personen en de stofjassen is dit maximum van 10 minuten nodig om het klimaat in de ruimte optimaal te houden;
- De gezichtsbepalende vitrines in het trappenhuis zijn ontworpen door de Nederlandse kunstenares Marieke van Diemen;
- Niet schrikken van het gele of bruine water in de wc, dat komt niet door je voorganger, maar omdat er regenwater voor het spoelen wordt gebruikt;
- Er is een praktische reden dat het restaurant twee rijen met lange, houten tafels heeft in plaats van allemaal losse tafels. Het is de bedoeling dat de ruimte flexibel wordt gebruikt en deze tafels kunnen op hun kant worden gezet om de vloer vrij te maken;
- Naast Het Depot staat een wonderlijke, gekleurde paal van Pipilotti Ris. In de kop zit een projectie-apparaat dat 's avonds als het donker is zorgt voor een fraai gekleurde lichtshow op de grond, die weerspiegeld wordt in het gebouw.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-09-21 12:18:35 · Gepubliceerd: 8 november 2021 - 3843