door

Sta dit jaar stil bij het Rampjaar 1672

Foto 1. Lodewijk XIV trekt bij Lobith Nederland binnen, Adam Frans van der Meulen, 1672 - 1690. Olieverf op doek, h 103cm × b 159cm. Foto: Rijksmuseum

Evenementen, routes en activiteiten om de bevochten vrijheid te herdenken

archief oud artikel 1 juli 2022 Geschiedenis Landelijk 1672 bracht de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden niets dan rampspoed. Een gruwelijke oorlog begon tegen een enorm Frans-Duits-Engels leger en het volk was in totale ontreddering. Toch kwam ons land de ramp te boven en kunnen we het Rampjaar 1672 herdenken en stilstaan bij wat vrijheid kost en betekent. Bezoek de vestingsteden en waterlinies en beleef iets van het roerige verleden van 350 jaar geleden tijdens verschillende evenementen.

Wat gebeurde er in Rampjaar 1672?

Zonnekoning Lodewijk XIV toonde zich allesbehalve een zonnestraaltje toen hij in 1672 Nederland binnenviel. Geflankeerd door de Engelse vloot en twee Duitse vorsten bezette hij een groot deel van het land. In het jaar, wat als Rampjaar de geschiedenisboeken in ging, was het "volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos". Toch kwam er een ommekeer en kwam de oorlog tot een einde door de kracht van water en onderlinge samenwerking. De Fransen liepen vast bij de Oude Hollandse Waterlinie en in het Noorden wisten de Duitse legers niet verder op te rukken.

Herdenking 350 jaar

In 2022 wordt het Rampjaar 1672 na 350 jaar herdacht met allerlei activiteiten van onder meer musea, kastelen en historische verenigingen. Maar waarom zou je zo'n duistere periode in onze geschiedenis eigenlijk herdenken? De Stichting Rampjaarherdenking legt het zo uit: "Het Rampjaar was een waterscheiding in onze geschiedenis, met belangrijke en tot de dag van vandaag niet te missen lessen voor jong en oud. Over nationale vrijheid en wat die kost en brengt. Vrijheid die bevochten werd mét het water en âp het water. Over het belang van samenwerking, binnenlands maar ook internationaal. Over vrijheid van denken, zowel politiek als godsdienstig."

Evenementen herdenking Rampjaar

Het hele jaar door staan er evenementen en activiteiten met een link naar het Rampjaar op de planning. Van historische spektakels en re-enactment tot tentoonstellingen en festivals.

Bezoek de waterlinies

Het lukte de Fransen uiteindelijk niet om ook het gewest Holland te bezetten. Prins Willem III liet de dijken doorsteken en zo ontstond er een muur van water van Muiden en Naarden aan de Zuiderzee tot Gorinchem en Woudrichem bij de Biesbosch. De (Oude) Hollandse Waterlinie was een feit én een succes! Ook in het Noorden hield het water de vijand tegen - water in de Drentse beekdalen en in de veengebieden hielden de opmars van de Duitse legers tegen. Groningen werd ontzet en Friesland bleef in vrijheid. Benieuwd hoe die waterlinies er precies uitzagen? Fiets, wandel of vaar langs de waterlinies met de verschillende routes die je op de website van de Rampjaarherdenking kunt vinden.

Dwaal door de vestingsteden

Ook de vestingsteden herdenken het Rampjaar 1672 en organiseren verschillende activiteiten. Bezoek het mooie Wijk bij Duurstede in Gelderland of het Zeeuwse Aardenburg, het oudste stadje van Zeeland. In Coevorden vieren ze het ontzet van Coevorden met re-enactment tijdens de Garnizoensdagen op 26 - 28 augustus. Bekijk het complete programma van 350 jaar Rampjaar voor alle activiteiten van steden, musea en provincies.

Ook interessant

Foto 2. Grave was bezet door de Fransen en werd na lange belegering ontzet door stadhouder Willem III. Ga terug naar die tijd tijdens het Historisch Spektakel! Foto: Jan Lamers

- Laatst gewijzigd: 2022-06-30 14:27:22 · Gepubliceerd: 1 juli 2022 - 1536