door

Volg de lichtjesroute en bezoek de kerststal

Foto 1. De geboorte van Jezus en veel meer scenes van het kerstverhaal in Feest van Licht. Foto: Museumpark Orientalis

Feest van Licht in Museumpark Orientalis

archief oud artikel 11 december 2021 Geschiedenis Heilig Landstichting, Gelderland De dagen worden korter, het weer guurder en ook de gemoedstoestand wordt er niet beter op nu we met de feestdagen waarschijnlijk niet groots kunnen uitpakken. Tijd voor een sfeervol winters uitje als lichtpunt in de duisternis – letterlijk. Museumpark Orientalis viert maar liefst drie weken lang Feest van Licht, met de mooiste scenes uit de grootste kerststal van Europa en een magische winterwandeling.

Grootste kerststal

Baby Jezus in de kribbe, Jozef en Maria erbij, wat boerderijdieren eromheen, eventueel nog de wijzen uit het Oosten – de meeste kerststallen zijn er daarmee wel. Maar Museumpark Orientalis pakt het groter aan. In Feest van Licht tonen zij dat het kerstfeest uit de christelijke traditie veel meer omvat. In vitrines staan de meest bijzondere scenes van Europa's grootste kerststal opgesteld. Denk aan de geboortestal, de volkstelling, de boeren op het land en het stadje Nazareth. Zo krijg je een idee van hoe de wereld er in die tijd uit moet hebben gezien. Er zijn ook wat grappige tafereeltjes in verwerkt: kun jij het poepende mannetje vinden, en het lammetje dat net op dat moment geboren wordt?

Kerststallen van over de hele wereld

De tentoonstelling in Museumpark Orientalis telt nog veel meer kerststallen of eigenlijk kerstkribben van over de hele wereld. Elisabeth Houtzager verzamelde tijdens haar leven meer dan 800 verschillende kerstgroepen, allemaal in andere stijlen, materialen en groottes. Hoe wordt de pasgeboren Jezus in Thailand afgebeeld, en hoe in Afrika? De kerststallen, die nu van Orientalis zijn, komen onder meer uit Italië, Thailand, Afrika en Scandinavië en zijn door hun makers met veel liefde vormgegeven en zeker het bewonderen waard.

Sprookjesachtige beleefroute

Licht kan niet bestaan zonder donker. Tijdens deze editie van het Feest van Licht beleef je zowel het licht als het donker, op twee verschillende routes. Kies de nieuwe donkerroute en geniet van de stilte op dit bijzondere pad. Of wandel de verlichte beleefroute door het park en waan je in een oosters sprookje. Het heuvelachtige en bosrijke landschap is van zichzelf al bijzonder, maar de gigantische kaarsen, kunstzinnige lichtobjecten en drijvende lichtornamenten op het meer maken het extra speciaal. Een leuk en coronaproof uitje voor de hele familie.

Goed om te weten

  • Feest van Licht is te bezoeken van 18 december 2021 tot en met 9 januari 2022 in Museumpark Orientalis. Het park is dan dagelijks geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur (afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen);
  • Overdag worden er regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd, zoals de voorstelling van Professor Bombasticus. Blijf op de hoogte van het programma via de sociale mediakanalen van het museumpark.
  • Leuk: met kunstenares Daantje Kip kun je een 'Lieveling' - een keramische bloem - maken voor iemand die je lief vindt of een hart onder de riem wilt steken.
Foto 2. Wandel de sprookjesachtige beleefroute door het park! Foto: Museumpark Orientalis
Foto 3. Het Feest van Licht is een leuk dagje uit voor het hele gezin. Foto: Museumpark Orientalis

- Laatst gewijzigd: 2021-12-18 19:29:08 · Gepubliceerd: 11 december 2021 - 1051