'Nieuw' museum legt verbanden tussen mens en natuur bloot
archief oud artikel 11 mei 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Maar liefst 75 jaar was het Groote Museum ARTIS gesloten voor publiek. Maar vanaf donderdag 12 mei kun je eindelijk weer terecht in het oudste museumgebouw van Amsterdam. Ervaar op een unieke manier hoe je als mens verbonden bent met ál het leven op aarde. Allemaal aan de hand van je eigen lichaam!
Verbonden met al het leven op aarde
We kunnen dan wel rechtop lopen, maar zijn wij mensen eigenlijk niet ook gewoon een diersoort? Het Groote Museum van dierenpark ARTIS geeft je het antwoord op deze en andere 'grote vragen'. Het mooie van de natuur is dat alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dus wij ook. Het museum daagt bezoekers uit om weer bewuster onderdeel te worden van al het leven om ons heen. Ga op expeditie. Wat je mee moet nemen? Je eigen lichaam! Het museum is opgedeeld in veertien zones, die je ieder een ander lichaamsdeel laten ontdekken. Zowel wetenschappers, als kunstenaar delen hun invalshoeken en als bezoeker neem je alles letterlijk in je op met al je zintuigen. Sta je in een dierentuin te kijken naar dieren achter een hek, in dit nieuwe museum kom je weer naast elkaar te staan.
Foto 2. Ga op zoek naar antwoorden op de 'grote vragen' van het leven. Foto: © ARTIS, Maarten van der WalZoek de overeenkomsten
Aan de hand van onder meer animaties, kunstwerken, installaties en video's merk je stap voor stap dat we eigenlijk best lijken op andere levende wezens op aarde. Wist je bijvoorbeeld dat een baby ongeveer op dezelfde manier kruipt als een gekko? Doe een wedstrijdje met een chimpansee en kom erachter hoe planten kunnen ruiken en met elkaar communiceren. En welke geuren roepen een gevoel bij jou op? Kom erachter in de geurtunnel. Wat hebben de wortels van een boom met je longen te maken? In het Groote Museum ga je niet op zoek naar de verschillen, maar juist naar de overeenkomsten! En wie weet... zie je de wereld om je heen na je bezoek wel heel anders. Als het aan het ARTIS ligt in ieder geval wel!
Foto 3. Volg de route langs de verschillende zones in de Westzaal. Foto: © ARTIS, Maarten van der WalOntmoetingen in de Oostzaal
Wanneer je de trap oploopt, kom je direct een gigantisch vraagteken tegen. De vraag: begin je in de Westzaal, waar je interacteert met het al leven op aarde? Of ga je voor de Oostzaal, die in het teken staat van korte ontmoetingen tussen mensen? Doe een spel met elkaar, help mee met experimenten of mediteer samen. De samenkomsten duren ongeveer een half uur en zijn iedere keer weer anders. Laat je verrassen! Maar naast de dagelijkse samenkomsten zijn er voor de nodige verdieping zo nu en dan ook lezingen, demonstraties en workshops. Hier kun je (meestal) gratis aan deelnemen met je entreeticket voor het museum.
Foto 4. Twee verdiepingen vol verdieping. Foto: © ARTIS, Maarten van der WalOudste museumgebouw van Amsterdam
Maar niet alleen het hoofdthema van het het Groote Museum zorgt ervoor dat een bezoekje de moeite waard is. Het oudste museumgebouw van Amsterdam, gelegen aan het Artisplein, was namelijk 75 jaar lang gesloten voor bezoekers. Maar daar komt nu dus verandering in. Als sinds de bouw in 1855 onderzoekt men hier het leven op aarde. Al ging het destijds nog wel op een 'wij' versus 'zij' manier. Maar dat doet niets af aan de schoonheid van het pand. Ontdek alle nieuwe en moderne elementen, maar je proeft natuurlijk ook de historie. Zo kun je nog zien waar vroeger dierenkoppen en -huiden hingen en keert de schitterende monumentale vlindertrap in de hal terug. Van 12 tot en met 15 mei doe je tijdens het feestelijke openingsweekend mee aan allerlei activiteiten.
Foto 5. Het oudste museumgebouw van Amsterdam aan het Artisplein. Foto: © ARTIS, Maarten van der WalOok leuk
- Weekendje van maken? Bekijk waar je kunt overnachten in Amsterdam;
- Dagje Amsterdam? Dit is er allemaal te doen;
- Nog een museum dat na lange tijd haar deuren weer opent: Museum Arnhem;
- Ontdek Amsterdam vanaf het water met deze rondvaarten.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2022-11-01 15:29:56 · Gepubliceerd: 11 mei 2022 - 2522