door

Oktober is de Maand van de Geschiedenis

Foto 1. Bezoek meer dan tweehonderd locaties, zoals het Drents Archief (foto). Foto: Maand van de Geschiedenis

Duik in indrukwekkende verhalen over historische rampen

archief oud artikel 30 september 2022 Geschiedenis Landelijk De start van de maand oktober is ook de aftrap voor de Maand van de Geschiedenis 2022. Dit jaarlijkse evenement neemt je ook in 2022 weer mee naar een specifiek onderwerp uit de historie. Dit jaar is het thema: Wat een ramp!

Activiteiten door heel Nederland

Op 1 oktober start alweer de elfde editie van de Maand van de Geschiedenis. Tijdens het grootste historische evenement van Nederland, georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum, duik je ieder jaar in een nieuw thema dat laat zien hoe de maatschappij waarin we vandaag de dag leven is ontstaan. Doe een maand lang mee aan honderden leerzame activiteiten voor jong en oud. Luister naar talks, volg speciale rondleidingen, bekijk tijdelijke tentoonstellingen en doe mee met interessante workshops. Maar het belangrijkste: laat je meeslepen door alle aangrijpende en tegelijkertijd inspirerende verhalen.

Bekijk direct welke evenementen en activiteiten je kunt bezoeken tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Thema: Wat een ramp!

Precies 350 jaar na het rampjaar 1672 is het thema voor de Maand van De Geschiedenis 'Wat een ramp!'. We kennen natuurlijk rampen als de Watersnoodramp in 1953 en het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebeurtenissen van een gigantische omvang die de samenleving soms letterlijk om haar grondvesten deden schudden. Hoe reageer je wanneer er zich een ramp voordoet en wat zijn de gevolgen? Maar je komt er ook achter hoe veerkrachtig wij mensen eigenlijk zijn. Je hoort bovendien de verhalen over persoonlijke rampen. Misschien kleiner in omvang, maar niet minder indrukwekkend.

Foto 2. Ieder jaar staat een thema centraal. In 2021 was dat 'Aan het werk!' Foto: Maand van de Geschiedenis © Linde Dorenbos

Tips van de redactie

Van het Drents Archief tot de Bibliotheek in Oss en van het Rijksmuseum van Oudheden tot Slot Loevestein, door het hele land doen meer dan tweehonderd locaties mee aan de Maand van de Geschiedenis. Kijk op de kaart voor de deelnemers in je eigen buurt. Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, maar maar we pikken er toch een aantal bijzondere activiteiten voor je uit:

  • Rondleiding: Nederlands Openluchtmuseum tijdens de Tweede Wereldoorlog: Tijdens de Slag om Arnhem (1944) werd de hele stad geëvacueerd. Het museum was één van de plaatsen waar de Arnhemmers terecht konden. Volg in de weekenden een rondleiding langs plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor bezoekers. Kijk onder andere binnen in het Vissershuisje (destijds een winkeltje) en de Koopmanswoning (distributie van voedselbonnen). Voor kinderen is er een speciale GPS-speurtocht uitgezet.
  • Historische proeverij: kanonnenvoer!: Aan het eind van de zeventiende eeuw werden de dijken rond het Muiderslot doorgestoken om de opmars van de Fransen richting Amsterdam te stuiten. Zo ontstond de Hollandse Waterlinie. Een jaar lang verschansten de soldaten zich achter de stadsmuren, maar wat aten zij in die tijd? Proef het zelf op 1 en 15 oktober tijdens een speciale proeverij, verzorgd door de kasteelkok én historicus.
  • Kinderworkshop: Onbereikbaar tijdens een ramp, wat nu?!: Een van de bekendste rampen uit Nederlandse geschiedenis is de Watersnoodramp (1953), waarbij grote delen van Zeeland overstroomden. Maar hoe communiceer je eigenlijk als je opeens middenin een overstroming zit? Doe mee met de workshop in het Watersnoodmuseum op 22 of 28 oktober en ontdek het zelf. En je leert ook nog alles over de geschiedenis van berichten. Ook interessant is de speciale Familierondleiding
  • Tentoonstelling: Spoorwegramp Harmelen 1962: Zestig jaar geleden gebeurde bij Harmelen, tussen Rotterdam en Utrecht, de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Er vielen 93 doden en nog eens 52 gewonden. In Het Spoorwegmuseum kom je meer te weten over deze desastreuze dag. Bekijk in een tijdelijke tentoonstelling voorwerpen, foto- en videomateriaal en stille getuigen (zoals de snelheidsmeter van de locomotief). Hoe is het spoor in Nederland veranderd na de ramp? De expositie is de hele maand oktober te zien.

Foto 3. De snelheidsmeter van de locomotief geeft 107 kilometer per uur aan. Foto: Spoorwegmuseum

Ook interessant

Foto 4. Doe mee met interessante workshops tijdens de Maand van de Geschiedenis, zoals hier bij het Drents Archief (foto). Foto: Maand van de Geschiedenis

- Laatst gewijzigd: 2022-09-30 14:16:30 · Gepubliceerd: 30 september 2022 - 709