door

Verbinding als toverwoord in vernieuwd Museum Arnhem

Foto 1. Het vernieuwde Museum Arnhem met een nieuwe vleugel en beeldentuin. Foto: DagjeWeg.NL

Bewonder de nieuwe vleugel, beeldentuin en koepel!

10 mei 2022 bijgewerkt: 26 november 2022 Cultuur Arnhem, Gelderland Vijf jaar lang was Museum Arnhem gesloten voor publiek. Tot op 13 mei 2022 de deuren van het verbouwde en volledig vernieuwde gebouw weer wagenwijd openzwaaiden voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Maar ook als je gewoon nieuwsgierig bent naar het gebouw zelf ben je van harte welkom. DagjeWeg.NL nam een kijkje.

Koepel als hart van het museum

Een oase van licht. Wanneer je de koepel van Museum Arnhem binnenstapt, weet je even niet waar je moet kijken. Overal ramen met een schitterend uitzicht. Het is een groot contrast met de situatie van vijf jaar geleden, toen het gebouw potdicht zat. Dat was nodig omdat er geëxposeerd werd. Om de open sfeer van de oude herensociëteit (daarvoor werd het pand oorspronkelijk ontworpen) en de aansluiting met de aangrenzende de beeldentuin terug te brengen, is de koepel weer helemaal open gemaakt. "Het is echt het hart van het museum", zo omschrijft architect Joost Vos het zelf.

Beeldentuin en koepel gratis toegankelijk

Niet alleen zoekt het museum de verbinding tussen binnen en buiten, ook de connectie met de stad wordt sterker. "De beeldentuin, de koepel en het café zijn, wanneer we geopend zijn, gratis te bezoeken. Zonder ticket voor het museum," vertelt persvoorlichtster Elske terwijl we midden in de sfeervolle beeldentuin staan. "Ook als je normaal gesproken minder snel naar een museum zou gaan, kun je hier dus gewoon langskomen. Bij lekker weer is het ook een heerlijke plek om lekker in het gras te liggen." En daar is niets aan gelogen. Het uitzicht over de stad en de Rijn is prachtig.

Foto 2. Het zonlicht is terug in de koepel. Foto: DagjeWeg.NL

Nieuwe vleugel

En dan is er ook nog de nieuwe vleugel, ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Architects, bekend van station Rotterdam Centraal en het Stedelijk Museum Amsterdam. De architecten besloten twee bestaande vleugels weg te halen en daar een compleet nieuw gedeelte voor terug te plaatsen. Deze nieuwbouw steekt vijftien meter uit over de rand van de stuwwal. Een echte 'cliffhanger', bekleed met 82.000 tegeltjes van Koninklijke Tichelaar. Het kleurverloop verwijst onder andere naar de ijstijd die de stuwwal creëerde en de Veluwe. "In de nieuwe vleugel aan de westzijde zijn zalen gecreëerd die puur bedoeld zijn om te exposeren. Je wordt er niet 'lastiggevallen' door de architectuur," vertelt architect Vos. Dat betekent overigens niet dat je in een gesloten gebouw staat. De tussenruimtes zitten vol doorkijkjes en grote ruiten. Een ander architectonisch hoogstandje is de trap die vanuit de beeldentuin dwars door het museum snijdt.

Foto 3. De nieuwe trap, dwars door het museum. Foto: DagjeWeg.NL

Wisselende tentoonstellingen

Niet alleen het museumgebouw is volledig vernieuwd, ook is er duidelijk iets veranderd in de wijze van exposeren. Museum Arnhem heeft namelijk besloten om niet meer te werken met een vaste tentoonstelling, maar om constant wisselende exposities te presenteren. Dit sluit naadloos aan bij de visie van het museum om constant wisselende perspectieven te bieden op de wereld en de samenleving en aan te sluiten bij actuele thema's. Het museum toonde in het verleden vooral veel werk van vrouwen, maar trekt dit voortaan breder. Kunst is voor iedereen, zo is de gedachte. Dat betekent overigens niet dat de topstukken zonder pardon in een kelder verdwijnen. Die blijven gewoon te zien, maar dan steeds in een andere context.

Foto 4. Een van de nieuwe tentoonstellingszalen. Foto: DagjeWeg.NL

Beeldentuin voor iedereen

Buiten in de beeldentuin staat onder andere het reusachtige werk Asis Rafiki van Monika Dahlberg, wat in het Swahili 'Zonnevriend' betekent. Het gloednieuwe sculptuur is, naast de Borstentros van Maria Roosen, een van de blikvangers in de tuin van Museum Arnhem. Rondom het museum werd tijdens de Slag om Arnhem hevig gevochten. Daarom is er ook een hoek gereserveerd voor beelden die gaan over de oorlog. Daarnaast vind je in de tuin een cluster met beelden uit het Neo-realisme en een aantal werken die interactie stimuleren. Vanaf de straat kun je veel beelden al zien liggen, maar wil je liever van dichterbij kijken? Stap dan even naar binnen, want zoals gezegd is de beeldentuin gratis toegankelijk voor iedereen.

Foto 5. De beeldentuin, met daarin blikvanger Asis Rafiki. Foto: DagjeWeg.NL

Ook leuk

Foto 6. De nieuwe vleugel, gezien vanuit de beeldentuin. Foto: DagjeWeg.NL

Reportage - Laatst gewijzigd: 2022-11-26 23:10:38 · Gepubliceerd: 10 mei 2022 - 3628

Activiteiten Museum Arnhem

Nu te bezoeken

Onze koloniale werkelijkheden


In Onze koloniale werkelijkheden zijn Arnhemse nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders door fotograaf Milan Schellingerhout gefotografeerd op historische plekken in Arnhem, die...