door

Volg de geallieerden over de Liberation Route

Foto 1. Verspreid langs de Liberation Route kom je de Vectors of Memory tegen, speciaal voor de route ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Foto: LRE Foundation

Indrukwekkende hoorspelen en bijzondere gedenkplekken

23 maart 2022 bijgewerkt: 18 april 2023 Toerisme Landelijk

Van de stranden van D-Day tot Frankfurt aan de Oder loopt een bijzondere wandel- en fietsroute: de Liberation Route. De route volgt de opmars van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog om Europa te bevrijden van de Duitse overheersing. Overal kom je bijzondere plekken tegen en audiospots op grote zwerfkeien die vertellen over wat er in 1944 en 1945 precies daar is gebeurd. De route loopt ook door Nederland, langs herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, oorlogsmusea en deze bijzondere luisterstenen.

Op 23 maart 2022 werd een nieuwe Vector of Memory onthuld bij het ; monumenten die speciaal voor de Liberation Route Europe zijn ontworpen en die je onderweg herhaaldelijk tegenkomt. Een mooi moment om de Liberation Route in Nederland eens in het zonnetje te zetten.

Kilometers aan geschiedenis

De plek waar de geallieerden landden op de stranden van Normandië tijdens D-Day vormt het begin van de Liberation Route Europe. Het is een lange reis langs veel gedenkwaardige momenten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar je kunt ook een stukje lopen rond een bepaald thema. Zoals de Battle of the Bulge route van zo'n 120 kilometer, die je voert langs het laatste offensief van de Duitsers in de Ardennen. Of de route door Zeeland die je meeneemt langs de Slag om de Schelde. De Liberation Route gaat namelijk ook door Nederland en je komt daarbij langs veel plekken waar de geallieerden en de Duitsers hebben gevochten.

Onderweg kom je overal audiospots tegen. Ze worden ook wel luisterstenen genoemd, omdat ze worden gemarkeerd door grote zwerfkeien. Hier hoor je het verhaal van de plek waar de steen ligt. Lees je liever? Het infopanel op de keien bevat zelf al veel informatie. Of ga op je mobiel naar de site van de Liberation Route, waar nog veel meer informatie te vinden is.

Foto 2. Eén van de audiospots langs de Liberation Route. Foto: LRE Foundation

Hoe werkt de Liberation Route?

Open de site van de Liberation Route op je mobiel en ga op de kaart naar het deel van de route dat je wil lopen, fietsen of misschien wel met de auto volgen. Hier zie je meteen allemaal suggesties voor wat je kunt doen in de omgeving en waar de audiospots zijn. Kom je bij zo'n audiospot, open dan weer de kaart op de mobiel, tik het audiospot symbooltje aan dat staat op de plek waar je bent en klik op de volgende pagina op de soundcloud. Voor de lezers: Onder de soundcloud vind je ook de tekst.

Nederlandse gedeelte

De doorgaande route richting Polen steekt tussen het Belgische Lommel en Valkenswaard de Nederlandse grens over, Noord-Brabant in. Op de grens zelf vind je meteen een audiospot, te herkennen aan een grote zwerfkei met een infoplaat erop. Daar kun je via de site van Liberation Route luisteren naar een verhaal over het Britse Dertigste legerkorps, dat op weg naar Arnhem op die plek in een hinderlaag viel. Deze vele audiospots met hun hoorspelen zijn een hoogtepunt langs de route. De site helpt je verder om de route te vinden, kortere wandel- en fietsetappes uit te zoeken en geeft aan wat je onderweg allemaal kunt tegenkomen. Zo hoef je niets te missen.

De route trekt via de gebieden die een rol spelen in de Slag om Arnhem verder door Nederland en uiteindelijk naar de Duitse grens tussen Oldenzaal en Bad Bentheim. Enkele hoogtepunten onderweg:

Foto 3. Sinds 23 maart 2022 staat bij het Vrijheidsmuseum één van de Vectors of Memory. Foto: Vrijheidsmuseum

Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem is niet de enige slag die in Nederland werd gevochten, maar wel de bekendste. Geen wonder dat de Liberation Route juist hier de geallieerden door Nederland volgt. Er zijn bovendien vier aparte themaroutes rondom deze slag!

  • Oorlog in Arnhem: je wandelt in het gedeelte van Arnhem waar tijdens luchtlandingsoperatie Market Garden van huis tot huis gevochten werd. Tijdens deze wandeling van bijna 7 kilometer kom je langs veel historische punten uit de slag en natuurlijk langs dé brug waarom gevochten werd: de John Frostbrug. Hier kun je gratis Airborne at the Bridge bezoeken en persoonlijke verhalen over de strijd lezen.

Foto 4. Airborne at the Bridge, met uitzocht op de John Frostbrug, oftewel de brug te ver. Foto: Airborne Museum Hartenstein © Arjan Vrieze

  • De Perimeter: je volgt de 7 kilometer lange hoefijzervormige verdedigingslinie rondom Oosterbeek, waar de Britse en Poolse troepen werden teruggedrongen na negen dagen stand te hebben gehouden. Bezoek onderweg zeker het voormalige hoofdkwartier van de geallieerden, waar je nu het Airborne Museum vindt en het hele verhaal over de Slag om Arnhem.
  • Dropzone Ede: deze themaroute van 6 kilomter gaat door bos en over heide, waar tijdens operaties Market Garden en Pegasus veel parachutisten landden. Vooral de landing van de bijna 2.000 Britse parachutisten op de Ginkelse Heide is beroemd en wordt nog elk jaar herdacht.
  • De Polen van Driel: een wandeling van zo'n 5 kilometer rond Driel waar de Poolse Eerste Onafhankelijke Parachutisten Brigade landde en gevochten heeft. Je komt langs het voormalige hoofdkwartier van generaal-majoor Sosabowski en natuurlijk langs het Drielse veer waar de Polen de Rijn wilden oversteken om de Britten te helpen. Helaas was het veer onklaar gemaakt.

Foto 5. In de Airborne Experience kun je de slag om Arnhem bijna levensecht ervaren. Foto: Airborne Museum Hartenstein © Jimmy Israel

Ook door Limburg en Zeeland

De geallieerden volgden niet één route tijdens hun opmars. Zo kwamen ze ook via de Ardennen door Limburg ons land binnen en werd in Zeeland heftig gevochten om de Schelde. Een belangrijke strijd, want de geallieerden hadden de haven van Antwerpen nodig om hun troepen te kunnen blijven bevoorraden. Het levert twee extra Liberation routes op die net zo de moeite waard zijn als de hoofdroute.

  • In Limburg start de wandeling bij de grens met de audiospot Welcome in Holland, over de Dertigste Amerikaanse Infanterie divisie die op 12 september 1944 vlak boven Visé de Belgisch-Nederlandse grens oversteekt en over de Duitse soldaten die zich in het Limburgse dorpje Mesch verstopten. Naast audiospots, begraafplaatsen, een Vector of Memory en enkele loopgraven in het Reichswald komt deze route langs het grootste oorlogsmuseum van Nederland: Oorlogsmuseum Overloon. Bestel tickets met 15% Korting + gratis consumptie!

Foto 6. De Liberation Route door Limburg gaat dwars door Oorlogsmuseum Overloon, een unieke ervaring. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

  • In Zeeland kronkelt de route langs de grens met België, de kust van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren, door Middelburg en door Zuid-Beveland. Op deze route kom je meer te weten over de Slag om de Schelde/Operation Vitality, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hele verhaal over deze slag én over hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland te wonen ontdek je in Bevrijdingsmuseum Zeeland. Dit ligt in het Bevrijdingspark, een weergave van Zeeland tijdens de oorlogsjaren.

Foto 7. De Liberation Route langs de Slag om de Schelde komt langs Bevrijdingsmuseum Zeeland en het Bevrijdingspark. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Ook interessant

Foto 8. Een audiospot bij de Waalbrug in Nijmegen, die een belangrijke rol speelde tijdens operatie Market Garden en de bevrijding van de stad in september 1944. Een speciale route brengt je langs alle plekken waar de strijd en vernielingen het heftigst waren. Foto: LRE Foundation

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-04-18 17:28:17 · Gepubliceerd: 23 maart 2022 - 2282