Drents Museum haalt schatten uit Armenië naar Assen
archief oud artikel 13 mei 2022 Geschiedenis Assen, Drenthe Midden in het Drents Museum is de berg Ararat verrezen, hét symbool wat niet kon ontbreken in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Kostbare voorwerpen en een uniek reliek van de Ark van Noach vertellen in de expositie het boeiende verhaal van de vroegste geschiedenis van Armenië.
Topstukken uit Jerevan
In trucks reisden topstukken uit het History Museum of Armenia van Jerevan naar het Drentse Assen. Nog een hele onderneming nu het - door de Russische boycot- niet mogelijk was om via Moskou te vliegen. Maar ze zijn er: de archeologische schatten uit het oude Armenië! Op 10 mei opende de tentoonstelling In de ban van de Ararat onder het toeziend oog van de Armeense minister-president. De 160 kostbare objecten blijven tot en met 30 oktober te zien voor publiek.
De Ararat
Alhoewel de Ararat in Turkije ligt is deze berg van groot belang in de Armeense geschiedenis. Volgens de Bijbel is de Ark van Noach na de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand. Aan boord waren de zonen van Noach: Sem, Cham en Jafet. De stamvader van de Armeniërs, Hayk, is volgens de Armeense geschiedenisboeken een afstammeling van Jafet. De Ararat komt in allerlei Armeense symbolen terug, zelfs in het wapenschild van het land en op bankbiljetten. In de expositie in het Drents Museum kon het gebergte dan ook niet ontbreken!
Metershoge dieren
Rondom de berg Ararat staan in de tentoonstellingszaal metershoge dieren. Een edelhert, een leeuw: waarom staan ze daar zo prominent? Op de aardenwerken en metalen voorwerpen die in Armenië gevonden zijn staan heel vaak dieren. En niet steeds hetzelfde dier, maar heel veel verschillende. Deze dieren zijn van belang geweest voor de ontwikkeling van de Armeense cultuur en staan ergens symbool. Zo staat het edelhert voor de zon en is de leeuw het symbool voor macht en autoriteit.
Foto 2. Overzicht van de tentoonstelling In de ban van de Ararat. Foto: Sake ElzingaArk van Noach
In de tentoonstelling In de ban van de Ararat lijken de enorme dieren haast wel wachters rond de berg en het topstuk wat daar te vinden is. Op de berg ligt een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach. Dit stuk hout zou door de heilige Jacob van Nisibis zijn gevonden, in de 4de eeuw na Christus. Het hout wordt gezien als heilig en ligt bewaard in de oudste kathedraal ter wereld: de kathedraal van Etsjmiadzin in Armenië.
Assen meets Armenië
Niet alleen in het museum, maar ook daarbuiten is een stukje van de bijzondere tentoonstelling te zien. Zo staat er op de Brink in Assen een replica van de Ark van Noach. Je kunt deze ark van buiten, maar ook van binnen bekijken. Binnen hangen drie informatieborden, met onder meer informatie over de speurtocht voor kinderen. Zij kunnen met een speciale speurtochtkaart op zoek naar twaalf dieren in het centrum van de stad. Worden ze op tijd gevonden om nog mee te gaan in de ark? Je kunt de speurtocht ophalen bij VVV Assen, het Drents Museum of digitaal.
Ook interessant
- Dagje Assen? Hier vind je alle uitjes en bezienswaardigheden in Assen;
- Ook net nieuw geopend: Museum Arnhem. Met gratis toegankelijke beeldentuin!
- En na 75 jaar is het Groote Museum in ARTIS weer open voor publiek;
- Laatst gewijzigd: 2022-05-17 15:25:01 · Gepubliceerd: 13 mei 2022 - 2284