Dit zijn de hotspots van Delft
16 mei 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Toerisme Delft, Zuid-Holland Delft is een perfecte bestemming voor een dagje uit of een heerlijk weekendje weg. Dit historische stadje midden in de Randstad heeft een gezellig centrum, zonnige terrasjes, smalle oude grachten, prachtige historische gevels en leuke snuffelwinkeltjes. We zetten de gaafste hotspots op een rij voor het beste dagje uit in Delft!
Historische grachten en pittoreske straatjes
Het historische centrum van Delft is een plaatje! Je wandelt er tussen eeuwenoude geveltjes waar onderin allerlei aparte en leuke winkeltjes te vinden zijn. En langs oude grachten vol bootjes. Reken maar dat je ogen tekort komt, want de ene plek is nog mooier dan de andere. En dan stap je vanuit een van de smalle straatjes opeens op een enorm plein. Dit is de Markt: dé place to be met nog meer leuke winkeltjes, het prachtige losstaande stadhuis met rode luikjes en veel versieringen en de enorme toren van de Nieuwe Kerk. Een koud biertje smaakt extra goed op één van de vele gezellige terrasjes van dit mooie plein.
Ook leuk: bekijk Delft vanaf het water met Rondvaart Delft en ervaar van heel dichtbij hoe smal sommige grachten zijn.
Foto 2. Eén van de fraaie doorzichtjes in het centrum van Delft. Foto: Delft.com © Michael KoorenHoog boven de stad
Een bezoekje aan de Nieuwe Kerk is een aanrader, want vanbinnen is deze kerk een plaatje. Even een momentje nemen bij het graf van Willem van Oranje en dan na een diepe ademhaling de 376 - soms oneven - treden van de toren beklimmen voor een werkelijk fantastisch uitzicht over Delft. Reken maar dat je hier de hele stad aan je voeten ziet liggen, want dit is de op één na hoogste kerktoren van Nederland! Hét moment om een selfie te maken met achter je Rotterdam aan de horizon.
Vanaf deze grote hoogte zie je iets verderop ook de Oude Kerk liggen met zijn scheve toren, ingeklemd tussen twee grachten. Ook deze oudste kerk van Delft is een plaatje, zowel van binnen als buiten. En: met een ticket voor de Nieuwe Kerk heb je ook toegang tot de Oude Kerk! Voor het beklimmen van de toren van de Nieuwe Kerk heb je overigens een apart kaartje nodig.
Foto 3. De Nieuwe Kerk met zijn hoge toren op de Markt. Foto: Delft.com © Michael KoorenMuseum met beruchte crime scene
Vrijwel tegenover de Oude Kerk ligt Museum Prinsenhof Delft. Via een poort en een steegje kom je bij de ingang van het museum. Binnen vind je één van de beruchtste crime scenes uit de Nederlandse geschiedenis. Hier werd namelijk in1584 Willem van Oranje vermoord. Het gebeurde in het hart van het museum, dat vroeger het Agathaklooster en daarna de woon- en werkplek van Willem van Oranje was. Nog steeds zijn de sporen van de moord te zien, want de kogelgaten staan nog in de muur. Ervaar in dit museum wat de Vader des Vaderlands nu nog voor Nederland betekent en hoe het Delfts Blauw van een ordinair namaakproduct uitgroeide tot een wereldwijd Hollands icoon. Ook bijzonder om te zien: de grote maquette van Delft.
Foto 4. Hier, in wat nu Museum Prinsenshof is, werd in 1584 Willem van Oranje vermoord. Foto: Delft.com © Michael KoorenStap terug in de tijd
Zin in nog meer kunst en cultuur? Iets meer naar het noorden aan dezelfde gracht ligt Museum Huis van Meerten, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De prachtig besneden houten meubels, de enorme betegelde open haard, de glas in lood ramen en het Delfts aardewerk nemen je mee naar een tijd van rijkdom. Lambert van Meerten was een verwoed verzamelaar en liet het huis speciaal bouwen om al zijn fraaie spullen kwijt te kunnen.
Nog wat in het verleden blijven? Een wandelingetje van een kleine tien minuten brengt je bij een mooi grachtenpand, waar het lijkt alsof de negentiende eeuw nooit voorbij is gegaan. Museum Paul Tetar van Elven herbergt één van de honderd best bewaarde Nederlandse interieurs uit die tijd. Met een combiticket kun je voordelig beide huizen bezoeken.
Foto 5. Een doorkijkje in Museum Huis Van Meerten. Foto: Delft.com © Michael KoorenBijkomen in het groen
Een bijzonder plekje aan de rand van het centrum is de Botanische Tuin van de Technische universiteit. Je kunt er heerlijk wandelen in de Bomentuin, waar sommige bomen meer dan honderd jaar oud zijn. Tussen de Technische gewassen: planten die geur-, kleur- en smaakstoffen leveren of geneeskundige eigenschappen bezitten. Langs de bedreigde Rode Lijst-planten. En door de middentuin met zijn twee enorme watercypressen en Apothekerstuin. In de kas vind je tropische planten als banaan en koffie en subtropische planten als thee en kaneel. Handig: op het informatiebord aan de muur van de Museumshop, bij de ingang van de tuin, staat welke planten op hun mooist zijn en waar je ze kunt vinden.
Delfts Blauw!
Bij Delft hoort natuurlijk Delfts blauw. In het Royal Delft Museum kom je alles te weten over dit wereldberoemde aardewerk. Bezoek de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw: de Koninklijke Porceleyne Fles en bekijk alle stappen in het productieproces. Hier beschilderen de meester-schilders het Delfts blauwe porselein nog volledig met de hand. Een audiotour vertelt je over alle Delfts blauwe weetjes. Ook de andere iconen van de stad Delft komen uitgebreid aan bod; denk aan Johannes Vermeer en de koninklijke familie. En geniet met zicht op de mooie binnentuin van een lekkere lunch in hun brasserie.
Foto 6. Bewonder het beroemde Delfts Blauw en hoe het gemaakt wordt. Foto: Royal Delft MuseumSelfie spots
Delfts Blauw kom je ook tegen op allerlei plekken in de stad. Zoals de Delfts Blauwe lantaarnpalen bij Museum Prinsenhof en de Delfts Blauwe sofa in de tuin van dit museum. Of de tegeltjes op de gevel van Markt 45. Maar voor selfie fans is de beste plek de Bonte Ossteeg tussen de Markt en de Voldersgracht. Je vindt er een bonte os op een Delfts Blauw muurtje en vooral een prachtige muurschildering van Delfts Blauw! Als dat geen mooie achtergrond is voor een Instagram momentje.
Een andere fraaie achtergrond vind je op het terras van de SUP-R in de tuin van deze concept store en lunchroom. De afgebladderde look met enkele moderne voorwerpen als Delfts Blauwe tegels is perfect voor een selfie. Het heet zelfs de Selfie-Wall. En je kunt het mooi combineren met een high tea of lekkere lunch.
Ontdek Johannes Vermeer
Geen museum, maar een experience: Vermeer Centrum Delft. Een must in Vermeer-stad Delft. De echte werken van meesterschilder Johannes Vermeer zijn niet meer te vinden in de stad waar hij woonde en werkte. Maar met behulp van reproducties van al zijn werken, op ware grootte, zie je opeens waarom hij tegenwoordig zo wereldberoemd is. Zijn unieke gebruik van kleur, compositie en licht valt op deze manier goed op en met behulp van de gratis audiotour kom je erachter dat hij allerlei symbolen in zijn schilderijen stopte.
In het lichtatelier zie je hoe Vermeer het licht van zijn schilderijen laat spatten. Mindblowing! Speel zelf met kleur, doorkijkjes en perspectief en ontdek hoe in Vermeers tijd verf werd gemaakt. De olie en pigmenten liggen al klaar. Maak ook even een selfie van jezelf in een schilderij van Vermeer en ontdek het Delft van de zeventiende eeuw, toen Vermeer er leefde.
Naar de molen
Aan de rand van het centrum van Delft staat Molen de Roos, de enige nog overgebleven molens van de achttien die ooit in de stad en op de stadswallen stonden. De gerestaureerde korenmolen is te bezoeken op woensdag, vrijdag en zaterdag. Als de blauwe wimpel waait weet je dat je naar binnen kunt. De moeite waard om alle draaiende elementen binnenin te zien en hoe ingenieus een molen werkt. De vrijwilligers zijn duidelijk trots op 'hun' molen en vertellen er vol enthousiasme over. Plus je hebt buiten vanaf de omloop een mooi uitzicht over Delft.
Op zaterdag zijn er officiële rondleidingen en ook die zijn gratis. Onder in de molen bevindt zich molenwinkel Ambacht, waar je allerlei soorten meel kunt kopen dat in de molen gemalen is, maar ook broodmixen, bakhulpmiddelen en streekproducten.
Foto 7. Molen de Roos. Foto: Delft.com © Michael KoorenVerrassing bij de watertoren
Niet ver van de molen staat een prachtige watertoren tussen de bomen. Met de kantelen langs de top, de smalle ramen die lijken op de ramen in een kasteel en het siermetselwerk is de toren een niet te missen verschijning. In het pomphuis ernaast stap je binnen bij een bijzonder uitstapje: Centrum voor kunst en ecologie Radius. De exposities van Radius bevinden zich in het voormalige waterbassin onder het pomphuis.
Deze grote, ondergrondse ronde ruimte voelt als een doolhof wanneer je er binnenstapt. Hij is namelijk onderverdeeld in rondlopende gangen die je via enkele openingen steeds dieper naar het midden leiden. Ook de exposities zelf zijn bijzonder. Het is kunst die wat te vertellen heeft en laat zien wat de gevolgen zijn van klimaatverandering, vervuiling en het verval van onze leefomgeving.
Foto 8. Ontdek bijzondere kunst in Radius. Foto: Radius © Hannah Rosalie PhotographyOok interessant
- Delft is heel geschikt voor een stedentrip met kinderen;
- Bekijk wat je verder nog allemaal kunt doen in Delft;
- Langer blijven dan een dag? Hier kun je overnachten in Delft.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-08-31 18:37:57 · Gepubliceerd: 16 mei 2022 - 7714
Activiteiten Museum Prinsenhof Delft
Nu te bezoeken
De KunstParade, verrassend, kleurrijk, hedendaag
Van 18 oktober 2024 t/m 5 januari 2025 pakt Museum Prinsenhof Delft uit met de tentoonstelling De KunstParade. Verrassend – Kleurrijk – Hedendaags. Een omvangrijke selectie kunstwerken, van...
Activiteiten Royal Delft Museum
Nu te bezoeken
Delfts blauw: ode aan het ambacht
Royal Delft vervaardigt al bijna 400 jaar hoogwaardig Delfts blauw. Ondanks technologische vooruitgang blijft dit ambacht, dat passie, precisie en doorzettingsvermogen vereist, bestaan dankzij de...