Our House: het eerste dancemuseum ter wereld
9 november 2021 bijgewerkt: 9 maart 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Nederland is groot in dancemuziek en speelt een grote rol in de ontwikkeling van de wereldwijde scene. Niet zo verwonderlijk dus dat het allereerste dancemuseum ter wereld - Our House - sinds kort te vinden is in hartje Amsterdam. En niet op zomaar een locatie, maar in de beroemde club iT, waar de house in ons land haar eerste voetstapjes zette. Er is veel te zien, maar nog veel meer te doen. DagjeWeg.NL was aanwezig bij de officiële opening.
Immersive experience
Our House is het eerste dancemuseum ter wereld! Maar hoewel er heel veel interessante én unieke objecten te zien zijn, is de nieuwste aanwinst van onze hoofdstad vooral een beleving. "Wanneer ik het heb over een museum geeft dat een ouderwets gevoel", zo vertelt initiatiefnemer Arne van Terphoven. "Dus we wisten al heel snel dat we niet naar lijsten aan de muur moesten gaan kijken. We zijn een 'immersive experience'. Dat betekent dat we veel gebruik maken van technologie en dat je niet alleen maar toeschouwer bent, maar ook zelf van alles kunt doen. Je krijgt de ervaring van de dansvloer." En dat begint al wanneer je de deuren openslaat. Je staat direct midden in de club!
Festivalbeleving in anderhalf uur
'Festivalpsychologie', zo omschrijft Van Terphoven het concept. "Je koopt een kaartje voor een tijdslot van anderhalf uur. Samen kom je binnen, net als op een festival. Je start bij de openingsshow, waarna iedereen uitwaaiert. Er is van alles te doen. Uiteindelijk gaat er een signaal af en kom je weer terug naar de dansvloer, zoals je vaak ook met je vrienden afspreekt om de headliner mee te pakken. Je kunt het honderd keer uitleggen, maar je moet het vooral meemaken." De bedenker is duidelijk trots op het resultaat van zo'n twee jaar hard werken. "Er waren meerdere partijen met het idee. Maar ze zijn niet op hun eigen eilandje blijven zitten. Samen hebben we dit voor elkaar gekregen. Nederland is een heel belangrijk land in de dancemuziek. Daar zijn we met z'n allen een beetje aan gewend geraakt, maar dat is eigenlijk heel bijzonder."
Feest der herkenning vol kippenvelmomentjes
We mogen naar binnen! Met de hele groep nemen we plaats op het balkon, waarna de openingsshow start. Een voice-over vertelt bijna poëtisch over de betekenis en historie van dance, terwijl de uitgesproken woorden één voor één op de gigantische LED-schermen verschijnen. Dat dance veel meer is dan slechts elektronische muziek, voel je direct. Het is een cultuur, een levensstijl. Tussen de woorden door klinken fragmenten van wereldberoemde tracks. Platen als Don't you worry child, Zombie Nation, Freestyler en Put your hands up for Detroit bezorgen je stuk voor stuk mini-kippenvelmomentjes. Wat daarbij ook helpt is dat op de geluidsinstallatie overduidelijk niet bezuinigd is. Het kraakheldere en indringende geluid trekt je zonder pardon het verhaal in.
Maak beats en mix plaatjes
Na de indrukwekkende introductie, duiken we de catacomben van het museum in. Hier test je je eigen muziekkennis met een quiz, duik je de platenbak in, luister je naar iconische tracks en probeer je zelf twee platen aan elkaar te mixen. En dat is moeilijker dan je denkt! Dat Our House geen museum is in de traditionele zin van het woord, moge duidelijk zijn. Maar ondanks dat vind je er objecten die je nergens ander ter wereld in een museum ziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gouden plaat van Tim Berg (Avicii), maskers van Deadmau5 en Daft Punk en meerdere historische synthesizers. Topstuk is echter de grootste sequencer (drumcomputer) ter wereld... die je zelf mag uitproberen! Grijp je kans en maak een dikke beat met dit unieke elektronische muziekinstrument!
4D eindshow
Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in alles wat je kunt doen, maar zorg er wel voor dat je op tijd op de dansvloer bent voor de spectaculaire 4D eindshow. "In twintig minuten maak je de reis die de dance heeft gemaakt. Beginnend in Amerika in de jaren '80 en dan via Engeland en Ibiza naar Europa", legt Arne van Terphoven uit. Alle toonaangevende genres uit de dance komen voorbij. Van EDM tot hardstyle en van techno tot trance, iedere stroming heeft zijn eigen charme en nostalgische krakers. Ondertussen trilt de dansvloer, zorgen lasers voor het echte clubgevoel en verschijnen waanzinnige beelden op de haarscherpe LED-schermen om je heen. A trip down memory lane en een blik in de toekomst!
Heilige grond
De locatie van Our House is bijzonder. Niet alleen is Amsterdam de dance-hoofdstad van de wereld, ook het pand waarin het museum huist, kent een roerige geschiedenis. In de beruchte club iT vonden namelijk de allereerste housefeesten van Nederland plaats. "Eind jaren tachtig, toen house in Amsterdam landde, waren de Roxy en de iT eigenlijk dé twee clubs waar het gebeurde", zo begint Van Terphoven zijn korte geschiedenisles." De Roxy was wat meer kunstzinnig, met creatieve concepten. De iT was een tikje platter en ook iets toegankelijker. Daardoor heeft het een hele grote rol gespeeld in het populair worden van house. Je kunt het met recht heilige grond noemen."
Scholieren en studenten
Op maandag en dinsdag is Our House dicht voor normaal publiek, om de experience speciaal toegankelijk te maken voor scholieren en studenten.Arne van Terphoven: "We hopen de jongeren hier in grote getalen te verwelkomen. We hebben inmiddels zo'n legacy gebouwd en we hebben echt iets om op terug te kijken. We moeten dat bewaren en conserveren. Daar moeten we heel zuinig op zijn en het vooral uitdragen naar volgende generaties."
Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-03-09 15:18:36 · Gepubliceerd: 9 november 2021 - 2005